Aloita uusi keskustelu

Osaatko ajaa soratiellä

Aloittaja: Autoilija korvesta Autot 18.4.2019 23:41

Näköjään tämän päivän autoilijat eivät osaa enää ajaa sorateillä.

Autot ovat kyllä nykyisin hyviä ja auton hallinta ei nykytekniikalla ole enää ongelma sorateillä. On luistonestoa ja muita apuvälineitä. Ajotaidosta ei tässä olekaan kyse.

Mutta soratiellä kun kohdataan toinen auto niin sen VAUHDIN PITÄÄ PUDOTA! Missä välissä se tieto on ihmisiltä kadonnut?

Kyse on siitä että kun soratiellä kohdataan vastaantuleva auto, niin sitä kaasujalkaa pitää löysätä ja reilusti. Irtokivistä rikki menevä tuulilasi ja kiveniskemät maalipinnassa tulevat kalliiksi jos vahinko sattuu. Nyrkkisääntö on että kohdatessa nopeuden pitää olla alle 50 km/h vaikka olisi 80 km/h rajoitus. Alle 50 km/h nopeudella kivet eivät enää juurikaan lennä vastaatulijan kaistalle. 60 km/h nopeudella niitä alkaa jo kopisemaan pelteihin ja yli 70 km/h niitä lentää jo tuulilasiin asti.

Tänään viimeksi tuolla soratiepätkällä tuli kaksi autoa vastaan vähintään nopeusrajoituksen 80 km/h vauhtia ellei lujempaakin. Kiveä satoi kylkeen niin että ropisi vaikka väistin itse niin paljon oikealle kuin tienpenkka vain salli. Ne penkat eivät välttämättä näin keväisin ole kovinkaan tukevia.

Eikä tämä ongelma ole itsestään liikaa luulevissa mieskuskeissa. Olen huomannut että naiskuskit eivät tätä myöskään näytä tajuavan. Tänään yksi kivien nakkelija oli Pohjolan liikenteen linja-auto.

Ihmettelen että eikö ihmiset ole muka rikkoneet tuulilasia sorateillä kohtaamistilanteessa?

Minulta on mennyt parikin kun joudun liikkumaan sorateillä usein. Ja valitettavasti se kiven lennättänyt vastaantulija maksaa tuulilasin (kamera on päällä nykyisin aina). Jos vakuutusyhtiö näkee videolta että et hidastanut kohdatessa niin vakuutus ei välttämättä korvaa vastaantulijalle aiheutettamaasi vahinkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 33 viestiä

Tuo pitäisi käydä kertomassa esimerkiksi Siikajoen Karinkannan autoilijoille. Mutta auttaisiko sekään?

Yleisemminkin, viljelijöillä tuntuu olevan varaa rikkoa niin oma kuin toistenkin autot. Painetaan kuin viitapirut ylinopeutta kelirikkoteilläkin, soran sinkoillessa joka suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköautolla en lähtisi,sillä alhaalla olevalla painopisteellä loppuu renkaista ns. pito,joten ei sovi minulle Trainerimiehelle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän pitää sitten videossa näkyä, että vastaantulija aiheutti sen kivien lennättämisen tahallaan. Muuten valitettavasti on niin että kuuluu normaaliin liikenteeseen, eikä vastapuoli/vastapuolen vakuutusyhtiö sitä korvaa, vaikka kuinka videokuvaat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kuvaat muuta kuin omistamaasi aluetta, niin kuvauksen kohteile pitää lainmukaan ilmoittaa kuvaulksen olevan käynnissä, Olet itse yhtä syylinen kuin vastaantulijakin. Pysy pois Teiltä joissa kivet lentelee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

On pidettävä veto jatkuvasti naukeana ja mutkiin aina pienempää silmään ja surutta kaasua,näin takavetoisella on ajettava soratiellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paras ajaa, Suomen luonto on kesällä niin kaunista.
Ajetaan varovasti missä tahansa ajetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sorateille oikea auto on takavetoinen jos sorateitä aikoo oikein ajaa. Nykyiset etuvetoiset eivät soratelillä taivu. (Vaan täytyy mutkaan hidastaa jos aikoo tiellä pysyä.) Nelivetoiset ovat ok. Mutta nykyisitä autoista puuttuu ns. roiske läpät, jotka olivat joskus pakolliset. (Ihmettelen miksi ei nyt.)
Ne suojasivat niitä turhia roiskeita ja takana tulevatkaan ei tärvinneet sitä tuulilasia kokoajan pestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mites taipu ennnevanhaan Mini ja Saab 96 ? - takavetoiset jäi kuin seisomaan. Se että roiskii eniten soraa takarenkailla sivuluisussa ei ole se nopein tapa edetä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mini ja Saab jäi kuin seinään, kun Markku Alen paahtoi takaveto Lancialla. Lukkoperä auto vipataan ratilla poikittain jo ennen kurvia ja sitten vaan hanaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voinhan sen noinkin pitkäsiti kertoa, että ei ole ottanut lasivakuutusta.
Viimeinen kappale vahvisti tämän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ajanut sorateitä ja lujaa myös 16-Vuotta harrastin Ralliautoilua, että ehkä osaan ajaa sorateitä.
Tuulilasin rikkoutumisia on tullut 2-kpl. tien päällä.
Lasi meni kerran, kun saavutin lavetin jossa oli kaivinkone kyydissä, niin ohitus tilanteessa lenti kivi lavetilta matkailuautoni lasiin ja lasi halkesi muutaman päivän päästä kokonaan.
Toinen tapaus oli aika äsken. Oulussa motari loppuu Liminkaan niin ajoin hiukan yli 80 km/h (gps) jossa rajoitus oli 80 km/ niin hopea mersu ohitti minut (kai se on pakko kun kyseessä on matkailuauto, vaikka se menisi 150 km/h), niin heti ohituksen jälkeen oikealle kaistalle ja eteen, nasta tai kivi lensi mersusta autoni lasiin.
Mersu paineli karkuun, ei pysähtynyt vaikka valoja vilkutin ja näytin vilkkua. Näitä "pahveja" on tien päällä, no onneksi on vakuutukset kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaa itkeä nastoja ja kiviä lentää, ei niitä tartte korvata. Turhaan sai hepulin ja vilkutteli valoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku kirjoittikin, älä väistä 200m ennen kohtaamista tien laitaan hidastaen vauhtia.
Vastaan tulija kiittää ja kumartaa ja posottaa kaikki kivet päällesi.
Aja keskellä tietä lähelle vastaan tulijaa ja "pakota" hänetkin hidastamaan vauhtia sitten vain mahdollisimman läheltä ohi niin et saa kiviä päällesi.
Tämä opittiin jo 60-luvulla ja kaikki teki näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

are 1 samaa mieltä . Jo 60 luvun alkupuolella opin sen että pitää ajaa soratiellä mahdollisimman lähelle vastaan tulevaa , siten eivä kivet ennätä nousta , tuulisasin korkeudelle asti .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, tämä on ainoa ja oikea tapa. Hiljennä vauhtia ja pysy keskellä tietä. Vasta sitten, kun vastaantuleva on tarpeeksi lähellä ja hiljentänyt myös, voi väistää oikeaan laitaan. Itse olen huomannut myös, että jos ei noin tee, niin monet eivät osaa kohdata soratiellä oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Mistähän johtuu kaunasi oikeasti ay-liikettä kohtaan? Olet työnantaja joka on määrätty lakituvassa maksamaan lain mukais... Lue lisää...
tämä on jo vainoamis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/