Aloita uusi keskustelu

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Aloittaja: y Kotimaa 7.10.2018 12:36

Osittainen varhennettu vanhuuseläke on osoittautunut todella suosituksi: viime vuonna siihen tarttui jopa 12 500 ihmistä ja tällä hetkellä tämän vuoden lukema on yli 10 000. Eläketurvakeskuksesta todetaan, että suosio ei ole hiipumassa.

Julkisuudessa tuodaan tämän tästä esiin, että uusi eläkemalli ei maksa eläkejärjestelmälle mitään ekstraa, vaan eläkkeen ottajat maksavat varhennetun osan itse leikkaamalla omaa lopullista eläkettään. Todellisuudessa järjestelmässä muhii merkittävä sudenkuoppa, joka kaatuu työssäkäyvän väestön niskaan kasvavana verotaakkana.

Ongelma on seuraava: Eläketurvakeskuksen julkistaman kyselyn perusteella yli 30% osittaista varhennettua vanhuuseläkettä hakeva on ollut työtön tai työelämän ulkopuolella, jotka tulisivat käytännössä saamaan minimieläkkeen. On käymässä niin, että eläkejärjestelmästä otetaan rahaa etukäteen eläkkeen pienenemisestä välittämättä, koska käytännössä perustoimeentuloa ei voida leikata, sillä se on lailla turvattu. Oikean vanhuuseläkkeen alkaessa kutistunut eläketulo kompensoidaan toimeentulo- ja asumistukien kautta. Varhennettua vanhuuseläkkettä on siis mahdollista saada veronmaksajien piikkiin.

Ihmetellä sopii, mistä yhteiskunnan kasvavien menojen maksajia oikeasti löytyy? Työväestöstä niitä ei ainakaan löydy, sillä viimeksi tällä viikolla kerrottiin suomalaisten kotitalouksien velkaantumisasteen olevan yli 130%. Velkaantuneisuuden kasvu ei ole riski vain kotitalouksille, vaan laskee koko kansantalouden kykyä pitää yllä hyvinvointiyhteiskuntaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 1337 viestiä

Minä jouduin luovuttamaan ikävuosieni 16-23 välisen ajan työeläkkeistäni, koska niitä ei hyväksytty, vaikka minä itkinkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iltalehti uutisoi tänään elinaikakertoimen vaikutuksista eläkkeisiin otsikolla "Monet eläkkeet pienenevät ensi vuodesta alkaen - ”Useita kymppejä pois”". Jutun kommenttikentän perusteella työntekijöiden silmät alkavat avautua siihen, mihin eläkejärjestelmä on menossa – ja palaute on ollut murskaavaa. Monet tuntevat olevansa petettyjä ymmärtäessään, ettei valtavista eläkemaksuista huolimatta eläke tule olemaan häävi. Myös eläkeikien nostot ja jopa 70 ikävuoden tavoite-eläkeikä ovat herättäneet epäuskoista hämmennystä.

Sekin pitää muistaa, että elinaikakertoimen eläkettä leikkaavat vaikutukset iskevät todenteolla vasta x- ja y-sukupolviin, siis 70-luvulta eteenpäin syntyneisiin. Mikäli nyt eläkkeelle jäävien muutaman kympin leikkaus eläkkeeseen tuntuu pahalta, mikä tilanne mahtaa olla 15 vuoden päästä x-supolven alkaessa eläköityä.

On muuten jännä "sattuma", että elinaikakerroin astui voimaan vasta kun suuret ikäluokat olivat jo ennättäneet eläkkeelle. Elinaikakertoimesta päätettiin jo vuonna 2005 ja tuolloin lyötiin lukkoon, että se tulee vaikuttamaan vasta vuonna 1957 ja sen jälkeen syntyneisiin. Päätös perusteltiin niin, että ihmisillä pitää olla aikaa "tottua ajatukseen".

