Aloita uusi keskustelu

Luopuvatko Pyhäjoen ydinvoimalan omistajat hankkeesta?

Aloittaja: Pohtija Kotimaa 3.6.2019 09:30

Ydinenergian kilpailukyky on romahtanut. Uusia ydinvoimaloita ei enää saada kannattaviksi. Syinä on energiantuotannon rakenteen muuttuminen, voimalan rakentamista koskevat tiukat määräykset ja EU- tasolla päästöoikeusmarkkinoiden toimimattomuus.

Fennovoiman Pyhäjoen Hanhikiven niemen ydinvoimalatyömaalla on hiljaiseloa. Rakennusaikataulu on siirtynyt jatkuvasti siirtynyt. Suunnitelmista on valmiina vasta murto-osa. Suunnittelusta vastaa venäläinen Rosatom, jonka suomalainen tytäryhtiö on Fennovoiman yksi pääomistajista. Tällä aikataululla varsinaiseen rakentamiseen olisi mahdollista päästä ehkä viiden vuoden kuluttua.

Ilmeisenä syynä hankkeen etenemisen hitauteen on pääomistajien, erityisesti Rosatomin huoli hankkeen kannattavuudesta. Suunnittelun hitaus näyttääkin olevan tarkoituksellista. Nykyisillä sähkön hinnoilla hanketta ei saada kannattavaksi. Omistajille saattaakin olla edullisempaa luopua hankkeesta kuin sitoutua kymmeniksi vuosiksi tappioiden kattamiseen ja lopuksi valtaviin purkukustannuksiin. Ilmeisesti juuri näistä syistä Rosatom oli jo viime kesänä luopumassa hankkeesta. Nyt harkinta jatkuu ja sille tarvitaan aikaa.

Ydinenergia on päästötöntä energiaa eikä ydinvoimalan tarvitse maksaa hiilidioksidipäästöistä. Koska viranomaisten määräyksiin ja rakennuskustannuksiin ei voida vaikuttaa, Fennovoiman omistajien ainoana toivona onkin hiilidioksidin päästöhinnan nousu EU- maissa riittävän korkealle tasolle. Hiilidioksidin päästöoikeuden hinta nostaa sähkön tuotantoon käytettävän hiili- ja kaasuvoiman kustannuksia, mikä parantaa ydinenergian kannattavuutta.

Ydinvoiman kannattavuus tuleekin riippumaan siitä mitä päästöoikeusmarkkinoilla tapahtuu. Hiilidioksidin hinnan nousu riittävän korkealle tasolle turvaisi ydinenergian kannattavuuden. Sitä nyt Fennovoiman omistajat odottavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 40 viestiä

Aloittaja taitaa olla oikeassa.

Päivän Kalevassa (24.8) uutisoitiin, että Fennovoima ja Rosatom eivät ole parantaneet tahtiaan suunnitteluissa. STUK eli Säteilyturvakeskus ei ole vieläkään saanut kuin kymmenisen prosenttia tarvittavista dokumenteista. Fennovoiman mukaan lisää suunnitelmia ei ole tulossa tulevan syksynkään aikana.

Ollaanko rakentamishankkeesta todella luopumassa? Sitä ilmeisesti harkitaan tosissaan. Voimalaa ei ehkä saada kannattavaksi ja lopettamispäätös saattaa olla viisain ja edullisin vaihtoehto. Hyvä ja hyväksyttävä syy lopettamiseen voisi olla ruhjoitunut kallio.

Vuosi sitten Rosatom oli jo keskeyttämässä kokonaan Hanhikiven rakentamisen. Edes pääkonttorin rakentamispäätöstä ei ole tehty. Urakkasopimus kylläkin on, mutta se ei vielä tarkoita sitä, että rakentaminen toteutuisi.

Lopettamispäätös olisi valtava takaisku koko seudulle. Toivoa sopii, että hanke kaikesta huolimatta toteutuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydinvoimalan toteutuminen ei ole lainkaan varmaa. Töiden lopettaminen voi olla edullisempaa kuin jatkaminen ja tuleva tappiollinen toiminta. Todennäköisyys ehkä 50/50.

Pyhäjoki-Raahe -alueella pohditaan yleisesti mitä käyttöä voimala-alueelle voisi olla, jos ydinvoimalahanke ei toteudu.

On esitetty, että alue sopisi 100 hehtaarin suuruisine kenttineen, rakennuksineen ja varusteineen vuosittaiseksi Suviseurojen pitopaikaksi. Ei lainkaan huono idea!

Lestadiolaisilta liikemiehiltä löytyisi varmaan varoja ostaa tai vuokrata alue. Lisäksi idearikkailta ja tarmokkailta liikemiehiltä löytyisi muitakin ideoita alueen hyödyntämiseen. Alueen hinta tuskin tulisi olemaan kovin korkea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdotus oli varmaankin vitsi. Ehkä siinä oli kuitenkin hivenen järkeä.

Aluetta voitaisiin hyvinkin käyttää seurojen lisäksi moniin festareihin ja messutapahtumiin. Tilaa olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pahoin pelkään, että hanke ei toteudu. Sijoittajat harkitsevat parhaillaan kannattaako jatkaa.

Luopuminen hankkeesta tulee luultavasti halvemmaksi. Ydinvoima tuskin tulee nykymääräyksillä kannattavaksi. Englannissa on keskeytetty jo useampia hankkeita. Näin taitaa käydä Fennovoimallekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko länsimaihin rakennettu nopeasti ja halvalla ydinvoimaloita?
Rosatomin keskeneräiset projektit ovat lähes kaikki "kehitysmaissa" tai entisissä Itä-Euroopan maissa kuten Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Kaikki uusiutuvat energiamuodot halpenevat koko ajan ja kovalla vauhdilla. Ja kehittyvät uhä tehokkaimmaksi. Kukaan ei enää halua jumittaa itseään taannunnaiseen venäläiseen ydinvoimaan seuraavaksi yli 50 vuodeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tosiaan Fennovoiman suomalaisten omistajien silmissä ollut vain euron kuva, on. Ei tätä farssia suomalaisten osalta muuten voi selittää, Venäjällä tämä on normaalia. Uskomatonta mutta totta, ei näin isojen rakennushankkeiden ollessa kyseessä ole yhtään Venäjän asioiden tuntijaa ja miten kauppoja siellä hoidetaan. Toivottavasti kaatuu, ennenkuin on myöhäistä ja sivumennen sanoen, ei siellä voi tehdä mitään ilman oikeiden narujen voitelua. Sinne mennään muka läntiseen kaupankäyntiin, nauravat siellä itsensä kippuralle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki järkevät energia-alan toimijat jäivät jo alkumetreillä pois tästä hankkeesta. Jäljelle jäi vain käytännössä Putinin hallinnoima ja siis omistama Rosatom.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aloittaja voi olla oikessa.

Toivottavasti voimala toteutuu. Epävarmaa se tosin näyttää olevan.

Jos ei toteudu, Pyhäjoen kunta on lirissä. Se on tarkoittaa pakkoliittymistä Raaheen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö sopimuksissa ole sopimuksen irtisanomispykäliä viivytysten takia?
Tuo sopimus pitää purkaa ja tilalle pitää rakentaa muu kuin Rosatomin laitos. Jos sopimuksen purussa ongelmia, Suomenlahden kaasuputkessa yht'äkkiä todettuja ympäristöongelmia. Reaktoreita saa muualtakin. Niitä megawatteja tarvitaan ja sassiin.
Olisikohan Asea Atomin veteraanit halukkaita siirtymään Suomeen pikakouluttamaan korkeakouluun ydinvoimalan suunnitteluinssit. Tavoitteena useita ydinvoimalaitoksia lisää suunnittelusta asti tomiviksi yksiköiksi suomalaisvoimin hiilivoimaloitten korvaamiseksi, uraani Talvivaarasta, sauvojen tuotanto Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulevalle pääkonttorille Hanhikiveen pitäisi siirtyä parin vuoden kuluttua useampi sata Fennovoiman henkilöä.

Jos tulevan syksyn aikana pääkonttorin rakentamispäätöstä ei ole tehty, todennäköisesti koko ydinvoimalan rakentamisesta luovutaan. Se olisi vakava isku ei ainoastaan Pyhäjoelle vaan koko Pohjois-Suomelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköautoihin tarvitaan sähköä. Sitä saadaan ydinvoimalasta. Vihreätkin kannattavat nykyisin ydinvoimaa.
Ihmeellistä näissä on se, että niitä ei nykyisin saada valmiiksi ollenkaan, jatkuvasti vaiheessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreät tarvitsee ydinvoimaa muuten heidän maailman pelastus ei onnistu. MItä järkeä olisi nyt luopua voimalan rakentamisesta sehän on jo melkein puolitiessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä Hanhikiveen voisi rakentaa Hanhikivi1:n kuoppaamisen jälkeen?
Karu leirintäalue parakkikylineen? Lentokenttä? Moottoriurheilukeskus? Tuulinen vierasvenesatama?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi