Aloita uusi keskustelu

PPSHP OYS Suomen vetovoimaisin työpaikka???

Aloittaja: Tuntematon Kaupungit ja kunnat 16.3.2013 15:14

Oulun yliopistollisessa sairaalassa oli suunniteltu alkavaksi MET (medical emergency team)- pilotointi 11.3.2013. Tehy Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ammattiosasto 707 kielsi jäseniään aloittamasta pilotointia, koska työnantaja ei ollut valmis keskustelemaan työn vaativuuden arvioinnista eikä tehtäväkohtaisen palkantarkistuksesta ennen pilotointia.

PPSHP:n henkilöstöjohtaja vaati perjantaina 15.3.2013 ammattiosasto 707 perumaan kiellon MET-pilotoinnin aloittamisesta. Lisäksi henkilöstöjohtaja ilmoitti työnantajan (PPSHP ky) aloittavan työntekijöitä kohtaan työsopimuslain 7. luvun, 2. § mukaiset työsuhteen päättämismenettelyn eli irtisanomismenettelyn ellei kieltoa peruta.

Säästöjä MET toiminnasta työnantajille, eli kunnille on laskettu saavutettavan n. 700 000 €/v. Menoja 16:sta MET hoitajasta aiheutuisi n. 40 000 €/v.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 6 / 6 viestiä

Eikö tässä pilotoinnissa pitäsi ennen palkka-asioita miettiä sitä,että riittääkö hoitajan koulutus ja työkokemus näin vaativaan tehtävään. Jos olen ymmärtänyt asian oikein, hoitaja käy arvioimassa potilaan tehohoidon tarvetta. Ennenhän tämä oli lääkärin tehtävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On erittäin vaativaa arvioida, kuuluuko potilas teho-osastolle heti tai lähitunteina, se ei ole itsestäänselvyys teholääkäreillekään, saati hoitajankoulutuksen saaneelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MET-toimintoja on ollut eri puolilla maailmaa, ja MET-hoitajat omaavat yleensä vuosien tehohoitokokemuksen. MET-tiimihän voi lähteä yleensä liikkeelle joko ilman lääkäriä tai nimenomaan tehohoitolääkärin kanssa. Lääkäri on myös aina tavoitettavissa puhelimitse. MET-tiimit osallistuvat yleensä myös mm. sairaalansisäisiin elvytystilanteisiin. Joskus olen itse seuraillut MET-tiimin toimintaa sivusta, ja vaikeissakin tilanteissa MET-hoitajat ovat aloittaneet potilaan hoidon, kunnes anestesialääkäri on muilta kiireiltään päässyt paikalle.

Kyllähän hoitajat nykyään tekevät töitä, jotka ennen kuuluivat lääkäreille: avaavat suoniyhteyksiä, defibrilloviat, antavat lääkkeitä, jopa protokollien mukaan itse tekevät työdiagnooseja ja lääkitsevät potilaita, aloittavat CPAP-hoitoja, ensihoidossa intuboivat, katsovat EKG-nauhoja, tahdistavat sydäntä ulkoisesti... Ja miksi näin? Siksi, ettei lääkäreitä siellä paikan päällä näy, tai aina ole puhelimen päässäkään, potilas tarvitsee hoitoa - ja hoitajalle on annettu VELVOITE näin toimia.

Ja kyllä, osallistuminen MET-tiimiin lisää työtehtäviä, muuttaa työn vaativuutta ja ainakin Helsingissä siitä myös maksetaan lisää palkkaa. Toki tiimiä koordinoidaan, koulutetaan ja työn laatua myös arvioidaan. Oulussa veronmaksajapotilas voinee valita, haluaako hän jäädä vaille MET-toimintaa, vai haluaako hän sen ilmaiseksi tai pakkovallalla, jolloin ne pätevimmät hoitajat saattavat äänestää lopulta jaloillaan pomputtelua vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäähän sitä jossain säästääkin, kun vastaavasti aloitetaan monia ihan päättömiäkin projekteja, kuten tulostinten laskeminen, puheen tunnistaminen,.... ja näihin palkataan korkeapalkkaista ulkopuolista henkilökuntaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Nykypäivänä yritykset, jotka johtavat toimintaansa pelottelulla ja uhkailulla, oikaisemalla ja säästämällä väärissä paikoissa, eivät ole menestyviä. Menestyvät suuryritykset pitävät huolta työntekijöidensä hyvinvoinnista ja palkitsevat lisävastuusta ja hyvin tehdystä työstä. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri otti viime viikon perjantaina (15.3.) askeleen menneisyyteen. Se tehtiin uhkailemalla erottaa 16 pätevää tehosairaanhoitajaa, mikäli nämä kieltäytyvät uusista työtehtävistä. Työtehtävistä, jotka lisäävät heidän vastuutaan, tehtäväkenttäänsä, ovat käytännössä tehtävänsiirtoja lääkäreiltä ja ennen kaikkea säästävät laskennallisesti sairaanhoitopiirille 760 000 euroa vuodessa.

Ammattiosaston edustajat olivat paikalla kun annoitte ammattiosastollemme kaksi tuntia aikaa perua antamamme MET-kiellon. Kiellon, joka oli pakko antaa, koska jäsenien työnkuvaa ja vastuuta oltiin lisäämässä ilman tehtävien vaativuuden arviointia ja palkan tarkistusta. Sanoitte, että kahden tunnin päästä MET-tehtävistä kieltäytyvät hoitajat saavat ensin kirjallisen varoituksen, sitten heidät erotetaan. Paikalla oli neljä ammattiosastomme edustajaa sekä työnantajan edustajia. Tämän jälkeen kehtaatte väittää lehdelle (Kaleva) että PPSHP ei ole uhkausta antanut. Uhkaus oli ainoa syy vetää kielto pois. Uhkaus lienee törkeän laiton, ja vaikka irtisanomiset olisivat olleet laittomia, työsopimussuhteisista pääsee aina rahalla eroon. Maksaisitte ennemmin näille hoitajille parin vuoden palkan ja sakot kuin antaisitte heille kuuluvan palkanlisän.

Tiedän, että rahat tehosairaanhoitajien palkkaan eivät tule teidän taskustanne. Mutta puhuisitte edes totta veronmaksajille, jotka palkkanne maksavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi moottoritiellä ei noudateta nopeusrajoituksia

Siksi koska keskikaiteella erotetulla moottoritiellä kuoleman tai vakavan loukkaantumisen todennäköisyys lähentelee noll... Lue lisää...
Homtom

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi