Aloita uusi keskustelu

Kelluva ydinvoimala Ouluun?

Aloittaja: Kaupungit ja kunnat 25.8.2019 19:27

Venäjä hinailee uutta tuotettaan kelluvaa ydinvoimalaa pohjoisen merialueella. Venäjällä on tavoitteena valmistaa vastaavia jatkossa omalla "ydinvoimalatelakallaan" ja myydä niitä sitten sähköenergiaa tarvitseville.
Ouluun torinrantaan ollaan helsinkiläisten toimesta rakentamassa piahkoin, jos rakennuslupa myönnetään maailman pohjoisinta kelluvaa kylpylää . Vieläkö siihen lampareeseen kelluvan kylpylän viereen kirjaston rannan tuntumaan sopisi kelluva ydinvoimala?
Pohjois-Pohjanmaalle, esimerkiksi Iihin on rakennettu ja suunniteltu rakennettavaksi paljon tuulivoimaloita. Nämä tarvitsevat aina vastaavan varatehon kovimpien pakkasten aikana, koska silloin ei tuule ja voimalat muuttuvat jäätymisvaaran takia sähkön kuluttajiksi.
Oulun torinrannan kelluva ydinvoimala olisi ratkaisu sähkön saannin varmistamiseen tuulivoimaloille ja niiden asiakkaille. Kelluvan voimalan henkilökunta voisi pysäköidä autonsa kivisydämeen tai ajella Oulun omilla cykkelellä työpaikalleen.
Oulun keskustan tiiviin rakentamisen tavoite etenisi samalla aimo askeleen johonkin suuntaan. Siitä en ole varma lisäisikö voimalasuunnitelma Oulun keskustan vetovoimaa, asioinnissa ja asumisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 9 / 9 viestiä

Hyvä, kun huomasit. Enhän toki ollut tosissaan.
Hupsu ehdotukseni vain on suora humoristinen jatkumo Oulun viimeaikaisille päätöksille, jotka tekevät yksityisautoilun keskustassa lähes mahdottomaksi, tukkivat torinseudun ja autioittavat keskustan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten halpaa sähköä tuolla kelluvalla voimalla voidaan tuottaa - onko halvempaa kuin pörssiaähkö?
Espanjalaiset lupaavat myydä aurinkosähköä alle 0,02€/kWh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosin suurinosa sähkön hinnasta on jo siirtokustannuksia eli jos kaikki kuten aurinkosähkön vaatima siirron ja varavoiman kustannukset huomioidaan niin espanjalaisen aurinkosähkön kokonaishinnaksi tulee noin 0,1 €/kWh, kun taas ydinsähkön hinta jää noin 0,05 €/kWh ja ydinsähkö toimii käytännössä myös aurinkosähkön varavoimana, jos sitä ei haluta tuottaa hiilivoimalla kuten Saksa tai Tanska.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vesikuljetukset ovat edullisia.
Perimätiedon mukaan myös Ouluyhtion ensimmäiset sellunkeittokattilat tuotiin pohjanlahteä myöten uittamalla Nuottasaaren rantaan ja siitä sitten pyöriteltiin, ilmeisesti hevosilla vetämällä asennuspaikalleen, missä sitten nostettiin pystyyn jaloilleen. Siis silloin "ennensotia", kun tehdas rakennettiin.
Ja maailmalla tosiaan on kokonaisia tehtaita ja voimalaitoksia rakennettu proomun päälle ja hinattu käyttöpaikalleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Oulu kulutti viisi vuotta sitten viidenneksi eniten sähköä Suomen kunnista, lähes 3000 GWh.
Kaksi 70 MW:n kelluvaa voimalaa riittäisi plus ehkä kaksi suihkuturbiinivoimalaitosta talvisten huipputehojen aikoja varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä kysymystä. Jos Oulusta tehdään muusta Suomesta eristetty alue, sähköä ei sinne eikä sieltä ulos, piuhat poikki ulkomaailmaan -periaatteella, ja tultava toimeen omillaan:

Oulun voimalaitokset, yhteensä 175 MW
- Laanila 65 MW
- Laanila 70 MW
- Merikosksi 40 MW

Oulun sähkönkulutus, vrt. Kalevan juttu 20.6.2014 klo 6:00 ”Oulu rohmuaa sähköä - verkkokartta kertoo kuntien sähkön kulutuksesta”.
Vuonna 2014 tiedon mukaan, sähkönkulutus 2938 GWh, josta…
- asuminen ja maatalous 697 GWh
- teollisuus 1598 Gwh
- palvelut ja rakentaminen 643 Gwh
Keskimääräinen tehontarve 2938000MWh/365,25x24h=335 MW

Jos Oulusta ei pukata sähköä ulos, eikä oteta vastaan, tarvitaan lisätehoa keskimäärin 335-175=160 MW. Kun kaksi 70 MW:n kelluvaa ydinvoimalaa 2x70=140 MW, jää 20 MW vajaata, mitä ei suinkaan tarvita läheskään joka päivä. Pari kaasuturbiinivoimalaitosta hoitaa tuon 20 MW + ne talviset tehohuippupäivät, silloin milloin tarvitaan.
Jos sähkönkulutus kasvanut viidessä vuodessa kovastikin, ehkä kolmaskin kelluva ydinvoimalaitos tai kaasuturbiinilaitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono aluksi seuraavissa Lapin kunnissa: Inari ja Utsjoki lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mika Niikon yhteyksistä useat kysymykset yhä auki – Orpo väläyttää MTV:llä jo kovia toimia!!

Asetelma on herkullinen. Persut vaati ulkoministeri Haavistoa tilille toiminnastaan. Nyt kieltävät kolmesti omiensa rötö... Lue lisää...
Mielenkiintoista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille