Luitko jo tämän: Suo­ma­lais­sa­tel­liit­ti pal­jas­ti kym­me­niä ve­nä­läis­ten asemia Uk­rai­nan sodassa

Pääkirjoitus : Oulun kau­pun­gin­joh­ta­ja­haun saldo on nolo

Kolumni

Joel­li­suu­den tulp­paus

Oulujoki on alueen vanha valtaväylä, jota pitkin on kuljetettu niin tervaa kuin kulttuuriakin. Se on ollut ja voi olla Oululle voimavara muutenkin kuin sähkötehtaana.

Oli kuuma. Tarkoitus oli mennä Tuiraan, mutta pyöräilin ajatuksissani kohti Värttöä.

Jussi Korhonen on Forum24:n toimittaja.
Jussi Korhonen on Forum24:n toimittaja.

Ranta kuin ranta, ajattelin ja jatkoin matkaa.

Keskustasta päin ajellessa huomio kiinnittyi avoimeen jokirantaan. Ihmisiä lekotteli siellä täällä paistattelemassa päivää, mutta olisi Kasarmintien ja veden väliin asettuvalle nurmikkokaistaleelle mahtunut enemmänkin väkeä.

Jos vain kaavoitettaisiin, pykäisi siihen varmasti joku mielellään Erkkolan sillalle saakka ulottuvan linjaston kerrostaloja.

Toivottavasti ei kaavoiteta.

Oulun merellisyyttä kaivataan aiheellisesti näkyvämmin esille, mutta ehkä voitaisiin puhua myös yleisemmin kaupungin vedellisyydestä, joesta, jokisuistosta, järvistäkin.

Oulujokeen liittyvä keskustelu etenee usein kysymykseen Merikosken voimalaitoksesta. Ajatus liki keskellä kaupunkia kuohuvasta koskesta on eittämättä kiinnostava, mutta aivan vielä ei taida aika olla kosken vapauttamiseen kypsä.

Odotellessa voisi miettiä, kuinka joesta saataisiin nykyisellään enemmän irti.

Värtössä uimarannan ympärille on kehittynyt palveluja. Tuiran puolella kelluu suosittu saunalautta. Sinne voi lähivuosina rakentua myös kiinteä saunarakennus.

Oulun yhdyskuntalautakunta myönsi kesäkuussa Oulun rantasaunaseuralle suunnitteluvarauksen yleisen saunan tekemiselle Tuiran uimarannan alueelle. Hakemuksen seura teki jo helmikuussa 2017, mutta asiaa on venytetty päätöksenteossa vuosikausia.

Kulunutta aikaa voi verrata toiseen saunahankkeeseen, Kiikeliin kaavailtuun merikylpylään. Tuiran hakemus oli ehtinyt vanheta jo kuukausia, kun Kiikelistä vasta järjestettiin kilpailuja.

Kisat runnottiin läpi pikavauhdilla ja kylpylää haaveiltiin alkuvaiheessa valmiiksi jo vuodelle 2019, mutta tätä kirjoitettaessa investointipäätöstäkään ei ole saatu aikaiseksi.

Joen rantojen soisi pysyvän nykyisessä laajudessaan avoimina ihmisille, mutta jos on virkistyskäyttöä tukevia palveluja nousemassa, ei sellaisen tulppaaminenkaan fiksulta tunnu.

Oulujoki on alueen vanha valtaväylä, jota pitkin on kuljetettu niin tervaa kuin kulttuuriakin. Se on ollut ja voi olla Oululle voimavara muutenkin kuin sähkötehtaana.

Jos halutaan.