Aloita uusi keskustelu

Oulun keskusta näivettyy

Aloittaja: Paljasjalka Kaupungit ja kunnat 10.7.2019 20:59

Kalevan sivulta olin hoksaavinani: Kaupunki voisi miettiä, miten helpotetaan keskustassa asiointia, sillä autoilu ei ole hävinnyt mihinkään. Oulun virkamiehet ovat jostakin syystä päättäneet sulkea Oulun keskustan juuri autoilevilta, varoissaan olevilta ja kauppoja ruokkivilta ihmisiltä. En tiedä johtuuko se kalliista Kallioparkista, jolle väen väkisin halutaan käyttäjiä vai jostakin tällä hetkellä tähän maailmaan ja tähän Ouluun liittyvästä utopistisesta suunnitelmasta. Suomessa väki vähenee mutta autot lisääntyvät, vaikka oululaiset virkamiehet eivät niin haluaisi. Siis kun jossain autoilla liikkuminen estetään, autoilla liikkuvat ihmiset liikkuvat jossakin muualla, siksi Oulun keskustan kaupat lopettavat toimintansa toinen toisensa perään. Oulun keskustassa on autoilijoilla ollut jo useita vuosia ulkonaliikkumiskielto, ja jäljet on näin nähtävissä. Partureita, ei suomalaista alkuperää olevia pitsapaikkoja ja idän marketteja sekä kaljakuppiloita on kyllyt tullut katukuvaan, mutta suomalaisten ylläpitämät ravintolat, kahvilat ja pikkukaupat yksi toisensa jälkeen lopettavat. Kahvila Biscuitin omistaja sanoi sen selkeästi ääneen: vaikka Oulun kaupungin väkimäärä on kasvanut kovasti, kaupungin toimien seurauksena kaupungin ydinkeskustassa liikkuvien ihmisten määrä on pudonnut romahdusmaisesti. Oulun kaupungin päättävät virkamiehet haluaisivat, että ihmiset ajaisivat autonsa johonkin kalliomonttuun ja sitten lähtisivät samoilemaan Oulun ydinkeskustan kaduille. Ei se ihmismieli niin vaan toimi. Niin ajattelevat virkamiehet ovat aivan hakoteilla. Katsokaapa Raatinsaaren parkkipaikkoja. Samaiset virkamiehet ajavat päivisin autonsa ilmaisille, koko päivän parkkipaikoille (miksei niissä rajoiteta parkkiaikaa vaikka kolmeen tuntiin? Siksi, että virkamiehet voivat pitää niissä autonsa työpäivän ajan) kuin heidän autonsa ihannoimaansa Kallioparkkiin. Muille, siis oululaisille veronmaksajille kyllä luetaan ns. lakia, mutta itse livahdellaan, mistä aita on matalin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 284 viestiä

Tarkoitako puoluetta vai rakennettua taajamaa, itseasiassa molemmat eivät pelkästään näivety, ne muuttuvat tarpeettomiksi uudistuskyvyttömyytensä vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei olisi pahitteeksi vaikka autoilu kiellettäisiin keskustassa. Kyllä terveiden ihmisten pitää jaksaa kävellä muutama satametriä. Meillä Suomessakin alkaa olla jo liikalihavuusongelma. Kansa lihoo, kun syö liikaa, eikä liiku juuri nimeksikään.
Otetaan mallia vaikka Tukholman vanhasta kaupunginosasta, jonne ei autolla ole juurikaan pääsyä. Silti siellä piisaa turisteja ja muuta väkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saaristonkatu on käytännössä ihan tyhjää tilaa täynnä keskustan ytimessä. Yksi kauppa avaa syksyllä sentään siihen räkäiseen kiinteistöön, josta laatat tippuu Rotuaarilla liikkuvien niskaan. Flying Reindeer, Tomo, Vima, Marimekko... mitä näitä nyt siinä pätkällä ennen oli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Onko Kirkkokadullekkin tullut Arina? Sielläkin katu on poikki autoliikenteeltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietääkö kukaan, onko joku puolue ollut tästä huolissaan? Vai onko kaikkien politiikkana autioittaa Oulun keskusta? En ymmärrä kuka siitä hyötyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syvä hiljaisuus puhuu puolestaan. Poissa ovat eri puolueiden vakiokommentaattorit. Ei kiinnosta Oulu oululaisia kaupunkipoliitikkoja. Antavat virkamiesten ja firmojen touhuta vapaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surisitte enemminkin niitä kymmeniä kauniita kivi- ja puutaloja, jotka täällä Oulussa on purettu oikein urakalla. Oulu olisi kaunis kaupunki jos ne olisi aikanaan kunnostettu ja säilytetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hometalossa on kurja asua. Eikä sellaista voi kunnostaa repimättä sitä kappaleiksi ja tekemällä sen kokonaan uudelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esimerkiksi Sveitsin monessa kaupungissa ei saa purkaa vanhoja arvokkaita taloja. Sisäosat saa purkaa, mutta ulkokuori pitää jättää ennalleen.
Siellä onkin sitten paljon hyvin kauniita ns. "vanhoja kaupunkeja".
Oulussa on purettu monta arvokasta kivitaloa ja tilalle rakennettu rumia laatikon mallisia betonitaloja. Joista osa on sitten purettu jo alle 40 vuoden kuluttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa on kylläkin poltettu jo 1980-luvulla käytännössä melkein kaikki keskustan vanhat puutalot, katso vaikka Mika Ronkaisen tekemä dogumentti "Kadonnut Oulu, Oulu palaa" (1997).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhoja kauniita kivitaloja ei ole poltettu. Ne on purettu.
Samoin on käynyt monelle kauniille puutalolle Oulun keskusssa.
Yksi ikävimpiä oli se kun kaunis rakennus purettiin nykyisen Nordea pankin tontilta. Muistamme oikein hyvin kun se tapahtui.
Monta muutakin rakennusta löytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta puutalot kyllä poltettiin yksi kerrallaan ja pystyyn jääneet purettiin samassa yhteydessä vaikka niissä oli suojelumääräys, sillä siitä selvisi maksamalla vain muutaman tuhannen markan sakot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On havaittu, että jos omistustontilla oleva arvotalo "vahingossa" palaa tai muutoin tuhoutuu, niin 15 vuoden pituinen tontin rakennuskielto on oiva lääke tautiin. Ryhtyy talojen palosuojelu, purku-urakoiden rajaus ja kiinteistöjen kunnossapito toimimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun näitä ajattelee, ei voi olla toteamatta, että kyllä on kaupunkisuunnittelu hurjaa täällä armaassa Suomen maassakin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Tämä kehitys tulee vielä näyttään että työläisellä ei ole mitään vaikutus kanavaa etujensa ajamiseen. Työnantajat tulee ... Lue lisää...
Kertokkeepa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/