Aloita uusi keskustelu

Sähkö on halpaa

Aloittaja: Ajatelkaa nyt itekki Kulttuuri 7.3.2018 19:54

Monet ajattelevat sähkön olevan kallista ja niin itsekin ajattelin vielä aiemmin, mutta asiaa pohdittuani tulin toiseen tulokseen. Itse asiassa sähkö on halpaa. Ilman sitä meillä ei toimisi mikään. Se on meille käytännössä elinehto ja siitähän voisi jo silläkin perusteella kiskoa hintana periaatteessa mitä vain. Monet meistä pitää sähköa kalliina, mutta sitten ostetaan kaiken maailman kalliita kulutushyödykkeitä vain omaksi iloksi ja niiden hinnoista ei valiteta, vaikka ne olisivat kalliitakin. Sähköä vaan pidetään niin itsestään selvyytenä, että siksi siitä ei haluttaisi juuri mitään maksaa. Se turhan päiväinen ja kallis Espanjan matka lämmittää sitä vastoin mieltä paljon enemmän, vaikka loppujaan sitä ilmankin pärjäisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 52 viestiä

Ei sähkö ole kallista, sen siirto on. Siirtohinnat ovat nousseet pilviin ja yhtiöllä on monopoli, eli se voi hinnoitella miten haluaa.
Jo perusmaksu on kova 16,29 € Elenialla.
Sähkön hintaa voit kilpailuttaa, siirtoa et.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monikin asia voi nimellishinnoiltaan olla halpa.

Monissa maissa viini ei maksa mitään, mutta maito on kallista.

Mutta arktisessa maassa sähkön pitääkin olla halpaa, kun sitä kuluu keskivertotaloudessa jo Saksaan verrattuna 2-3 kertaa enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ilman sähköäkin kotitaludessa toimeen tullaan. Olin 14v. kun muutin sähköistettyyn talouteen. Mökkini on aurinkosähkööllä valaistu ja jääkaappi toimii nastakaasulla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos esimerkiksi Fortum myisi halvalla sähköä, se ei tekisi satojen miljoonien tulosta vuosittain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, pöljäkö olet, Eihän se itse sähkö juuri mitään maksa, mutta siirtohinnasta ja verostahan se lasku muodostuukin. Meillä mökin sähkölasku 151, 13 e , josta itse sähkön osuus vain 25.19 e.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Saman huomannut ja samalla veron osuuden (yli kolmasosa) vaikka monesti on kysymys kansalaisomaisuuden säilyttämisestä kosteus- ja homevaurioilta. Mm. talvehtimis sähkö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halpaa on sähkö. 4 - 5 s /kWh (kaksiaikasähkö). Siirto : 47 € /kk + n. 2,5 s /kWh + 2,8 s/ kWh (vero) = keskimäärin 7,2 s / kWh.

Kesäkäyttöisellä mökillä : sähkö n. 5 s /kWh , siirto perusm. 30 €/ kk ,
kulutus n. 1000-1500 kWh / vuosi . Kokonaishinta n. 34 s/kWh .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miettikkää hyvät ihmiset onko sähkö tosiaan halpaa, ennen kilpalutusta ei ollut olemassakaan tuota sähkön siisrtomaksua , eikä silloin sähkön tuottaja / jakelijat valittaneet etteivät silloin pärjää.
Nyt siirtomaksu näyttelee suurinta osaa sähkölaskussa , eli kysyn mihin perustuu tällainen rosvous sähkönkuluttajia kohtaan , tuo em. on aivan tekaistu lisän tuottamaan puhdasta voittoa kulujjajien kustannuksella.
Kilpaulutus ei riitä sitten selitykseksi !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mietihän vähän uusiksi mitä kirjoitat. Ei se sinänsä mikään tekaistu lisä ole. Ilmaiseksiko siirtoyhtiön pitäisi sähkö siirtää. Jonkun se ja verkon ylläpito (ja kaapelinti) pitää maksaa. Kuluttaja se lopulta kuitenkin on. Sähkön tuottaja on sitten ihan eri firma ja sen voi kilpailuttaa. Siirtohinnan muodostuminen on monopolin vuoksi säännölteltyä, mutta sen onnistuminen voi olla epäoptimaalista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

käsittääkseni lapin ja oulun läänit on omavarasia sähköstä mutta mites helsinki ei minkään laista sähkö voimalaa ja vantaankoskikin kuohuu vapaana millä ne lämmittäsivät jos me ja muu suomi ei niitä polosia autetais ja PISTE

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsinki on riippuvainen pohjoisen sähköstä ja me ollaan riippuvaisia etelän rahoista....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku kirjoittelee 1950-luvun tiedoilla. Muutaman vuoden takaisessa raportissa maan kokonaissähkönkulutus on 80 TWh, josta vesivoiman osuus on 13 TWh.

Käytännössä kahden pohjoisen läänin tuottamalla sähköllä ei pidetä oman alueen teollisuuttakaan käynnissä.

Tuskin ne Pohjanlahden isot firmat muuten Pyhäjoella osakkaina olisivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähkön kalleutta voi suhteuttaa esim. vertaamalla, paljonko jonkun ison sähkömoottorin pyörittämiseen kuluu sähköä tietyllä pyörimisnopeudella, ja sitten vertaamalla, paljonko maksaisi, jos joku pyörittäisi sitä käsivoimin. Sähkö ei tarvitse kahvi/ruokatataukoja eikä se ole juuri koskaan sairaslomalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

peukaloita kun pyörittelet ja kun välillä lyöt peukaloita yhteen ,tulee kaffeeta pullan kans..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisen huipputeho hetkellisesti on noin 400 wattia, pitempiaikainen keskiteho esim. pyöräilijällä on 160 wattia. Kyllä siinä sais olla 1,5 kw:n moottorin korvikepolkijoita iso joukko. Sähkö siis on halpaa.
1 kilowatitunti on noin 3500 kilojoulea, jos ihminen sais sähkön hinnalla syödä niin elämä olis halpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi