Aloita uusi keskustelu

Arto Paasilinna on poissa

Aloittaja: Aikaisemmin paljon romaaneja lukenut Kulttuuri 19.10.2018 12:13

Arto Paasilinna, jonka kirjoittaminen loppui joskus 2009, on poistunut keskuudestamme, mutta jättänyt maailmaan kymmenille kielille käännetyn tuotantonsa. Ulkomailla, etenkin Ranskassa ja Italiassa, Arto Paasilinnaa ja hänen filosofiaansa mm. Jäniksen vuosi -kirjassa on arvostettu koko ajan paljon enemmän kuin Suomessa.

Eräs tuttava, joka ei arvostanut Paasilinnaa, viestitti minulle kerran, että suomalaisen elämä on paljon vaikeampaa kuin esimerkiksi muiden pohjoismaalaisten ihmisten elämä. Paasilinna otti suomalaisten kriitikoiden mitätöivät arvostelut raskaasti, kertoo hänen poikansa Petteri Paasilinna. Hän ryyppäsi murheeseensa, kuten moni suomalainen tekee. Se ei kuitenkaan vähennä hänen merkittävyyttään kirjailijana, joskin terveys kärsi.

Olen nauttinut suuresti Arto Paasilinnan romaaneja lukiessani.

Joskaan urakalla kirjoittaneen kirjailijan aivan kaikki kirjat eivät ole olleet yhtä laadukkaita. HeSan artikkelissa kerrottiin, että Arto Paasilinnan poikien ollessa kesällä isänsä luona isä kirjoitti seitsemisen arkkia päivässä ja illalla kumpikin poika vuorollaan luki ääneen päivän aikana kirjoitetun tekstin. Kirjailija kuunteli ja arvioi, miten hyvin hän oli ilmaissut kirjoittamansa asiat ja tapahtumat. Ehkä viimeisimpien kirjojen tekstejä ei sillä tavalla arvioitu ja siksi laatu joskus heikkeni.
Arto Paasilinnan tarinoilla ja niiden sisältämillä ajatuksilla tulee vielä pitkään olemaan suuri merkitys ympäri maailmaa, myös thain kielellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 11 / 11 viestiä

Ruokalistakuvaukset ovat runsaita Arto Paasilinnan monissa kirjoissa. Voi tulla nälkä niitä lukiessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ajatellaan suomalaisia kirjailijoita, joiden kirjoja on käännetty vieraille kielille, olisiko Arto Paasilinna aivan ykkössijalla?

Mika Waltari on tuttu muuallakin maailmassa, mutta ehkä Paasilinnan kirjoja on käännetty vielä useammalle kielelle.

Olen innolla lukenut Arto Paasilinnan kirjoja. Esimerkiksi Suloinen myrkynkeittäjä on monella tapaa kekseliäs ja hieno kirja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arto Paasilinnan kirjat ovat myyneet, kuten Speden elokuvat, joiden katsojia riitti.

Paasilinna on mahtava kertoja. Kuka muu kirjailija on yhtä taitava juonenpunoja? -Ehkä Jaroslav Hasek, jonka Sotamies Svejkin seikkailut luin uudestaan. Hasek kuitenkin kuoli nuorena, 40-vuotiaana, eikä luonut laajaa tuotantoa, kuten Arto Paasilinna, jolta juonia syntyi kymmenittäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin itsenäisyyspäivänä tulee mieleen, että Arto Paasilinnan luomissa hahmoissa on paljon suomalaisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ei olisi. Ellen väärin muista,niin Paasilinnat pakeni Petsamosta sotaa,ja Arto syntyi tuolloin merimatkalla. Taisin jostakin Ernon kirjasta näin lukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Mukaansatempaavasti Paasilinna ainakin osasi kirjoittaa. Kesken lukemisen kirjaa on vaikea päästää käsistään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka kaukainen sukulaiseni onkin, niin täytyy todeta, että kirjalliset ansionsa eivät perustu kirjoittajan taitoihin vaan humoristisen kertojan taitoihin. Lisäksi Erno oli filosofina huomattavasti vakuuttavampi. Levätkää rauhassa, veljet!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Romaanintekijän suuri ansio ovat kertojan taidot: Niitä Arto Paasilinnalla riitti. Ajatellaan nyt Ulvovaa mylläriä esimerkiksi.

Rehellisesti sanottuna luen mukaansa tempaavaa tarinaa, Arto Paasilinnaa tai Jack Londonia, tuhat kertaa mieluummin kuin jotain. Silti kaikki kunnia ammattifilosofeille.

Arto Paasilinnalla on myös filosofiansa Ulvovassa myllärissä, jäniksen vuodessa tai Hurmaavassa joukkoitsemurhassa sekä monessa muussa kirjassa. Muun muassa paluu luontoon, kuten Jean Jacques Rousseaulla aikanaan; suomalaiselle luonto ollut lähellä ainakin ennen. Nykypolvesta en ole siinä suhteessa aivan varma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyykin lukea uudelleen joitakin Arto Paasilinnan kirjoja.

Niissä on hyviä malleja monenlaisten ongelmien ratkaisemiseksi, kuten kirjassa Hirttämättömien lurjusten yrttitarha. Arto Paasilinnan monessa kirjassa paha todella saa palkkansa, kuten edellämainitussa.

En pitäisi pahana, vaikka kouluissa luettaisiin joku Arto Paasilinnan kirja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi