Aloita uusi keskustelu

Ensilento kuuhun: Yle arkisto.

Aloittaja: menneisyyden havinaa Muut 21.7.2019 17:29

Viimeyönä Ylen teemalla tullut ohjelma ensimmäisestä kuululennosta nähtävissä vielä Ylen arkistossa. Ohjelma koostui menneiden aikojen toimittajista ja etenkin tiedemiehistä, sekä tietysti silloin suorana tulleesta ikinä ensimmäisestä kuulennosta Neil Armstrongin ja kumppanien toteuttamisella. Ohjelma on kaikin puolin mielenkiintoinen ja jännittäväkin, vaikka lopputuloksen tietää, joten kannattaa katsoa ja kuunnella vielä ajassa olevan Pasi Rutasen vanhemmille tuttua ääntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 28 viestiä

Minä katsoin tuon Ylen Teema-kuustudion. Muistan sen elävästi nuoruudestani.
Kyllähän se oli aikoinaan varsinainen tosi-tv. Mustavalkotelkkarista katsottiin.
Sitä katsottiin kuin suurta jännitysnäytelmää. Onnistuuko kuuhun laskeutuminen? Entä kun astutaan kuun pinnalle? Ja kun kuusta noustaan? Onnistuuko, vai jäädäänkö sinne? Tuota nousua ei nähty.

Erityisesti on avaruus- ja kuulentojen asiantuntijoista jäänyt mieleen noilta ajoilta Pertti Jotuni. Ei sitä kertaa telkkarissa tai radiossa avaruuslennoista , ettei mukana olisi ollut Jotuni.
Hän puhui kansantajuisesti ja mukaansa tempaavasti. Kirjoitti muistaakseni kirjojakin avaruuslennoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oli se Armstrong hurja mies, erityisen kylmähermoinen silloin kun katastrofi oli muutaman sekunnin päässä! Tarkoitan sitä hetkeä kun kuumoduuli oli laskeutumassa kuun pinnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oli ihan jotain muuta kuin nykyiset Ylen propaganda-pläjäykset. Kommentoimassa oli ihan oikeita tiedemiehiä: nykyään heidän sijastaan Yle käyttäisi Palefacea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmittaa vaan, kun eivät voineet näyttää kuusta lähtöä; syyksi sanoivat jo etukäteen virran loppumisen sinne jätetyistä kameroista, mutta taisi olla epäonnistumisen mahdollisuuden kuvaaminen nousussa syynä, eikä olisi halunneet sitä näyttää. Muutoin heräisi epäilys, ettei värkki kuussa olisi käynytkään, mutta kun minulle uutena asiana tuli, että neuvostoliittolaisilla oli oma sputnikki kiertämässä samaan aikaan kuuta.. ja samoilla sijoilla kun jenkkien emäalus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pelkkä kamera riitä nousun kuvaamiseen kuun pinnalta, pitäisi saada myös kuva maahan. Ymmärtääkseni lähettimet ja antennit olivat Apollo 11:n kuumodulissa.
Myöhemmillä lennoilla kuuautossa oli maasta kauko-ohjattava kamera, lähetin ja antenni. Niillä kuvattiin kuumodulin lähdöt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Täyttä potaskaa koko operaatio! Kuvattu jossain jenkkien hiekka aavikolla on monta asiaa jotka todistavat huijauksen. Ohjelman aikan horisontissa selvää liikettä sekä valo joka vilkkui oikealla. Kertoivat sen tulleen Austraaliasta tähtitornista muka lähetyksen navikointi valo ;))

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä Neuvostoliiton "Sputnikki" oli Luna 15 alus, joka murskautui Kuun pinnalle yrittäessään pehmeää laskeutumista.

Neuvostoliiton luotainten seuraamiseen oli erikoistunut brittiläinen Jordell Banksin observatorio, joka pystyi tulkitsemaan luotainten lähettämää dataa. Sen vastaanottaman signaalin mukaan Luna 15 aluksen laskeutumisnopeus oli 300 km/h, kun yhteys katkesi.

On muuten aika erikoista, että Kuussa käyntiä epäillään, vaikka jäljet siellä käynneistä ovat hyvin nähtävissä ja niitä on kuvattukin monet kerrat. Siellä näkyy jälkien lisäksi myös laskeutumismoduulit, kuuautot ja Kuuhun jätetyt mittalaitteet. Salaliittoteoriat kukoistaa... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saisivat siivota jälkensä kun muutkaan tutkimusmatkailija eivät sotke kohteitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olihan ne ohjelmat ennen joillekkin tietenkin parempia, kun katsoi telkkaria verhot kiinni lupatarkastajien pelossa. Yle-vero se hiertää, joitakin, ennen kaikki oli paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin oli ja katsoin kokonaan! Siinnä nähtiin jälleen selvääkin selvemmin olivatko kuussa vai Amerikan yhdysvaltojen jossakin preerialla tekemässä kuun valloitus elokuvaa.

Ensinäkin tuuli oli varsin kovaa alus, joka oli varsin heppoisen oloinen putkirunkoineen ja jalkoineen. Päällä isompi mötikkä koko hökötys heilui koko lähetyksen ajan. Entä se valo, joka oikealla yläkulmassa vilkkui koko ajan ?

Moni silloinen televisiota seurannut oli epäilevästi soitanut studioon mistä valo on peräisin? Pitkän ajan kuluttua NASA ilmoitti sen olevan. Televisio lähettimen suuntausvalon Austraalian tähtitornista, että anteennit tulisivat suunnatuksi oikein.

Minä olin tuolloin nuori poika, mutta seurasin jo silloin avaruus ohjelmaa ym. siihen liittyvää kirjallisuutta varsin tiiviisti. Kuinka moni ajatukseen kykenevä tänä päivänä tuohon Austraaliasta tulevan valoilmiöön uskoo? Voi samalla uskoa myös Joulupukkiin!

Valon lähteen täytyisi olla todella valtavan kokoinen ja ennen kaikkea tehokas. Pystyäkseen ilmakehän ehkä pilvien, mutta ennne kaikkea noin 400 000 km päästä. Kirkkaasti kuuhun asti näkymään ja vilkuttamaan. Entä miksi Yhdysvaltojen lippu oli tuettu rimoilla vaakasuoraan asentoon?

Vastaus on nyky tiedon valossa se ettei tuuli pääse vaikuttaman lippun. Ikään kuin kuussa tuulisi, vaikka kuussa ei ole ilma eikä muutakaan kaasukehää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No voisitko Timppa sitten myös selittää miten ne kuualusten laskeutumisosat ovat sinne kuuhun joutuneet. Ne kun aina jäivät sinne kun nousuosa lähti paluumatkalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai filmauksia oli tehty maassa jo valmiiksi harjoitustilanteista.
Tämä päivänkin lennoissa käytetään vanhoja materiaaleja tv tuotantoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä niin, mutta miten ne laskeutumisosat ovat siellä kuussa? Eiväthän ne voi olla siellä jos kaikki on muka kuvattu maassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka sanoo, jotta romut on, ja onhan ne voitu viedä jälkikäteen, sillä eihän se ainut lento kuuhun ole. No, onhan ne varmaan sen matkan kuuhun tehneet, koska väitetään venäläisten olleen samaan aikaan kiertämässä kuuta samoilla radoilla, joten uskotaan nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärrätköhän itsekään kuinka tyhmiä kirjoittelet. Jos kuussa muka ei ole käyty ja sitten kerrot että ehkä ne romut on viety sinne jälkikäteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoitti luonnollisesti sitä, ettei ole käyty sillä lennolla, josta nyt puhe. Olikohan sitä lentoa ollenkaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikille ei ole tallentunut, että kuussa on käyty puolikymmentä kertaa, jota en kyllä itsekään olisi muistanut, jos en olisi asiaa wikistä joskus tarkistanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi kyllä selittää ja moni muukin asiaan perehtynyt taho. Ei niitä raketin laskeutumis osia missään kuussa ole, vaan jossakin jenkkilän hiekka preerialla. Ja pelkkää show rekvisiittaa Holly Woodin tapaan. Jenkithän vie mukanaan romua missä, vaan vähänkin liikkuvat. Sekä paskaavat muiden siivotavaksi aina missä ovat minuttia kauemman olleet ja käyneet . . . eikö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No et sitten vastannut oliko Neuvostoliiton tiedustelupalvelu tuolloin niin huono, ettei onnistunut "huijausta" tuoreeltaan paljastamaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne siellä kuussa ihan oikeasti ovat. Minä olen ne itse nähnyt Ursan teleskoopilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

235 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/