Mutta ei tässä vielä kaikki! Viime viikon lopussa paljastui, ettei vuoden 2017 eläkeuudistuskaan tule takaamaan eläkejärjestelmälle sitä kestävyyttä, jonka sen kuviteltiin tuottavan. Kestävyyslaskelmat menivät 20 vuotta yläkanttiin. Suunnitelmat menevät uusiksi siis 1,5 vuodessa ja edessä on jälleen eläkemaksujen ja -ikien korotuksia, sekä eläkkeiden leikkauksia. Myös osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeenkin jatko on vaakalaudalla. Nähtäväksi jää, miten jo nykyisestä järjestelmästä hikeentynyt työväestö ottaa tulevat uudistukset vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täsmälleen! Y jaksaa aina uudestaan ja uudestaan nostaa oman aloituksen haukkuakseen anonyymisti eläkeläisiä!
Toivottavasti ei ala julkisilla paikoilla ääntään korottamaan, koska me ollaan vielä sen verta hyvässä kunnossa, että kyetään räkänokilta suu tukkimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"me ollaan vielä sen verta hyvässä kunnossa, että kyetään räkänokilta suu tukkimaan"
Älähän nyt, ei kannattaisi lähteä tuolle tielle. Jotkut vielä loukkaantuvat tosissaan ja jättävät senioreiden kakkavaipat vaihtamatta silkasta mielihyvästä. Kyllä nuorten ja työntekijöiden panoksesta nykyisten eläkeläisten hyvinvoinnin eteen tulisi olla todella kiitollinen – hehän uhraavat koko elämänsä kustantaakseen teidän eläkkeenne ja hoivanne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Kuuleppas Y. Sinä et näköjään ole ymmärtänyt kuinka lyhyt ihmiselämä pisimmilläänkään on.
Vanhempani on 82 ja 78v ja asuvat kotona omassa talossaan. Ajeleskelevat huomenna autollaan tyttärenperheemme luo, lapsenlapsenlastaan ja hänen perhettään tapaamaan, niinkuin vähintään pari kertaa kuussa. Tyttäremme käy mummolassaan perheineen luonnollisesti välillä.
Vaimoni oli pitkään palliatiivisen osaston osastonhoitaja. Kävin siellä muutamaan otteeseen potilaiden pyynnöstä vierailulla silloisen koiramme kanssa.

Kuule Y, kaikki eivät ole vanhoja joille vaippoja vaihdetaan,,,viimeisiä kertoja.

Käytä harkiten tärkeintä pääomaasi. Aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Häpeällistä käytöstä joillakin ikätovereillani.Suuta piestään tärkeässä asiassa ja sitten vielä syytetään siitäkin Y sukupolvea,ettäs kehtaatte mustaamaalata asiallistenkin eläkeläisten maineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mm. Osku Pajamäki yritti tuoda elinaikakertoimen vaikutuksia esille vuosia sitten. Suurten ikäluokkien palaute oli murhaavaa, ja kiihottuneimmat olisivat luultavasti repineet Pajamäeltä silmät päästä jos olisivat saaneet hänet käsiinsä asiasta kuullessaan. Samantasoinen vailla perusteita oleva räkytys oli silloin vastassa Pajamäellä kuin sinulla y, nyt vuosien jälkeen. Vaatii aina hetken että valtaväestön silmät avautuvat sille mitä on vuosia yritetty tuoda esille. Nyt on silmien avautumisen aika....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taloussanomien uutisessa "Jättivedätys? Näin suuret ikäluokat hyötyivät" Pajamäki valottaa asiaa. Suora lainaus:

"Pitäisikö 1970- ja 1980-luvulla syntyneiden tuntea olonsa vedätetyiksi, kun suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle nauttimaan täysimääräisistä eläkkeistään? Nuorempien osaksi jää kantaa vastuu huoltosuhteen heikkenemisestä. Tämä tarkoittaa vuosia pidempiä työuria ja eläkeiän vihdoin koittaessa tuntuvasti pienempiä eläkkeitä.

Sukupolvien välisestä taistelusta runsaasti kirjoittanut Helsingin kaupunginvaltuutettu Osku Pajamäki (sd.) vastustaa suurten ikäluokkien eläkkeiden repimistä nuorempien selkänahasta.
– Eläkejärjestelmää olisi pitänyt muuttaa jo kymmenen vuotta sitten. Viime vuonna voimaan tullut elinaikakerroinkaan ei ylety leikkaamaan suurten ikäluokkien eläkkeitä. Onhan se uskomattoman törkeää, miten saavutetuista eduista on onnistuttu pitämään kiinni, vaikka tuloksena on kohtuuton rasitus nuoremmille ikäpolville, Pajamäki sanoo."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt itket kun eläkkeitä leikataan? Yritä nyt päättää y.... Kyseessä ei ole mikään suuren ikäluokan salaliitto. Olethan oppinut jo etteivät he eläköityneet 1990-luvulla mikset opi tätä. Eläkkeet tippuvat myös vuonna 1948 syntyneiltä mutta elinajanodotteen myötä vähemmän. Ovat katsos 9 vuotta vanhempia kuin 1957 syntyneet. Eläkeiät nousevat ja meidän, x-sukupolven pitää pysyä töissä pitempään koska nuoria ei työnteko kiinnosta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lueppas Y.n kommentti tarkemmin ja luule vähemmän.Jörkkä jo sanoi aikoinaan "lukeminen kannattaa aina ,dorka".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläkeuudistusten pointti on siinä, että tuleville sukupolville ei luoda niin suurta maksutaakkaa, kuin mikä nyt on käsillä: työväestöltä kiskotaan rahaa kaksin käsin, jotta nykyiset eläkkeet on mahdollista maksaa. Suurten ikäluokkien eläkejärjestelyjen virheen toistaminen olisi täydellistä typeryyttä.

Kieltämättä onhan se epäoikeudenmukaista, että nykyinen työväestö ja nuoret, jotka maksavat eläkejärjestelmän suurimman laskun, eivät itse tule koskaan hyötymään siitä. Tätä epäkohtaa on mahdollista korjata vain siten, että puututaan nyt maksussa oleviin eläkkeisiin, leikataan niitä ja pienennetään eläkemaksuja. Näin elinkeinoelämän tilannetta parannettaisiin, luotaisiin työtä ja työntekijöiden käteen jäisi enemmän palkkaa. Olisi kiinnostava kuulla faktaan perustuvat vasta-argumentit, miksi tämä ei olisi oikeudenmukaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haluat siis leikata maksussa olevia eläkkeitä, joten katsotaan tätä asiaa hieman tarkemmin. Eläkeläisistä 82% kuuluu niihin tuloluokkiin, joissa eläkkeen suuruus on 0 - 2249 euroa/kk. Kuinka paljon aiot leikata näiltä eläkeläisiltä (tuloluokkajaottelu 250 euron välein) tuloluokittain? Miten tämän jälkeen aiot helpottaa palkansaajien eläkemaksuja (jälleen kerran tuloluokittain 500 euron välein) ja miten kohdennat ko. helpotuksen työntekijän/työnantajan maksussa. Ota myös huomioon fiskaaliset vaikutukset valtion ja kuntien verotuloihin sekä ne muutokset, jotka tapahtuvat asumistuen, vanhusten asumistuen ja toimeentulotuen maksatusten määrässä. Lopuksi: mitä aiot tehdä eläkerahastojen varoille ja kuinka monelle vuodelle em. toimenpiteet ajoittuvat. Tarvittavat tilastotiedot ovat netissä ja Excelin avulla pääsee aika pitkälle. Kiitän jo etukäteen laskelmista ja faktoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi oikeudenmukaista kohtuullistaa eläkkeet niin, että kukin ikäpolvi saa sen, kuinka paljon ovat siihen eläkemaksuillaan satsanneet. Tämä tarkoittaisi sitä, että suurten ikäluokkien kohdalla eläkkeitä tulisi pudottaa 75%, alle 50-vuotiaiden eläkkeet tulisi puolittaa ja nuorten ikäpolvien eläkkeitä korottaa – kukaan ei voi väittää, etteikö tämä olisi oikeudenmukaista.

Nyt alat tietenkin melskata siitä, kuinka suuret ikäluokat tulisivat toimeen 75% pienemmällä eläkkeellä. Sehän on täysin järjetön ajatus! Tiedän, niinhän se onkin. Aivan yhtä järjetön kuin ajatus siitä, että maksamalla itse yhden euron eläkettä, voisi vaatia muita antamaan neljä euroa tilalle. Ero näiden kahden järjettömän ajatuksen välillä on kuitenkin se, että toinen on pelkkää kuvitelmaa ja toinen täyttä totta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halusin tarkkoja laskelmia, en propagandaasi. Ymmärrän asian niin, ettei sinulla ole kirjoittamastasi asiasta mitään käsitystä. Haluat siis pudottaa jo maksussa olevia eläkkeitä 75% - miten aiot hoitaa tämän asian? Mitä tarkoitat , kun sanot , että 50 - vuotiaiden eläkkeet tulee puolittaa? Entä miten ja milloin nuoren polven eläkkeitä korotetaan? Miten huomioit eläkerahastot omassa suunnitelmassasi? Haluan faktoja, en epämääräisiä heittoja. Yritä ajatella, tee töitä sen (ajattelun) eteen ja voit lopultakin oppia jotain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläkekatto voidaan toteuttaa esimerkiksi progressiivisen verotuksen kautta, jossa yli 1500€ eläkkeitä aletaan verottaa reippaasti korkeammilla veroprosenteilla. Tämä lisäisi valtion verotuloja, joka taas helpottaisi nuorten ja työväestön maksutaakkaa ja edistäisi tätä kautta heidän asemaa. Toinen vaihtoehto olisi "Ikääntyvien terveyttä tukeva eläkejärjestelmä", jossa eläkevaroista korvamerkittäisiin osa vanhusten terveyden ylläpitoon. Myös tämä järjestelmä edesauttaisi nuorten ja työväestön asemaa heidän verotusta keventävästi.

Eläkerahastoilla tulisi maksaa valtion velkaa pois: tällöin velan korkomaksut kyettäisiin pitämään aisoissa. On laskettu, että kuuden vuoden päästä korkomaksut ovat yli kaksi miljardia euroa vuodessa. Valtion eläkerahastoja on jo käytetty yleishyödyllisiin tarkoituksiin peittämään alijäämää.

Kommenttisi ovat näköalattomia: Olet kovasti kritisoimassa ja hyvä niin, mutta minkäänlaista omaa näkemystä kommenteistasi ei saa irti. Hyvään kritiikkiin kuuluu mielestäni antaa vastine sille, kuinka asia voidaan ratkaista jollakin toisella tapaa, jos esitetty vaihtoehto ei itseä miellytä.

Rohkaisen sinua, että uskaltaisit ehdottaa jotakin uutta ja asettaa myös omat ajatuksesi kritisoitaviksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet kirjoittanut tähän ketjuun satoja viestejä, joissa kritisoit rankasti - osittain hyvin heppoisin tiedoin - nykyistä eläkejärjestelmää ja nyt arvostelet minua siitä, että viestissäni esitän kysymyksiä linjastasi. Olet sinä melko tosikko.
Mutta asiaan: Huomaan , että olet luopunut aiemmasta ajatuksestasi leikata maksussa olevia eläkkeitä ja hyvä niin. Niillä on perustuslakivaliokunnan linjauksen mukainen omaisuudensuoja ja tällä hetkellä kukaan istuvista kansanedustajista ei aio tähän muutosta hakea. Mitä sitten jää jäljelle: puuttuminen eläkkeiden indeksikorotuksiin ja veroinstrumentin käyttö. Kumpaakin välinettä on jo käytetty, mm. suuriin eläkkeisiin kohdistuu ns. raippavero. Eläketurvakeskus käy jatkuvasti läpi tilastollista uutta dataa ja ehdottaa sen pohjalta uusia toimenpiteitä. Toivottavasti myös maamme nuorempi polvi saa monta kansanedustajaa tulevaan uuteen eduskuntaan ja he voivat siellä vaikuttaa eläkeasioihin - harkintaan ja faktoihin perustuen. Täällä juttutuvassa harjoitettu huutelu ei vaikuta mihinkään eikä kehenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

miten syntyvyys nousuun

105 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Nyt itket kun eläkkeitä leikataan? Yritä nyt päättää y.... Kyseessä ei ole mikään suuren ikäluokan salaliitto. Olethan o... Lue lisää...
ööh....

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi