Aloita uusi keskustelu

Painovoimainen ilmanvaihto,voi Ei!!

Aloittaja: Vastaava Hästääjä! Asuminen 13.1.2020 07:20

Mahdotonta pitää CO2-tasoa alle 1000ppm:n.Kovalla Pakkasella voidaan päästä lähelle,mutta Kesällä matalapaineella ei lähellekkään.
Kun Liesituuletinta ei voi käyttää,niin ilma huononee oleellisesti.Jos on,niin Liesituuletin saa painetsuhteet päälaelleen.
Kun seinät ovat n. 0,8m :in paksuisia,niin sisälämpö nousee sietämättömäksi,sekundäärilähteiden vuoksi,kun "lämpöhäviöitä" ei ole.
Vaaditaan ns. Split-tekniikkaa,joka toimii sähköllä sisälämpötilan alentamiseksi.
Miettikääpä vielä kerran!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 163 viestiä

Monissa kerrostaloissa sähkö on suurin menoerä. Koneellisen ilmanvaihdon takia.
Lisäksi ilmanvaihto ei ole juuri koskaan kohdallaan jatkuvista saadöistä huolimatta. Kelpaa siinä ilmastointi-ihmisten kehua järjestelmää palkan takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

>Monissa kerrostaloissa sähkö on suurin menoerä. Koneellisen ilmanvaihdon takia.

Ehkä totta silloin jos tuloilman lämmitys on suorasähköpattereilla eikä lämmön talteenotolla.

>Lisäksi ilmanvaihto ei ole juuri koskaan kohdallaan jatkuvista saadöistä huolimatta. Kelpaa siinä ilmastointi-ihmisten kehua järjestelmää palkan takia.

Kerrostalot on hanurista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei lämmöntalteenotto riitä lämmittämään tuloilmaa muuta kuin ihan lauhalla ilmalla, vaan tarvitaan lisäksi joko sähköpatteria tai kokonaan erillinen vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän kierto (esim kaukolämmöstä). Hajautetussa (asuntokohtaisessa) ilmastoinnissa tämä on todella vaikeaa, jopa mahdotonta. Sen sijaan keskitetyssä se on lähes poikkeuksetta käytetty tapa. Keskitetyssä on lisäksi se hyvä puoli, että tulevaa ilmaa voidaan talvella esilämmittää porakaivosta ja sama järjestelmä toimii kesällä viilennyksenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä etelä-Suomessa ei minulla ainakaan ole koskaan lämmitys päällä. Nykyaikainen kerrostalo, kaukolämpö ja lämmöntalteenotto. Talvella ei mene koskaan sisälämpötila alle 21 astetta. Sisäilma vaihtuu riittävästi, ei ole tunkkainen eikä ruokaa tehdessä jää käryt sisälle tuntikausiksi, kuten vanhoissa murjuissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedätkö mikä on painovoimaisilla ilmanvaihdoilla varustetuissa taloissa suurin menoerä? Se on lämmitys, koska siitä menee 100 prosenttia taivaalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

LTO-laitteita,Vuosihyötysyhteella n. 80%;ia(Labratulos) 70%:ia (Realitulos) voidaan säätää niin monella eri tavalla Esim.
StanBy asento,kun ei ole ketään kotona n. 30%:in Teho,joka riittää rakenteiden "emissioiden" poistoon eri toten uusissa kiinteistöissä,vaikka on käytetty M1-luokan päästöttömiä materiaaleja.
Tilanteen mukaan n.80% Max.Teholla,kun väkeä on enemmän.
Silloin määrävänä arvona on CO2/ilman kosteus,jotta vain kukat-ja muut kasvit kärsii.
Ps. Homekin on kasvi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omassa talossa mitoitin IVKoneen niin että määräykset täyttyy 50% teholla.
Käytännössä kun ketään ei ole kotona teho on meillä 15% ja kotona ollessa henkilömäärän ja pakkasen mukaan (yleensä 30-50%).
Jos on vieraita teho on voitu nostaa hetkellisesti, samoin saunomisen jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnittelut valinnasta,sillä on resusseja sitä varten,että on tupa täynä vieraita,tuttuja jne.
Suurin hyöty on äänitason laskusta,koska on valittu Reiluntehoinen" LTO-laite,jota ei tarvitse käyttää max. teholla,kuin tarvittaessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa huomioida että esim. 10 asteen pakkasessa 100m2 talon tuloilman (määräysten mukainen ilmamäärä) lämmittäminen vaatii lämpötehoa noin 2,6kW.

Eli painovoimaisessa se tarkoittaa 62kWh, 8kg CO2:päästöä ja 7€ per vuorokausi.

Hyvällä LTO:lla varustetulla koneellisella ilmanvaihdolla tuosta säästetään yli 50%. (samalla ilma on puhtaanpaa, vedotonta ja tasalämpöistä)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköllä lämmitetään tuossa kohteessa tuloilmaa erityisesti keskitalvella, mutta niinhän usein tehdään koneellisessa ilmanvaihdossakin varsinkin asuntokohtaisissa IV-koneissa. Eli niiltä osin CO2-päästöt ovat tasan. Keskimääräinen asuntokoko on tuossa kohteessa 61 m2. Lisäksi aurinkoenergiaa saadaan erinomaisen hyvin maalis-huhtikuussa ja aurinkoenergia on päästötöntä. Muuten: monastiko tänä talvena on ollut pakkasta 10 astetta tai enemmän, varsinkaan koko vuorokautta niin kuin tuossa laskit?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrostalot on haasteellisia, mutta rivareissa olisi syytä olla LTO >70%.
Kerrostaloissa ei voitane järjellisesti käyttää pyöriviä kennoja yms. jotka siirtää esim ruuanhajuja poistosta tulopuolelle, siksi tarvittaisiin jokaiselle huoneistolle oma kone ja se ei onnistune.

"monastiko tänä talvena on ollut pakkasta 10 astetta tai enemmän, varsinkaan koko vuorokautta niin kuin tuossa laskit?"
No ei ainakaan oulun alueella kovin monasti.
Mutta normitalvena nuita on reippaasti ja tilanteet on silloin kun sähkö tehdään turhan paljolti kivihiilellä ja sähkö on kalleimmillaan (esim >20c/kwh).

Lisäksi itse ajattelen sitäkin että kun itse käytän (ostamaani CO2 neutraalia sähköä) mahdollisimman vähän, sitä riittää enemmän myös muille.

(Omassa talossa jännimmät on >-25 asteen pakkaspäivät. Tällöin tulee pällisteltyä IV koneen näyttöä, kun kone ei halua jäätyä ja tuloilma on 17astetta ilman sähkövastuksiakin.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten rakennetaan nykypäivänä hallitusti, täällä keskustelussa hyvin suosittu harakanpesätalo (kuten ennen), missä painovoimainen ilmanvaihto toimii?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Painovoimainen elää tilassa X ja Koneellinen n. 75-80%:in Vuosihyötysuhteella! Jonka teho säätyy sisäilman CO2:n mukaan,noin 1000ppm:ssä.
Sisäilman kosteus nousee ja saa Kasvit,kynnet ja hiukset kasvamaan nopeammin,kun sille ei voi tehdä mitään tilanteessa X.
Ps. Homekin on kasvi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakentamismääräyskokoelma D2 ohjeistaa riittävän selkeästi,millainen ilmastoinnin tulee olla.Sen mukaan Painovoimaista ilmastointia ei saa rakentaa,kuin "Omalla vastuulla" tiiveysvaatimukset ohittaen.
Sirrettävällä Kosteus,lämpö,CO2-mittarilla varmistetaan,että ilmaa vaihtuu suodatettuna G4-tasoon riittävästi esim. Makuuhuoneissa jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

D2 on muuttunut ja nykyään sallitaan myös painovoimainen ilmanvaihto. Eihän kohde olisi muuten saanut rakennuslupaakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se selvääkin selvempi asia, että koneellisen ilmanvaihdon haitat ovat monin kertaisia painovoimaiseen ilmanvaihtoon. Koneellinen ilmanvaihto ei toimi enää optimaalisesti, jos huoneistossa avataan tuuletusta varten ikkuna. Joku omatoiminen asukas säätää keittiön ilmanvaihdon isommalle poistolle, tulee älyttömät alipaineet huoneistoon, ja korvausilma saadaan jopa viemäreiden vesilukkojen kautta, ja älyttömät hajut huoneisiin, kun vesilukon tyhjentyessä viemärikaasut tulevat huoneilmaan. Koneellinen ilmanvaihto tuntuu jo epämiellyttävältä suihkussa käynnin jälkeen samanlaiseslta, kun uimasta tullaan tuulella rantaan seisomaan, ilmavirta jäähdyttää. Koneellisessa ilmanvaihtoisissa taloissa esiintyy homevaurioita paljon, kun ilmanvaihdon säädöt pielessä, ja korvausilmaa tulee joka raosta mistä on tullakseen. kostea ilma ulkoa kulkeutuu korvausilman reittejä myöten rakenteisiin ja siinähän on hyvä sienirihmastoille homettaan taloa. Talo missä on koneellinen ilmasto, pitää olla tiivis, ja ei mitään ylimääräisiä reikiä korvausilman tulolle väärästä paikasta. Painovoimainen ilmanvaihto ei tee näitä ilmiöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miksi pitäisi avata ikkuna tuuletusta varten koneellisesti vaihdetussa? kun se on oikein säädetty, ilma on raikasta ja tuoretta koko ajan, ja ei tarvitse ikkunan kautta tuulettaa. Meillä voi hyvin huudattaa liesituuletinta isolla, ja ei tule viemärin lemua tai muita hajuja. Eikä tunnu suihkunkaan jälkeen epämiellyttävältä, kun on oikein säädetty.
Eli ihan täyttä mutua tulee taas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monessako paikkaa on "oikein säädetty"? Olenpa itsekin asunut kanikoppitalossa, jossa oli niin kova alipaine, että ulko-ovi piti voimalla aukaista. Joten jos koneellinen ilmanvaihto on teoriassa ok, niin joko rakentajat, asentajat tai käyttäjät ryssivät käytännön toteutuksen. Miksihän maatiloilla varttuneet henkilöitymillä on vähemmän allergioita? Miten tämä liittyy "puhtaaseen" koneelliseen ilmanvaihtoon? Sopii miettiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä ei ainakaan IVKone (vm2006) osaa automaagisesti säätää oikeaa alipainetta.
Teknisesti se on mahdollista mutta ainakin 2006 se olisi maksanut maltaita.

Eli kesällä alkaa savuhormeista tulla hajut sisään jos ei käsipelillä säädä IVKonetta ylipaineiseksi.
Talvella kun käynnistää liesituulettimen tai keskuspölynimurin alkaa savuhormeista niin ikään tulla hajut sisään (ellei säädä IVJonetta tai avaa ikkunaa).
Samoin tulisijan käytön ajaksi on aina avattava ikkuna.

Onkohan IVKoneissa nykyisin vakiopaine -ominaisuus vakiona?
Ei taida olla?

Ja kennokoneet pätkii kuten ennenkin? (vain roottorikoneet toimii sulavasti?)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille