Aloita uusi keskustelu

Luopuvatko Pyhäjoen ydinvoimalan omistajat hankkeesta?

Aloittaja: Pohtija Kotimaa 3.6.2019 09:30

Ydinenergian kilpailukyky on romahtanut. Uusia ydinvoimaloita ei enää saada kannattaviksi. Syinä on energiantuotannon rakenteen muuttuminen, voimalan rakentamista koskevat tiukat määräykset ja EU- tasolla päästöoikeusmarkkinoiden toimimattomuus.

Fennovoiman Pyhäjoen Hanhikiven niemen ydinvoimalatyömaalla on hiljaiseloa. Rakennusaikataulu on siirtynyt jatkuvasti siirtynyt. Suunnitelmista on valmiina vasta murto-osa. Suunnittelusta vastaa venäläinen Rosatom, jonka suomalainen tytäryhtiö on Fennovoiman yksi pääomistajista. Tällä aikataululla varsinaiseen rakentamiseen olisi mahdollista päästä ehkä viiden vuoden kuluttua.

Ilmeisenä syynä hankkeen etenemisen hitauteen on pääomistajien, erityisesti Rosatomin huoli hankkeen kannattavuudesta. Suunnittelun hitaus näyttääkin olevan tarkoituksellista. Nykyisillä sähkön hinnoilla hanketta ei saada kannattavaksi. Omistajille saattaakin olla edullisempaa luopua hankkeesta kuin sitoutua kymmeniksi vuosiksi tappioiden kattamiseen ja lopuksi valtaviin purkukustannuksiin. Ilmeisesti juuri näistä syistä Rosatom oli jo viime kesänä luopumassa hankkeesta. Nyt harkinta jatkuu ja sille tarvitaan aikaa.

Ydinenergia on päästötöntä energiaa eikä ydinvoimalan tarvitse maksaa hiilidioksidipäästöistä. Koska viranomaisten määräyksiin ja rakennuskustannuksiin ei voida vaikuttaa, Fennovoiman omistajien ainoana toivona onkin hiilidioksidin päästöhinnan nousu EU- maissa riittävän korkealle tasolle. Hiilidioksidin päästöoikeuden hinta nostaa sähkön tuotantoon käytettävän hiili- ja kaasuvoiman kustannuksia, mikä parantaa ydinenergian kannattavuutta.

Ydinvoiman kannattavuus tuleekin riippumaan siitä mitä päästöoikeusmarkkinoilla tapahtuu. Hiilidioksidin hinnan nousu riittävän korkealle tasolle turvaisi ydinenergian kannattavuuden. Sitä nyt Fennovoiman omistajat odottavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 52 viestiä

Voimala rakennetaan sata varmasti koska kyseessä on Venäläinen atomivoimala.Venäläinen ei huvikseen tee valmisteluja joista se sitten luopuisi.Kyllä se Putin kohta ärähtää ja pistää Raatteentien tapahtumat uusiksi ja tällä kertaa katkaisee Suomen kahtia tie n:o 20 kohdalta.Sitten tulee lisää atomivoimaloita koko Pohjanlahden/Perämeren rannikolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi vihreät vihaavat ydinvoimaa?

Vastaus: Se on ainoa ilmastonmuutosta edistämätön sähköntuotantomuoto, jota voi lisätä.

Maailma ei tuhoudu ja valtavia aavikoitumisia ei tapahdu, jos hiilestä siirrytään ydinvoimaan.
Siksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuopa oli uusi tieto, että persut vastustavat ydinvoimaa.

Mistä sait tietää? Tiedonantajastako?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Viimeistään kun perussuomalaiset on hallituksessa tämä projekti lähtee liikkeelle kuin raketti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai ydinvoima päästötöntä?`Entä uraanin louhiminen ja kuljettaminen? Itse voimalan rakentaminen betonista ja aikanaan purkaminen? Ydinjätteen varastointi eli kalliolouhinta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tässä vielä hyvinkin aikaa rakentaa paljon nopeammin kuin ranskalainen Areva, joka ei vieläkään ole saanut myllyä valmiiksi! Pyhäjoen laitos on Putinille niin tärkeä, että se lähettää töihin vaikka ukrainalaiset ja valkovenäläisten ammattimiehet!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

voimala tulee sata varmasti.alueella rakennetaan koko ajan valmistelevia töitä sitä ei pysäytä enään mikään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maannousema ja rantaviivan katoaminen voi olla yksi syy epäröintiin.
Mistä jäähdytysvesi ja kestääkö nouseva kallio?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aloittaja taitaa olla oikeassa.

Päivän Kalevassa (24.8) uutisoitiin, että Fennovoima ja Rosatom eivät ole parantaneet tahtiaan suunnitteluissa. STUK eli Säteilyturvakeskus ei ole vieläkään saanut kuin kymmenisen prosenttia tarvittavista dokumenteista. Fennovoiman mukaan lisää suunnitelmia ei ole tulossa tulevan syksynkään aikana.

Ollaanko rakentamishankkeesta todella luopumassa? Sitä ilmeisesti harkitaan tosissaan. Voimalaa ei ehkä saada kannattavaksi ja lopettamispäätös saattaa olla viisain ja edullisin vaihtoehto. Hyvä ja hyväksyttävä syy lopettamiseen voisi olla ruhjoitunut kallio.

Vuosi sitten Rosatom oli jo keskeyttämässä kokonaan Hanhikiven rakentamisen. Edes pääkonttorin rakentamispäätöstä ei ole tehty. Urakkasopimus kylläkin on, mutta se ei vielä tarkoita sitä, että rakentaminen toteutuisi.

Lopettamispäätös olisi valtava takaisku koko seudulle. Toivoa sopii, että hanke kaikesta huolimatta toteutuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydinvoimalan toteutuminen ei ole lainkaan varmaa. Töiden lopettaminen voi olla edullisempaa kuin jatkaminen ja tuleva tappiollinen toiminta. Todennäköisyys ehkä 50/50.

Pyhäjoki-Raahe -alueella pohditaan yleisesti mitä käyttöä voimala-alueelle voisi olla, jos ydinvoimalahanke ei toteudu.

On esitetty, että alue sopisi 100 hehtaarin suuruisine kenttineen, rakennuksineen ja varusteineen vuosittaiseksi Suviseurojen pitopaikaksi. Ei lainkaan huono idea!

Lestadiolaisilta liikemiehiltä löytyisi varmaan varoja ostaa tai vuokrata alue. Lisäksi idearikkailta ja tarmokkailta liikemiehiltä löytyisi muitakin ideoita alueen hyödyntämiseen. Alueen hinta tuskin tulisi olemaan kovin korkea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdotus oli varmaankin vitsi. Ehkä siinä oli kuitenkin hivenen järkeä.

Aluetta voitaisiin hyvinkin käyttää seurojen lisäksi moniin festareihin ja messutapahtumiin. Tilaa olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pahoin pelkään, että hanke ei toteudu. Sijoittajat harkitsevat parhaillaan kannattaako jatkaa.

Luopuminen hankkeesta tulee luultavasti halvemmaksi. Ydinvoima tuskin tulee nykymääräyksillä kannattavaksi. Englannissa on keskeytetty jo useampia hankkeita. Näin taitaa käydä Fennovoimallekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko länsimaihin rakennettu nopeasti ja halvalla ydinvoimaloita?
Rosatomin keskeneräiset projektit ovat lähes kaikki "kehitysmaissa" tai entisissä Itä-Euroopan maissa kuten Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki uusiutuvat energiamuodot halpenevat koko ajan ja kovalla vauhdilla. Ja kehittyvät uhä tehokkaimmaksi. Kukaan ei enää halua jumittaa itseään taannunnaiseen venäläiseen ydinvoimaan seuraavaksi yli 50 vuodeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tosiaan Fennovoiman suomalaisten omistajien silmissä ollut vain euron kuva, on. Ei tätä farssia suomalaisten osalta muuten voi selittää, Venäjällä tämä on normaalia. Uskomatonta mutta totta, ei näin isojen rakennushankkeiden ollessa kyseessä ole yhtään Venäjän asioiden tuntijaa ja miten kauppoja siellä hoidetaan. Toivottavasti kaatuu, ennenkuin on myöhäistä ja sivumennen sanoen, ei siellä voi tehdä mitään ilman oikeiden narujen voitelua. Sinne mennään muka läntiseen kaupankäyntiin, nauravat siellä itsensä kippuralle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki järkevät energia-alan toimijat jäivät jo alkumetreillä pois tästä hankkeesta. Jäljelle jäi vain käytännössä Putinin hallinnoima ja siis omistama Rosatom.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aloittaja voi olla oikessa.

Toivottavasti voimala toteutuu. Epävarmaa se tosin näyttää olevan.

Jos ei toteudu, Pyhäjoen kunta on lirissä. Se on tarkoittaa pakkoliittymistä Raaheen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

261 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreät vaatii nopeita ratkaisuja

Vihreistä on ollut hirveästi haittaa tavallisille ihmisille Lue lisää...
Caruna pekka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille