Aloita uusi keskustelu

Waffen-SS suomalaiset

Aloittaja: Natsien tutkintaa: Kotimaa 11.2.2019 21:19

Suomi joutui 1941 NSDAP-Saksan eli natsien ja Neuvostoliiton vähintäänkin yhtäkovaotteisten bolsevikkien väliseen valtatyhjiöön tai sellaiseksi oletettuun tilanteeseen. Natsien Ribbentropin ja Neuvostoliiton Molotovin ulkoministerikokouksessa ja sen salaisessa lisäpöytäkirjassa Baltia, Suomi ja osa Puolasta joutui NL: n ja Puolan läntiset osat Natsien valtapiiriin. Suomi säilyi miehityksellä raskain menetyksin. Kun Hitler oli turvannut selustansa, se pystyi valtaamaan lännen Britanniaa lukuunottamatta. Saksassa oli ennen sotaa ollut kommunistien ja natsien katutaisteluita . Natsit olivat luoneet runsaslukuisen Sturmabteilungin eli SA:n jota johti Ernst Röhm ja Hitler oli luonut pienen eliitti Joukon SchutzStaffelin eli turvajoukon henkivartija kaartikseen. Kun Hitler 1932-33 Saksan ennen sotia vapailla vaaleilla oli saanut enemmistön hän pelkäsi muita puolueita ja omaa SA:tai, josta oli kasvanut miljoonan ihmisen osasto. Hän SS:n kanssa pidätti ja teloitti 50-tuhansia SA:n ruskeapaitoja Röhm-Putschissa, Reichs Mordwochessa, tai operaatio Hummingbirdissä, Operazion Kolibrin tai parhaiten ns. Der Nacht der Lange Messer puhdistuksessa 1936. Loput SA miehet pestattiin SS:n osin heti ja viimeistään loput sodan 1939 sytyttyä. Saksalla oli tavallinen Wehrmacht ja kenttäarmeija Waffen-SS ja ns. Totenkopf SS joukot keskitysleirin palveluksessa ja myöhemmin organisaatiot paisuivat. Lisäksi oli Gestapo, eli salainen valtion poliisi, SD eli Sicherheit Dienst eli Salainen palvelu, valtion turvallisuuden Hauptamt, jossa oli useita osastoja ja SS llä omat toimistonsa. Sodan alettua ja venyttyä ja suuren osan Euroopasta jouduttua natsien valtaan siirsi Hitler joukkonsa itään NL:n rajalle ja hyökkäsi. Saksa eteni ja Suomi joutui omaan erillissotaan NL:a vastaan . Saksalla oli miljoonia miehiä omassa ja liittolaisten armeijassa. Suomi joutui asettamaan 1.400 miestä Saksan SS joukkoihin ns. Panttipataljoonana. Saksa sijoitti Norjaan miehitysuhan ja linnoituksilla Atlantin vallin Nordkapista Espanjan Pyreneille. Suomeen Kajaanista pohjoiseen Hitler sijoitti 1/4 miljoonaa miestä huoltoon ja muutamia divisioonia Jäämereltä Kiestingin ja Uhtuaan asti sekä yhden Karjalaan tarkoituksena katkaista Muurmannin päärata ja etelästä etenevän armeijoiden kanssa edetä Mustanmeren ja Kaspian merien ja Volgan taibUraliin asti Moskovan valtauksella Leningradin valtauksella pakottaa NL rauhaan. Sota venyi ja lisää joukkoja tarvittiin lisä- ja täydennysjoukkoina. Waffen-SS pestasi kymmeniä divisioonia lähes kaikilta valloitetuilla alueilta. Suomalaisia oli pääasiassa ns. Panttipataljoonassa joka palautettiin sopimuskauden jälkeen 1943. Osa sotilaista siirtyi palkkasotureina Saksan armeijaan. Viron n.1-1,5 miljoonasta etnisestä virolaisesta ja liiviläisistä venäläiset värväsivöt NL:n Puna-Armeijaan n. 100.000 miestä ja Natsi-Saksa saman verran omina miehityskausinaan. Lisäksi Baltian eteläistä osista värvättiin Waffen SS ja Totenkopf joukkoja Riikan eli Rigan gettoihin tuhotöihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 4 / 4 viestiä

