Aloita uusi keskustelu

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Aloittaja: y Kotimaa 7.10.2018 12:36

Osittainen varhennettu vanhuuseläke on osoittautunut todella suosituksi: viime vuonna siihen tarttui jopa 12 500 ihmistä ja tällä hetkellä tämän vuoden lukema on yli 10 000. Eläketurvakeskuksesta todetaan, että suosio ei ole hiipumassa.

Julkisuudessa tuodaan tämän tästä esiin, että uusi eläkemalli ei maksa eläkejärjestelmälle mitään ekstraa, vaan eläkkeen ottajat maksavat varhennetun osan itse leikkaamalla omaa lopullista eläkettään. Todellisuudessa järjestelmässä muhii merkittävä sudenkuoppa, joka kaatuu työssäkäyvän väestön niskaan kasvavana verotaakkana.

Ongelma on seuraava: Eläketurvakeskuksen julkistaman kyselyn perusteella yli 30% osittaista varhennettua vanhuuseläkettä hakeva on ollut työtön tai työelämän ulkopuolella, jotka tulisivat käytännössä saamaan minimieläkkeen. On käymässä niin, että eläkejärjestelmästä otetaan rahaa etukäteen eläkkeen pienenemisestä välittämättä, koska käytännössä perustoimeentuloa ei voida leikata, sillä se on lailla turvattu. Oikean vanhuuseläkkeen alkaessa kutistunut eläketulo kompensoidaan toimeentulo- ja asumistukien kautta. Varhennettua vanhuuseläkkettä on siis mahdollista saada veronmaksajien piikkiin.

Ihmetellä sopii, mistä yhteiskunnan kasvavien menojen maksajia oikeasti löytyy? Työväestöstä niitä ei ainakaan löydy, sillä viimeksi tällä viikolla kerrottiin suomalaisten kotitalouksien velkaantumisasteen olevan yli 130%. Velkaantuneisuuden kasvu ei ole riski vain kotitalouksille, vaan laskee koko kansantalouden kykyä pitää yllä hyvinvointiyhteiskuntaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 2010 viestiä

Eläkekulut vain kasvaa,mitenhän lie rahoitus järjestetään kun tuotto alkaa olla pienempi kuin kulut ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole tuotto pienempi kuin kulut. Eläkkeet maksetaan työssä käyvien eläkemaksutuotoilla ja eläkerahaston tuotoilla. Eläkerahastoja on olemassa luokkaa 200 mrd €. Niiden tuotot ovat vuodessa luokkaa 8-10 mrd €. Eläkerahastoista on jouduttu ottamaan vain muutamia miljardeja. Eli eläkemaksutuot ja eläkerahastojen tuotot ovat yhteensä suuremmst kuin eläkemaksut. Ja vaikka jonakum vuonna eläkemaksut olusivatkin suuremmat kuin tuotot yhteensä, on tuo reilu 200 mrd reilu puskuri. Liiankin reilu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika marginaalinen joukko kansalaisista kannattaa y:n kirjoittelua, 597 peukutusta, joista osa voi olla samoilta henkilöiltä. Suomessa on noin 5 500 000 kansalaista, joista äänestysikäisiä on noin 4 200 000. Eiköhän olisi jo aika poistaa tämän y:n eläkeistä kirjoittelu turhanpäiväsenä höpinänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Y.n kirjoittamat kolumnit on juttutuvan parhaat ja rehellisimmät.Koskaan hän ei kirjoita perättömiä ja perustelee asiansa esimerkillisen tarkasti,yleensä viitaten lähteisiinsä.Lisää Y.n asiallisia kolumneja juttutupaan.Peukkujen määräkin kertoo hänen suosiostaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Huomaa jutustasi että peukut ei todellakaan merkitse mitään.Sanoppa joku kolumnisti joka ei kerro jo jonkun aiemmin esittämää asiaa,harvoin tulee enää sellaista tietoa mikä ei ole jostain opittua.Koulujen opetuskin perustuu jonkun jo esittämiin totuuksiin.Tätä tietoa sitten levitetään muillekkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos viitsisit lukea y:n kopioita tietäisit että ne on kopioitu sanasta sanaan jättäen vain "epäsuotuisia" kohtia pois...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On todella ihmeellistä miten nyt eläköitynyt porukka on elänyt vastuuttomasti.Kaikki maksut on sysätty nuorille ja pitkälle tuleville sukupolvillekkin.Omat eläkkeet heillä on aivan muuta kuin mitä ovat ansainneet.Röyhkeyden huippuja ovat ulkomaille verottajan ulottumattomiin muuttaneet eläkeläiset ylisuurine eläkkeineen.Kertoo jotain moraalista,siitä moraalista miten selviämme valtavasta huoltovastuusta jonka he jälkeensä jättivät.Huippuna voidaan pitää sitä porukkaa joka on ollut veropakolaisena ulkomailla ja sairastuttuaan tulee itseään suomeen hoidattamaan nuorten duunareiden verovaroilla.Nyt eläkekertymät lasketaan toisin ja eläköitymisikäkin nousee kohisten.Miksi samaa eläkejärjestelmää ei noudateta kuin nyt eläköityneiden kohdalla ? Syykin on selvä,se on ollut susi jo syntyessään ja vaatii pikaista korjausta,eläkeleikkauksin ja muunlaisinkin toimin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläkkeet lasketaan edelleen samallalailla. Ainoa ero että superkarttuma poistui. Jos sinusta on oikein että työtätekemätön lötjäke saa tukia enemmän kuin 40 vuotta töissä ollut eläkeläinen niin suosittelen hakeutumaan hoitoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli olisitte rakentaneet eläkejärjestelmän niin, että jokainen sukupolvi maksaa omat eläkkeensä itse, olisitte joutuneet maksamaan koko työuranne ajan kymmenien prosenttien eläkemaksuja, kuten nyt tehdään. Tätähän ette luonnollisesti halunneet ottaa kantaakseen (kuka haluaisi), vaan siirsitte vastuun lastenne ja lastenlastenne harteille. Tämän päätöksen johdosta olette kasvattaneet Suomessa jo valmiiksi varsin korkeat töiden sivukulut niin korkeiksi, että ne haittaavat työllisyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

perillä asioista. Eläkkeet ei kerry maksamalla eläkemaksuja vaan karttumaprosentin mukaan kuten nykyäänkin. Miksi luulet että kaikki sinua arvostelevat ovat eläkkeellä? Minä en ole, vielä 30 vuoteen. Nykyiset eläkeläiset maksoivat eläkemaksuillaan, jotka maksoi ja maksaa edelleenkin erittäin suurilta osin työnantaja, edellisen sukupolven eläkkeet. Edelleenkään palkansaajatn osuus on vain 6,75% ja työnantajan 17,35. Palkansaajan eläkemaksu on noussut vain 3,5% 28:ssa vuodessa, työnantajan n.3%. Jännää miten aina unohdat tuon ettei kukaan ikäluokka maksa eläkkeitään itse vaan kerryttää niitä. Tuo taitaa olla jotain matemaattisesti niin monimutkaista etteivät aivosi siihen taivu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläkejärjestelmässä ei olisi rahoitus- tai tasa-arvo-ongelmia, mikäli ikäluokat olisivat pysyneet määrältään suurin piirtein samoina. Tällöin maksurasitus pysyisi ikäluokasta toiseen samankaltaisena. Suurten ikäluokkien kuitenkin tiedettiin olevan määrältään poikkeustapaus, joten meidän eläkejärjestelmän malli on jo lähtökohtaisesti valittu tieten tahtoen sukupolvien välinen epätasa-arvo tiedostaen. Raukkamaista.

Toki tämä valittu malli, jossa kukin työssäkäyvä ikäluokka kustantaa sen hetkisten eläkeläisten eläkkeet, on ollut suurille ikäluokille hyvin houkutteleva vaihtoehto: suuret ikäluokat maksoivat heitä määrältään huomattavasti pienempien, sodan harventamien ikäluokkien eläkkeet, jotka olivat pieniä ja eläkeikä olematon. Homma hoitui helposti! Mutta onko edes ihme, että ongelmia on tiedossa, kun näiden historian suurimpien ikäluokkien eläkkeiden rahoitus kipataan heitä huomattavasti pienempien ikäluokkien niskaan?

Eläkejärjestelmäämme valitun rahoitusmallin voisi vielä ymmärtää, mikäli suuret ikäluokat olisivat pyrkineet kompensoimaan eläkkeistä kertyvää rahoitusvastuuta luomalla esimerkiksi eläkekaton, joka hillitsisi työväestölle kohdistuvia kustannuksia. Tai että suuret ikäluokat olisivat määritelleet eläkeikänsä korkeiksi. Näistä kumpikaan ei toteutunut: suuret ikäluokat saavat maamme historian suurimpia eläkkeitä ja eläkeikien nostot päätettiin toteuttaa vasta sen jälkeen, kun he olivat jo päässeet eläkkeelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

yksi turha saarnaaja- Mitä rahoitusongelmaa? Eläkekassa kasvaa liki nollatuloksella yli 2,4 miljardia. Mikä tasa-arvo ongelma? Suomalainen eläkemalli perustuu siihen ajatukseen, että eläkeajan hyvinvointi rakentuu työn tekemisestä. Jokainen saa työeläkettä sen mukaan, mitä on itse työurallaan ansainnut. Sekö on epätasa-arvoa että joutuu tekemään töitä? Taas turhaa märinää koko kirjoitus ja et osaa vastata "et taida olla" nimimerkin väitteisiin....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö sinua hävetä syyllistää eläkeläisiä vuodesta toiseen? Mitä sinä y olet tehnyt tämän yhteiskunnan hyväksi? Eläkeläiset sentään rakensivat köyhästä Suomesta hyvinvointivaltion, jossa olet saanut käydä koulusi ilmaiseksi ja olet voinut nauttia monista etuuksista, joita pidät itsestään selvinä. Vastauksena tietenkin tyylillesi uskollisena vähättelet saamiasi etuuksia, mutta kuitenkin on hyvä sinunkin y muistaa, että harvassa maassa maailmalla on näin hyvät oltavat kuin Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellinen sukupolvi ei ole tarjonnut mitään ilmaiseksi.Näitä nyt eläköityneitten taakseen jättämiä velkoja maksamme nyt ja maksavat vielä lasten lapsemmekin.Tyypilliseen sosiaalidemokraattiseen tyyliin kaikki on velanpäälle rakennettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastaisitko ja perustelisit ET TAIDA OLLA kommentoijan viimeistä lausetta. "Onko oikein, että työtätekemätön lötjäke saa tukia enemmän kuin 40 vuotta töissä ollut eläkeläinen". Toivoisin kommentoijalta napakkaa vastausta ja perusteluja, ei pitkiä selontekoja eläkkeiden kertymistä ja epätasa-arvosta sukupolvien välillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskuntavaalit lähestyy ja tämä eläkesysteemi on hyvä ottaa käsittelyyn.

On aiheellista kyseenalaistaa koko nykyinen eläkejärjestelmä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niinhän me olemme!
Ehdotankin, että meidät eläkeläiset survotaan johonkin halliin ja meille jaetaan vain kerran päivässä ruokaa ja kaikki varallisuus ja eläkkeet annetaan nykyisten nuorempien käyttöön!
Ei me mitään tarvita, hyödyttömiä olemme, anteeksi, että olemme olemassa, emmekä kaikki suostu kuolemaan heti eläkkeelle päästyämme.
Kyllä nuorille pitää antaa mahdollisuus, vai mitä!
Katselin Kalevasta vanhoja kuvia Kuusamosta. Rukallakin oli oikein hotelli palvelemassa meitä! Kyllä meidän aikana oli loistavat oltavat, kaikilla oli töitä. Yhdessä kuvassa ukot oli kankien kanssa töissä pitääkseen lossiväylää auki jäistä. Voi hitto, että meillä oli mukavaa ja töitäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkin olen tutkinut asiaa ja tullut siihen tulokseen, että kaikilta alle 25-vuotiailta pitää ottaa auto pois, siis niiltä jotka eivät ole ansiotyössä itse ja eivät tienaa vähintään 20 000 e/vuosi, verotettavaa tuloa. Tällä saadaan myös hiilipäästöjä hillittyä merkittävästi. Tämän ilmastoasian luulisi kiinnostavan nuoriakin?
On liian paljon ns. ikuisuusopiskelijoita, jotka notkuvat opiskelijan statuksella pitkälti yli 30-vuotiaiksi ja kuppaavat kaiken yhteiskunnan rahan itselleen kaljarahoiksi.
Menisitte töihin ja/tai loisitte itse niitä työpaikkoja, niinkuin mekin tehtiin aikoinaan.
Yliopiston parkkipaikka on aina tupaten täynnä autoja, vaikka eihän monellakaan opiskelijalla ole kunnon tuloja! Millä ihmeellä he pystyvät hankkimaan auton ja ylläpitämään sen? Vanhempien ja eläkeläisten rahoillako?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

247 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Taseet työttömänä

Maailmassa on ainoastaan kaksi täysin varmaa asiaa: aurinko nousee idästä ja tenava haukkuu hallitusta. Avaappas kerran... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

26.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi