Kommentoi

Haloo. Muovihan on vain öljyä, mikä on vain paineessa tiivistynyttä puuta ja ruohoa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja alunperin koko se energia on auringonvaloa, eli sokeria.

Epäkohtana yhtälössä taitaa ilmentyä se että muoveja ei nykyisellään pystytä käyttämään kovinkaan tehokkaasti uudelleen eri muovilaatujen valmistukseen käytettyjen sekalaisten lisäaineiden takia. Muovia ei pysty puhdistamaan takaisin öljyksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja jos ei muovia olisi tavaroiden ympärillä kohta joku virkamies puuttuisi asiaan ja kieltäisi myynnin epähygieenisenä terveyshaittana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin miten ne muovit sinne meriin päätyy? Minä ainakin laitan energiajakeeseen vaikka meren rannalla asunkin. Kippaako jätehuolto ne mereen vai?
Biojätteeseenkään ei saa enää laittaa biojätepusseja vaan paperipusseja...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi hauska esimerkki ovat saksalaiset suklaakeksit. Puoli tusinaa keksejä laitettu sievästi 3 osaiseen muoviformuun, joka tungettu laadukkaaseen pahvilaatikkoon ja lopuksi kääritty tiukkaan alumiinimuovifolioon. Pakkaus on suunniteltu kestämään EMP:n ts. elektromagneettisen pulssin ydinsodan syttyessä. No...hyvä niin. Keksien tilavuus on 1/3 koko pakkauksesta. Hinta on vain 1,5€. Sisällön hinta niin vähän, ettei ole kannattavaa kaupata koko tuotetta ilman monikertaista paketointia. Pakkaus 1,49c, keksit 1c. Tai jotakin tuonne päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luultavasti olette nähneet muutamassa amerikkalaisessa dlokuvassa, miten jäteproomu matkaa sillan alta tai muuten satama-alueella kohti merta. Missään elokuvassa ei näytetä sitä, kun ne palaavat tonnien painoisen lastinsa tyhjennettyään. Isoissa kaupungeissa useita proomuja ja useita kertoja päivässä. Ja muuallakin kuin amerikassa. Suomessa riittää viemäriputken vetäminen järven pohjalle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset eivät voi tehdä tämän asian eteen käytännössä mitään. Toki Itämerellä seilaavista laivoista ja veneistä ei pitäisi heitellä mitään mereen, paitsi kalastettaessa, mutta käytännössä meidän varsinainen muovijätteemme ei päädy mereen. Esimerkiksi täällä Oulussa muovi poltetaan. Se onkin öljyn veroista polttoainetta voimalassa.

Pohjois-Amerikan ja Aasian välillä kelluvalle, mantereen kokoiselle muovilautalle sen sijaan pitäisi tehdä jotakin. Mutta pääosassa Aasiaa ympäristönsuojelu on ulkomainen kirosana ja USA:ssa sitä pidetään pelkkänä uhkana bisnekselle, joten mitään toimenpiteitä ei ole odotettavissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupan kassat toimivat melko typerästi kysellessään lisämuovituksista. Muutenkin pitkä jono, jonka eteneminen hidastuu entisestään. En koskaan pakkaa banaaneja, kaaleja enkä muitakaan tuotteita muoviin jos suinkin pysyvät kasassa ilmankin. Verkkopussi kauppakassissa on verraton apuväline

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usein kassan päässä pullonkaulana on asiakas, jonka pitäisi saada pakattua kasseihinsa ostamansa tuotteet samassa ajassa kun kassa ne syöttää viivakoodilukijasta läpi. Tämä ei aina onnistu ja viivettä asiakkaan suoritukseen lisää se, että hänen on käytävä välillä maksamassa tuotteensa. Jos kassa auttaa asiakasta laittamalla helposti särkyvät ja särkyessään muut tuotteet pilaavat/tahrivat tuotteet pusseihin, niin se nopeuttaa kassajonon etenemistä eikä hidasta sitä. Ja nuo ylimääräiset pussit auttavat kotona jätteitten lajittelua. Eivät mene meriin, vaan Oulun energia tekee niistä lopulta sähköä ja kaukolämpöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten nuo muovit mereen joutuvat? Jätetäänkö ne rannalle lojumaan ja aallot huuhtovat sitten mereen vai pudotetaanko ne tahattomasti tai tahallisesti laivoilta? Kuljettaako tuuli niitä mukanaan? Kuka tietää, mistä suurin osa muoviroinasta merissä on peräisin? Itse en ole luullakseni pudottanut pussiakaan mereen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Tällaiselle vähemmän sosiaaliselle henkilölle koronaan liittyvät kiellot ja opastukset eivät ole aiheuttaneet mitään mu... Lue lisää...
ei rassaa mikään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image