Rahoilla täällä tänään . Saatko tukia?? Oletko saanut pienenä lapsilisää ruokaasi ja ilmaisen ruuan mitä söit koulussamme. Saitko ilmaiset rokotukset täällä meidän rahoilla ?? Oletko koskaan kiittänyt ? Oletko ajatellut Jeesusta joka sovitti syntisi ? Pitääkö sinunkin syntisi antaa anteeksi ? Eikö sinun pitäisi antaa anteeksi toisille . Oletko tehnyt syntiä mikä pitää tunnustaa ? Kadutko koskaan pahoja tekojasi. Oletko pyytänyt anteeksi . Syötkö jonkun toisen maksamaa ruokaa ilmaiseksi . Saatko rahaa valtiolta. Elätkö suomalaisten rahoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On mukavaa, on tehty lumityöt ja sitten katsoo sun juttuja vahingossa. Sä masennusta tahallaan Suomi vihalla suomea vastaan vihapuheella . Tahallista tämä sinun kirjoituksesi .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaako noita epistoloita tuollaisena pötkönä tänne kirjoitaa ja kuka lukee?
Edes pientä jäsentelyä kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisten SS miesten tapauksessa tulisi lisätä Suomen irtautuessa Jatkosodasta ne suomalaiset, jotka olivat Natsi-Saksassa. He joutuivat valitsemaan joko palvelemiseen Saksan armeijassa, jossa ulkolaiset kelpuutettiin vain Waffen-SS joukkoihin, tai joutumaan keskitysleirin Das Reich eli Valtakunnan vihollisina. Maassa olevat olivat lähinnä internoiduista merimiehistä, työläisistä, yritysten ja lähetystöjen henkilökuntaa ja saksalaisten puolisoja tai sukulaisia. Iältään ja palvelukelpoisuudeltaan suomalaiset olivat sitä luokkaa, että joutuivat Waffen-SS Panzergrenadier Polizei 36. Oskar Dirlewangerin divisioonaan , jota käytettiin lähinnä poliisitoimiin desantteja, partisaania, vähemmistöjä ja Puolassa Varsovan geton kansannousussa , Kansallismieliset Puolalaisten kansannousussa Puna-Armeijan edetessä Wisla-Veikselin jokilinjalle odottamaan omien luokkavihollisten eli kansallisen Puolan partisaanien tuhoamista. 36. SS divisioona koostui ulkomaalaisista sotavangeista, kuten Britischer Freikorps ja American Legion, jotka olivat anglo-amerikkalaisia ja joilla oli merkittävä propaganda arvo. Lisäksi muilla kansallisuuksilla oli omia osastojaan, mutta heitä ei uskallettu käyttää vakinaisia sotajoukkojen vastaan vaan sissidodan käynnissä linjojen takana. 36. Divisioonaa ei varustettu tykein vaan käsiasein. Tappioiden kasvaessa ja parhaan aineksen jouduttua itärintaman täydennyskoulutuksen joukoiksi, alettiin 36. Divisioonaa täydentämään sotavangeista, haavoista toipuvista, sopivista rangaistusvangeista, asekelpoisista kehitysvammaisista ja mielisairaista. Kun saksalaiset alkoivat vetäytymään ja karkaamaan Saksan alueella tehtiin osastosta SS Polizei divisioona, joilla oli tehtävänä pysäyttää luvaton vetäytyminen, ja ampua ja hirttää pakenevat upseerit varoituksena muille ja estää pakokauhun leviäminen miehistöön. Kun Romanian Ploestin öljykentät joutuivat vihollisille, vähentyi panssarivaunujen tuotanto ja teollisuus siirtyi tuottamaan Panzerfaust ja Panzergrekch aseita. Suomessa ne ristittiin panssarikauhuiksi ja panssarinyrkeiksi ja niillä pysäytettiin NL:n eteneminen Karjalan Kannaksella ja Tali-Ihantalan ihmeessä. Saksassa panssarintorjuntaan koulutettiin Volksgrenadierejä ja Volkssturmin yksiköitä, joihin jäljelle jääneet Waffen SS joukot liitettiin. Sodan jälkeen yksikön upseereita tuomittiin sotarikosoikeuden käynneissä ja kenraali Oskar Dirlewanger tuomittiin rikoksista Ranskassa ja Puolassa. Osa suomalaisista palasi tuntemattomina Suomeen tai siirtyi sotapakolaisina Australiaan, USA:n tai Latinalaiseen Amerikkaan. Osa lienee menehtynyt NL:n sotavankeina ja pakkotöissä jälleenrakennuksen aikana Stalinin terrorin aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi