Aloita uusi keskustelu

Isäni(kin) oli sodassa Suomea puolustamassa

Aloittaja: wanha mamma Kotimaa 6.12.2019 10:47

ja
siksi

itsenäisyypäivä 6.12. oli aina lapsuuskodissa suuren suuri juhlapäivä, jota vietettiin sotakaverien ja perheittensä kanssa.

Aamulla oli kirkko ja seppeleenlasku sankarivainajien muistoksi.
Muistan kuinka pikkutyttönä seisoin isäni vierellä, käsi kädessä ja veisasimme Jumala ompi linnamme virttä kirkon kupeessa. Isällä oli vahva, hyvä lauluääni. Muistosta nousee kosteus silmiin vieläkin.

Siniristilippu liehui kotipihassa.
Tänäänkin, 6.12. on suuri juhlapäivä: Suomen itsenäisyyspäivä. Onnea meille itsenäisestä Suomestamme!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 485 viestiä

Sukuhistoriikin mukaan veli Venäläinen 1720 luvulla hyökkäsi meidänkin kylään ja hävitti ihmiset ja talot melkein yhettömiin. Kuitenki oman sukuni edustaja sälytti ainoana. Tästä sukuhaarasta Isäni ja minäkin polveudun. Isäni oli mukana talvi- ja jatko sodassa yhteensä 5 vuotta. Sellaiset terveiset Idän karhulle, että meidän suku voi hyvin ja entistä runsaampana seuraavaa koitosta odotellessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsin vallan alla oltiin ja suomalaisia kuoli kuin kärpäsiä ruotsin sodissa mm oolanti krim jne.. Venäjä oli siis ruotsin maata ei suomalaisten. Täällä oli läänitys jota johtivat ruotsalaiset kuninkaalliset joilla on vieläkin silloiset maat ja omaisuus. Venäläiset valtasivat myöhemmin suomen ja olimme sen alla 100v. Sitten lenin antoi suomelle itsenäisyyden. Lueppa vähän historiaa ja kuinka suomalaiset kävivät venäjän puolella tappamassa. Jos vaikka historiikkiikissa on aukko tällä kohtaa. Totuudessa pitää pysyä eikä keksiä juttuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikesta huolimatta hyvää pakkasukon päivää. Kerro terveisiä, että Joulupukki asuu täällä vastakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Olet täysin väärässä. Suomen hyvinvointiyhteiskunnan rakenne perustuu yhteiseen ja tasavertaiseen aikaan Ruotsin kanssa. Tästä löytyy hyvä sarja Ylen Areenasta Suomi on ruotsalainen.

Suomella on Ruotsin kanssa yhteistä aikaa 700 vuotta. Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan monet keskeiset ainekset ovat peräisin Ruotsin ajalta esim. oikeuslaitos ja lainsäädäntö, väestölaskenta, veronkanto, sivistys, yliopisto, peruskoulu, länsimainen kauppa ja kulttuuri - lyhyesti hyvinvointiyhteiskunnan malli. Suomalaisen demokratian juuret ovat syvällä Ruotsin ajassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lenin ei antanut Suomelle itsenäisyyttä, vaan se otettiin vapaus-sodassa, vapauduttiin Venäjän vallasta. Ajettiin kiihkeimmät kommunistit maasta, jotka Stalin likvidoi myöhemmin. Sivistys on tullut Ruotsista ja sodat Venäjältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äitee oli oikeassa, erityisesti kun sodasta selvinneet miehet viinapäissään alkoivat purkaa tuntojaan siviileille. Lotta oli varmaan nähnyt kaikemmoista itsekkin ja piti niistä puhumista vääränä ja "ihme ja kumma" pulinat loppuivat. Järki tuli käteen ja nousuhumala laantui. Sota oli käyty, eikä sitä tarvinnut käydä uudelleen. He kyllä olisivat tienneet mistä puhua mutta mitä turhia. Elämä jatkui.
Meillä jälkipolvella on nousseet tunteet pintaan, hyvä niin. Kiitollisia sodan aikana eläneille ja sodissa kärsineille pitää olla ja vaikka emme varsinaisesti ole anteeksi pyytämisessä velkaa mutta kai sekin on paikallan yhtä paljon kun kiitoskin.
Anteeksi kun jouduitte kärsimään ja kiitos kun sen teitte. Elämä jatkuu vaikeuksista huolimatta.
Itsenäisyyspäivää juhlitaan 6.12. poliittisella päätöksellä, eikä se perustu sotimiseen millään lailla. Itsenäisyydellä on laajempi käsitys. Asioiden oikea hoito on itsenäisyyden mahdollistava tekijä ja sodat on osoitus sen epäonnistumisesta. Kaikki ei aina ole itsestä kiinni mutta täytyy muistaa myös virheet ja antaa nekin anteeksi ja muisttaa, ettei tässä kukaan ole täydellinen. Virheistä pitää oppia.
Kuka olisi uskonut Suomen pystyneen rauhanomaiseen rinnakkaiseloon suurvallan kainalossa, joten jotain on tehty vuosien varrella oikein. Tästä itsenäisyydestä pitää olla myös kiitollinen, länsinaapuri voisi myöntää vaikka rauhan nobelin, kummallekin osapuolelle. Kaikista voi hakea niitä hyviäkin puolia. Yhtä tärkeää, kun rakennetaan puolustusta, on rakentaa rauhaa.
Edustuksellinen demokratia tarvitsee tukemme ja kiitoksemme kaikissa olosuhteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isäni oli niinikään puolustamassa Suomea, haavoittui, menetti silmänsä, oli sitten töissä käyvä sotainvalidi.

Äitini oli rintamalotta, sairaanhoitotehtävissä. Myös monet tätini olivat lottia. Isän täysikäiset miespuoliset serkut olivat niinikään puolustamassa Suomea. Kaikki muut sukulaiset, poislukien lapset ja vanhukset, olivat työvelvollisia.

Ja jos saa tässä yhteydessä mainita: äitini isän toinen hevonen oli sotahevonen, lähes vielä varsa lähtiessään, ja myös äitini ja isäni serkkujen hevosia oli sotahevosina. Sikäli kuin tiedän, sukulaisteni koiria ei ollut rintamapalveluksessa tai vihollisten jäljitystehtävissä, en ole sellaisesta ainakaan kuullut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin !
Kiitos siittä teän suvule oletta ollu joukoin isänmaan asialla...Hei!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja uutta tietoa on jälleen tullut mm. suomalaisten SS-va­paa­eh­tois­ten vä­ki­val­tai­suuk­sis­ta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun oikein kaivelee, niin joka puolelta löytyy jotain sellaista mitä ei toivoisi löytyvän.
Myös sieltä missä ei ollut suomalaisia SS-sotilaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän se mitään oikeuta. Kuka niin on väittänyt?
Lue vielä kommentti uudelleen, ihan ajatuksen kanssa ja mieti mitä siinä sanottiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei heitä sitten sodanjälkeen pidätetty ja tuomittu? Valvontakomission Andrei Ždanov toi ensitöikseen Suomen pääministerille 61:n henkilön listan, jotka piti pidättää sotarikoksista syytettynä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, Kansallisarkiston johtajkin (selvityksen teettäjä) totesi, ettei partisaanien teloittamisessa ollut kyse sotarikoksesta. Ns. siviilit olivat partisaaneja, jotka tappoivat saksalaisia ja heitä auttaneita paikallisia, teeskennellen olevansa siviilejä. Siitä rikoksesta seuraa kuolemantuomio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävää jos ei häntä lapsena autettu.
Mutta, aikuisina meidän kaikkien sotien jälkeen syntyneiden on pitänyt jo pysyä omilla jaloillamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sotaorpojen oikeutta avustukseen ammatillisessa koulutuksessa tietoisesti salattiin. Moni sotaorpo ei tiennyt oikeuksistaan ja köyhänä jäi ilman koulutusta.
Myös 1950-luvulla Mannerheimin lastensuojeluliiton rahastonhoitaja kavalsi suuren määrän sotaorpojen avustukseen määrättyjä rahoja. Ne häipyivät kuin tuhka tuuleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille