Aloita uusi keskustelu

Rakentaminen hartiapankilla

Aloittaja: Hinta ja laatu 28.2.2016 14:36

Suomesta on tullut kallis maa. Rakentaminen ja myös kaikki muu tekeminen on kallista. Verot ja palkkiot liittyvät nykyisin kiinteästi kaikkeen työhön, myös rakentamiseen. Entisaikojen hartiapankkirakentaminen on nykyisin kokonaan kitketty pois erilaisien lupajärjestelmien kautta. Käytännössa oma koti tulee nykyisin ostaa tai rakennuttaa valmiiksi. Putkityöt, sähkötyöt ja moni muu työ on luvanvaraista. Lisäksi pitää olla ostettu suunnitelma ja rakennusvalvonta. Kantavista rakenteista tulee olla laskelmat. Rakennusmateriaalien kuten lautojen pitää sisältää musteleima, CE merkki. Vasta se takaa laudan laadun. Sellaisia lautoja ei kasva metsässä joten ne tulee ostaa kaupasta. CE merkki tulee olla ikkunoissa, ovissa ja jopa saunan kiukaassa. Eipä voi ammattimies muuta kuin asentaa paikoilleen ja valvonta valvoo.

Katsokaapa noita rintamamiestaloja jotka rakennettiin hartiapankilla. Niisä ei ole homeongelmia. Ei niiden rakenne ole romahtanut vaikka laudat eivät ole leimattuja EU merkillä ja mitoituslaskelmat puuttuvat. Ristikot tehtiin niin vahvoiksi että kestävät ja osaaminen kestävyydestä saatiin kokemusperäisesti. Ullakko tehtiin tuulettuvaksi sekä perustus korkeaksi kokemuksen niin opettaessa. Homma hoitui ilman hifistelyä edullisesti. Sai köyhä talonsa kun hikoili vuoden kolmessa vuorossa.

Kenen etu tämä rakentamisen kaappaaminen firmoille oikein on? Miksi näin? Ymmärrän hyvin valvonnan tarpeen tietyissä kohdin. Ymmärrän myös suunnittelun tarpeen ja laskennan merkityksen mutta omakotitalon itselleen tekevät hartiapankkimiehet tulisi jättää rauhaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 21 viestiä

Omanmetsän puun voi "leimata itsekin", usein lujempaa kuin suursahan nopeasti kasvanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammattipiireissä tuo CE merkki on lähinnä vitsi. Se ei todellakaan takaa mitään laatua.
Roveraudan kirjoitus rintamamiestaloista ansaitsee aplodit, niin totta on tuo. Samanlaisessa talossa asuneena en voi muuta kuin olla samaa mieltä!
Rakennusbyrokratia on oma maailmansa johon ainakaan itse en halua osallistua. Voihan sitä aina jonkun pienen varastomökin rakentaa omalle tontille mutta pakkoko se on jollekkin ddrstasiviranomaiselle ilmoittaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aloituksessa on vinha perä.
Jostain tulee uusia "tuulia" rakentamiseenkin ja ne otetaan säädöksillä yleiseen käyttöön. Yksi uutuus on kai tämä "nollaenerginen" talo, joka on huomattu varsin lyhyellä ajalla "sairaaksi" malliksi. Vähän samoin kuin oli nämä tasakatot, jotenkin lännenmalliin. Täysin kelvottomia olosuhteisiimme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen kun tekee vaan alusta loppuun. Niin minäkin tein. "Unohdin" kaikki välitarkastukset ja muut mestarit. Lopuksi kun lopputarkastus tehtiin niin seisoin suu pyöreänä ihmettelemässä että " oisko semmonenkin pitänyt tehdä?!?" No voi voi kun jäi tekemättä... Eipä se äijä muuta kun vähän aikaa siinä jotakin noitui osaamattomista, allekirjoitti paperit, hyppäsi autoonsa ja ajeli tiehensä. Sen kun teet, ei sitä purkaa tarvi. Korkeintaan pikku sakko siitä tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpöhöpö, sähköt voi vedellä itsekin jos osaa, kytkemisen voi jättää ammattilaiselle. Tuleepahan pistorasiat oiikeisiin paikkoihin. Lvi-työt voi myös tehdä pääosin itse. lmastoinnin voi tehdä kokonaan itse. Käyttövesiputket voi vedellä itse, lattialämmitysputket voi vedellä itse, sähkölämmityskaapelit voi vedellä itse, jättää kytkemisen ammattilaiselle.

ihmiset on peloteltu niin, etteivät enää uskalla työtä tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Nykyajan rakentaminen on täyttä sutta. Puuverhottuja taloja tehdään lyhyvillä räystäillä. Osassa ei ole päätyräystäitä laisinkaan. Yksilappeisia surkeita linnunpönttöjä. Kyllä siinä riittää maalarille hilseilleen maalin rappaamista. Laudoitus on sateella liian altis vedelle kun ei räystäät ole suojaamassa ulkoseiniä. Talo tarvitsee kunnolliset RÄYSTÄÄT.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä sillä CE -merkillä taataan muuta kuin se ettei voi itse rakentaa omasta puusta. Rahanliikkumisen takuu se merkki on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

joopa joo, useaan kertaan porukoiden mökkiä (60 luvun rintamamiestalo) rempanneena, siinä ei ole tehty juuri mitään oikein, tuli nurkan alle olis paras vaihtoehto

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainahan on osattu tehä sutta ja sekudaa.Rintamamiestaloja on pilattu monasti käyttämällä muovia remontin yhteydessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei o muovia ei, mutta yhtään suoraa nurkkaa ei löydy, tuuletusraot puuttuu, kattotuolit tehty paloista yms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Anteeksi vain, mutta kyllä niitä täysin mätiä rintamamiestalojakin on tullut vastaan. Vai miten luulet 50 vuotta vanhojen sahajauhojen käyneen ulkoseinän välissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mätänee ne uudetkin talot. Erityisesti ne uudet, jotka on rakennettu ilman perustusta. Vesi tulvii keväisin ovesta sisään ja katto tasakatto. Tosi hölmöä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sahanpuru painuu tiiviiksi ja homehtuu. Pitäisi vissiin muokata haravalla ettei limoitu ja painu kasaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä hartiapankkitaloja on vieläkin. Ihmiset tekevät töitä hullunlailla maksaakseen edes 10% talosta. Avioeron tulessa muutetaan sitten johonki järkevämpään. Nyky ihminen on tavoittelee monesti jotain sellaista, joka ei ole mahdollista enäänn näillä kustannuksilla. Vielä 30 vuotta sitten keskituloinen sai talon ja auton. Nyt pitää olla rikas, niin ku oikeesti. Tyhmää on tappaa itteensä työllä. Koti on koti aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnilla on runsaasti rakennusvalvojia kovalla palkalla, eli kyllä heille pitää työtä tarjota koska eroonkaan heistä ei päästä ennen täyttä eläkeikää ja jatkoaikaa superkarttumineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykypäivänä löytyy riittävästi esimerkkejä riidoista, jotka johtuvat tee-se-itse -miesten tekemistä rakennusvirheistä sekä tahallaan tehdyistä viritelmistä, jotka eivät ole määräysten mukaisia. Niitä käydään esimerkiksi myyjän ja ostajan sekä omistajan ja vakuutusyhtiön välillä. Siksi rakennusmääräyksiä on kiristetty ja tiettyihin töihin vaaditaan ammattipätevyyksiä, että erityisesti veteen ja sähköön liittyvät työt oikeasti tehdään määräysten mukaan eikä vähän sinnepäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eniten hirvittää omakotirakentamisen kalleus. Kun vielä 2000- luvun alussa omakotitalon sai pystyyn reilun tuhannen euron neliöhinnalla, rakennuskustannusten neliöhinnat liikkuvat tänä päivänä noin 2000 eurossa. Eli reilussa kymmenessä vuodessa rakentamiskustannukset ovat tuplaantuneet energiansäästön ja byrokratian takia. Hallituksen norminpurkutalkoille olisi todella aihetta nykyrakentamisessa, mutta ei taida tulla minkäänlaisia helpotuksia. Todellinen vaara on, että omakotiasuminen on mahdollista kohta enää vain varakkaille. Keskituloisille kyseinen asumismuoto on alati kohoavine kustannuksineen pian mahdottomuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten onkaan vuokratonteille tehtyjen talojen arvon kehitys kun vuokrat ovat nykyään mitä on?👉👌

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille