Kaleva Live: Tulevan kauden AC Oulu esit­täy­tyy suu­rel­le ylei­söl­le, vas­tas­sa re­ser­vi­jouk­kue OLS – katso kauden en­sim­mäi­nen har­joi­tus­ot­te­lu suorana täältä

Vanhat kuvat: Nos­tal­gi­nen jou­lu­kuu Oulussa 2002 – tier­na­täh­det lois­ti­vat ja Gimmel jakoi nim­ma­rei­ta Stock­man­nil­la

Luitko jo tämän: Ko­hon­neet len­to­lip­pu­jen hinnat har­mit­ta­vat Oulusta Hel­sin­kiin len­tä­viä, Nor­we­gian tark­kai­lee ti­lan­net­ta – "Pi­däm­me reittiä tar­kas­ti sil­mäl­lä"

JSN on ottanut kä­sit­te­lyyn 16 kan­te­lua pää­mi­nis­te­rin bi­le­vi­deo­uu­ti­sis­ta – yk­kös­koh­tei­na ovat suurten me­dia­ta­lo­jen jutut

Julkisen sanan neuvoston mukaan Sanna Marin ei itse kannellut häntä koskeneesta uutisoinnista.

Helsinki
Julkisen sanan neuvosto on ottanut käsittelyyn 16 kantelua liittyen Sanna Marinin juhlimisvideoiden mediakohuun.
Julkisen sanan neuvosto on ottanut käsittelyyn 16 kantelua liittyen Sanna Marinin juhlimisvideoiden mediakohuun.
Kuva: MADS CLAUS RASMUSSEN

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on ottanut käsittelyyn kaikkiaan 16 kantelua, jotka liittyvät uutisointiin pääministeri Sanna Marinin (sd.) juhlintavideoista.

JSN:n tiedotteen mukaan neuvosto oli tiistaihin mennessä ottanut vastaan yhteensä 28 kantelua niin sanotusta bilevideokohusta. JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen päätti 16 kantelun ottamisesta neuvoston käsittelyyn.

Hyvönen tarkentaa STT:lle, että kantelut kohdistuvat pääosin suurten suomalaisten tiedotusvälineiden uutisiin. Joukossa on kanteluita muun muassa Helsingin Sanomien, Ylen, MTV:n, Iltalehden ja Ilta-Sanomien uutisista.

JSN rajasi Hyvösen mukaan pois esimerkiksi yksilöimättömät kantelut. Käsittelemättä jätetään myös kantelut sellaisten medioiden uutisista, jotka eivät ole sitoutuneita JSN:ään eivätkä näin ollen myöskään Journalistin ohjeisiin.

– Pois jätetyissä tapauksissa oli sellaisia, joissa oli kanneltu kaikista toimittajista yksilöimättä kunnolla juttuja, Hyvönen sanoo.

Suurin osa kanteluista on Hyvösen mukaan tavallisten kansalaisten tekemiä. Pääministeri Sanna Marin ei itse kannellut bilevideouutisista.

Ratkaisut tehdään loppuvuoden kokouksissa

JSN tarkastelee uutisointia muun muassa verkkojuttujen muokkaamisen ja kielteiseen julkisuuteen joutuneiden ihmisten kuulemisen näkökulmasta.

Useat tiedotusvälineet julkaisivat elokuussa uutisia videoista, joilla pääministeri Marin juhli yksityistilaisuudessa. JSN kertoo arvioivansa myös sitä, että tiedotusvälineet julkaisivat yksityisasunnossa kuvattuja videoita juhlista.

Hyvönen valitsi yksityiselämän suojaa koskevan näkökulman käsittelyyn sen merkityksen vuoksi. JSN ei pyytänyt käsittelyyn suostumusta videolla esiintyneiltä ihmisiltä.

Bilevideouutisointia koskevat kantelut on määrä ratkaista JSN:n kokouksissa marraskuussa ja joulukuussa.