Yritykset: Kemp­pai­sen ken­kä­kaup­pa Oulun kes­kus­tas­sa täyttää 100 vuotta

Teollisuus: Tältä näyttää maail­man suurin kahden puu­la­jin kui­vaus­ko­ne

Luitko jo tämän: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Kolumni

Jospa viisi sote-jär­jes­tä­jää sit­ten­kin riit­täi­si

Sote-uudistuksesta on annettu tässä maassa jo niin monta erilaista mallia eri henkilöiden ja organisaatioiden suilla, että kaikista näistä malleista saisi hausk

Sote-uudistuksesta on annettu tässä maassa jo niin monta erilaista mallia eri henkilöiden ja organisaatioiden suilla, että kaikista näistä malleista saisi hauskan lehtijutun.

Niin sanottu virallinen ehdotus vastuukuntamalleineen näiden kaikkien muiden rinnalla ei liene ainakaan selkein. Julkisuuteen nostettu ministeri Jan Vapaavuoren viritelmä taas vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta se sisältää kiistatta puutteita.

Sote-uudistusta ei voi rajata koskemaan pelkästään erikoissairaanhoitoa. Uudistuksen alkuperäinen tavoite oli vahvistaa peruspalveluita ja turvata palveluiden yhdenvertainen saanti joka puolella Suomea.


Sairaalat toimivat Suomessa hyvin. Kyllä meillä syövät ja synnytykset osataan hoitaa. Jonot erikoissairaanhoitoon ovat lyhentyneet, ja suomalaiset sairaalat ovat Pohjoismaiden tuottavimpia.

Poliitikkojen on pidettävä huoli siitä, ettei sote-uudistus heikennä sairaaloiden toimintaedellytyksiä ja hoidon tasoa.

Ajan saanti terveyskeskuksesta taas vaihtelee alueittain suuresti. Monilla meistä on siitä omakohtaisia kokemuksia.

Vanhassa asuinkunnassani Espoossa en päässyt terveyskeskukseen, vaikka hoidon tarve olisi täyttynyt. Onko teillä vakuutus, ajanvarauksessa kysyttiin. Menkää sitten yksityiselle, todettiin. Ja niin mentiin. Yksityislääkäriltä lapsi sai sitten lähetteen Jorvin sairaalaan ja jäi sinne tiputukseen useaksi vuorokaudeksi rajusta mahataudista johtuneen kuivumisen vuoksi.

Aivan toisenlaisia kokemuksia minulla on uudesta kotikunnastani Kempeleestä. Vakuutukselle ei ole enää ollut juuri käyttöä, sillä terveyskeskuksesta on saanut ajan aina tarvittaessa.

Kerran en saanut lapselle lääkäriaikaa yksityisestä terveydenhuollosta Oulusta samalle päivälle. Sen sijaan Kempeleen terveyskeskukseen toivotettiin tervetulleeksi puolen tunnin kuluttua.


Heikoin tilanne lienee pienissä syrjäseudun kunnissa, joiden terveyskeskuspalvelut eivät toimi eikä seudulla ole yksityisiä lääkäriasemia.

Kaikilla ei ole varaakaan yksityisiin palveluihin, mutta silti niitä tarvitaan täydentämään julkista palveluvalikoimaa. Kun rikas hoidattaa itsensä yksityisellä, köyhän jonotusaika terveyskeskukseen lyhenee.

Ei hoito silti yksityisellä sen parempaa ole. Siellä pitävät vastaanottoa iltaisin samat lääkärit, jotka ovat päivätyössä julkisessa terveydenhuollossa.

Yksityisen ja julkisen ero on siinä, että julkisella hoitoon pääsyn ratkaisee ainakin teoriassa tarve, yksityisellä soittojärjestys. Se joka ehtii varata ajan saa sen, hoidon tarpeesta viis.

Todellisen hädän hetkellä kuten syövän, sydäninfarktin tai aivoverenvuodon iskiessä turva löytyy kuitenkin Suomessa julkisesta terveydenhuollosta.


Jotain hyvää sisältyy myös Vapaavuoren ehdotelmaan. Erikoissairaanhoidon järjestämisvastuun siirto viiden erityisvastuualueen tehtäväksi ei välttämättä ole huono idea.

Nämä viisi erityisvastuualuetta toimivat jo nyt moitteetta. Oulun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualue kattaa koko Pohjois-Suomen ja Lapin.


Kun kerran malleja heittelevät muutkin, heitänpä sellaisen minäkin. Voisiko tuoreinta ehdotusta viedä vielä eteenpäin niin, että erityisvastuualueiden järjestämisvastuulle tulisivat erikoissairaanhoidon lisäksi kaikki muutkin sosiaali- ja terveyspalvelut eli myös terveyskeskukset? Näin turvattaisiin sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet.

Sillisalaatista ja kuntavaihteluista päästäisiin, kun järjestämisvastuu olisi keskitetty. Kuntien määrällä ei olisi tällöin mitään väliä sote-palveluiden kannalta.

Silti palveluiden tuottajia voisi olla vaikka kuinka paljon, sekä julkisia että yksityisiä. Osa palveluista tarjottaisiin joka pitäjässä niin kuin nytkin.