Ja­pa­ni­lai­nen Maymi Itoh tuli kesäksi Ouluun pääs­täk­seen tal­koo­työ­hön Kesän Sau­nal­le – "Se oli uutta, että saa itse heittää löylyä"

Saunomiseen hurahtanut arkkitehtiopiskelija Mayumi Itoh on opiskelijavaihtovuotensa aikana tehnyt myös tunnetuksi japanilaista kylpykulttuuria rakentamallaan mobiililla jalkakylpytynnyrillä.

Mayumi Itoh on ollut Kesän Saunalla lähes joka päivä Ouluun saapumisestaan lähtien. Hän pitää saunaa pyörittäviä talkoolaisia kiinnostavana yhteisönä, johon on ollut helppo tulla.
Mayumi Itoh on ollut Kesän Saunalla lähes joka päivä Ouluun saapumisestaan lähtien. Hän pitää saunaa pyörittäviä talkoolaisia kiinnostavana yhteisönä, johon on ollut helppo tulla.
Kuva: Matti Räty

Saunomiseen hurahtanut arkkitehtiopiskelija Mayumi Itoh on opiskelijavaihtovuotensa aikana tehnyt myös tunnetuksi japanilaista kylpykulttuuria rakentamallaan mobiililla jalkakylpytynnyrillä.

Japanilainen Mayumi Itoh touhuaa tottuneesti Kesän Saunan lautalla Oulun Tuirassa. On vielä pari tuntia siihen, kun lautta avataan asiakkaille. Sitä ennen saunaa siivotaan, kannetaan puita ja löylyvettä ja pannaan paikkoja kuntoon.

Suomalainen sauna ei alkuperin ollut se syy, miksi Tokion teknillisessä instituutissa arkkitehtuuria opiskeleva Mayumi Itoh haki opiskelijavaihtoon Aalto-yliopistoon.

Itohia kiinnosti rakentaminen ja yhdyskuntasuunnittelu pohjoismaisissa hyvinvointivaltioissa.

Hänen käsityksensä mukaan Pohjoismaissa on kiinnitetty enemmän huomiota siihen, millaisissa tiloissa ihmiset viihtyvät ja voivat hyvin.

Koska Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin laitoksella on maailmalla hyvä maine, Mayumi Itoh haki sinne opiskelijavaihtoon.

Kun tieto vaihto-opiskelupaikasta tuli vuoden 2018 alussa, hän ryhtyi hankkimaan lisää tietoa Suomesta.

Suomalainen sauna kiinnosti kovasti. Ei ihme, sillä Itoh on lapsesta asti pitänyt kovasti japanilaisesta kuumasta kylvystä, furosta.

Siinä missä sauna suomalaisille, furo on japanilaisille tapa rentoutua ja tärkeä osa heidän kulttuuriaan.

Kotonaan japanilainen käy kuumassa kylvyssä yleensä joka päivä. Lisäksi on yleisiä kylpylöitä sekä kuumia lähteitä.

Kesän Sauna löytyi japanilaisesta matkaoppaasta

Mayumi Itoh kaivaa laukustaan japaniksi painetun kirjan, joka esittelee valokuvin Suomessa toimivia saunoja. Jokaisesta saunasta on kuva, lyhyt esittely ja yhteystiedot.

Tästä kirjasta hän löysi Kesän Saunan. Tekstissä kerrotaan, että Kesän Saunaa pyöritetään talkoovoimin ja että se on myös rakennettu talkoilla. Itoh lähetti yhdistykselle sähköpostia ja kysyi, pääsisikö saunalle vapaaehtoistöihin.

– Sovimme, että tulen Ouluun opiskelijavaihtovuoteni jälkeisenä kesänä, hän kertoo.

5. päivä heinäkuuta Itoh viimein tuli Ouluun. Takana on lukuvuosi Helsingissä ja monta saunaa saunottuna, esimerkiksi Kotiharjun ja Arlan saunat Helsingissä, Vantaan Kuusijärven sauna, monet tavalliset kerrostalosaunat. Aalto-yliopistossa hän on ottanut opinto-ohjelmaansa saunaan ja sen suunnitteluun liittyviä kursseja.

Suomalaisessa saunassa Mayumi Itoh pitää erityisesti siitä hetkellisestä yhteisöllisyydestä, joka syntyy saunojien kesken. Jutellaan löylyistä, vähän muustakin.

– Toisaalta saunassa voi myös olla vain hiljaa ja rentoutua.

Sekin on hänen mielestään mukavaa, että vaikka saunaan menisi yhdessä jonkun kanssa, on täysin hyväksyttävää lähteä vilvoittelemaan silloin kuin itsestä siltä tuntuu.

– Se oli uutta, että saa itse heittää löylyä. Japanin suomalaisissa saunoissa se on henkilökunnan käsissä.

Saunojana Itoh on enemmän kovien löylyjen ystävä kuin niitä, jotka viihtyvät miedossa lämmössä kevyillä löylyillä.

Siitä asti, kun Itoh tuli Ouluun, hän on ollut Kesän Saunalla lähes joka päivä. Hän pitää saunaa pyörittäviä talkoolaisia kiinnostavana yhteisönä, johon on ollut helppo tulla.

– Täällä taustoiltaan hyvinkin erilaiset ihmiset toimivat yhdessä. Rakkaus saunaan ja halu tarjota muille ihmisille hyvä saunakokemus yhdistää nämä ihmiset.

Mobiili jalkakylpytynnyri tulee ehkä Ouluun

Kymmenen Suomessa vietetyn kuukauden aikana Mayumi Itoh on myös tehnyt japanilaista kylpyläkulttuuria tunnetuksi Suomessa.

Yksi osa sitä on kuuma jalkakylpy, jota voidaan Japanissa tarjota missä vain, ja kuka tahansa kulkija on tervetullut lepuuttamaan jalkojaan.

– Kun näin opiskelijatapahtumassa mobiilisaunan, sain idean liikuteltavasta jalkakylpytynnyristä, Itoh kertoo.

Tuumasta toimeen. Aalto-yliopistolla on paja, jossa hän toteutti idean ystäviensä kanssa.

Itoh on tarjonnut japanilaista jalkakylpyä esimerkiksi Aalto-yliopiston pihalla ja suomalaisessa ravintolassa.

– Jalkakylvyssä tilanne on aika samanlainen kuin yleisessä saunassa. Kun kuka tahansa voi tulla jalkakylpyyn. Se luo tilanteen, jossa ihmiset voivat alkaa jutella toistensa kanssa.

Mayumi Itoh näyttää kuvia Suomessa järjestämistään jalkakylvyistä.

– Ihmiset kokeilivat mielellään ja tykkäsivät.

Yhdessä kuvassa hän kuljettaa ystäviensä kanssa mobiilia jalkakylpytynnyriä Helsingin metrossa.

Itohin suunnitelmissa on tuoda jalkakylpytynnyri myös Tuiran rantaan, paikkaan, jossa ihmiset jonottavat Kesän Saunalle.

– Vielä en ole ratkaissut, miten saan kuljetettua jalkakylpytynnyrin Ouluun.

Mayumi Itoh

Syntynyt 16.7.1993.

Kaksilapsisen perheen kuopus.

Kotikaupunki noin 9 miljoonan asukkaan Kanagawa.

Opiskelee arkkitehtuurin ylempää korkeakoulututkintoa Tokion teknisessä instituutissa.

Lukuvuoden 2018–2019 opiskelijavaihdossa Aalto-yliopistossa.

Tutkii opinnoissaan japanilaista kylpykulttuuria.

Suomalainen sauna erityisen kiinnostuksen kohde.