Hal­li­tuk­sen hi­das­te­lu ra­vin­to­loi­den au­ki­olon höl­len­tä­mi­ses­sä mak­sa­nut työ­paik­ko­ja – "Ra­joi­tuk­sia kyllä saatiin voimaan no­peas­ti", ar­vos­te­lee Maran Timo Lappi

TILAAJIEN SUOSITUIN: Syy­te:Pe­las­tus­lai­tok­sen työn­te­ki­jä sai mat­ka­lah­ja­kort­te­ja kii­tok­sek­si kymp­pi­ton­nien pe­su­ai­ne­ti­lauk­sis­ta

Kolumni

Jaamme opis­ke­li­joi­den huolen niuk­ke­ne­vis­ta re­surs­seis­ta

-
Kuva: Eva Speith

Olen Heidi Fagerholm, monelle oululaiselle uusi kasvo. Aloitin työni Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) rehtorina reilut neljä kuukautta sitten.

Uutena oululaisena oli alussa tärkeää löytää koti, oppia kulkemaan kaupungilla sekä löytää harrastuspaikat. Koti löytyi Toppilansalmen rannalta, ja lokakuussa pääsin kuuntelemaan klassista musiikkia Oulu Sinfonian konsertteihin. Nyt odotan kovasti uusia konsertteja ja teatterin avautumista.

Julkisuudessa on viime päivinä käyty keskustelua opetuksemme laadusta, kun opiskelijakunta OSAKO sekä opiskelijajärjestöt julkaisivat asiasta kannanoton. Opiskelijat ovat huolissaan opetuksen laadun heikentymisestä useiden yt-neuvotteluiden, organisaatiouudistuksen ja resursseista leikkaamisen takia.

Jaamme opiskelijoiden huolen opetuksen niukkenevista resursseista ja otamme kannanoton vakavasti. Toivomme, että opiskelijoiden huoli opetusresurssien riittävyydestä tavoittaisi myös opetus- ja kulttuuriministeriön.

Niin meillä Oamkissa kuin monessa muussakin Suomen ammattikorkeakoulussa opetuksen resursseja on viime vuosina vähennetty. Oamkissa on opetukseen käytettäviä resursseja vähennetty 2010-luvun aikana kuitenkin vähemmän kuin ammattikorkeakouluissa keskimäärin.

Tilastojen mukaan sekä opiskelijoidemme opinnot että valmistumiset ovat edenneet koronapandemian aikana samaan tahtiin kuin tavallisena vuonna. Vuosittain meiltä valmistuu noin 1 500 uutta asiantuntijaa. Viime vuonna meillä tehtiin myös ennätysmäärä ylempiä AMK-tutkintoja.

Koska meille on tärkeää elää ”reaaliajassa” selvitämme joka vuosi opiskelijoidemme tyytyväisyyttä opintoihinsa. Tänä vuonna opiskelijakyselyssä kysyimme tutkinto-ohjelmittain mm, miten opinnot ovat sujuneet, mitä mieltä ollaan toteutuksesta, työelämälähtöisyydestä, etäopiskelusta ja millaisia ehdotuksia heillä on opetuksen kehittämiseksi.

Juuri päättyneen kyselyn tuloksien mukaan opiskelijat ovat pääasiassa tyytyväisiä opintoihinsa Oamkissa, ja tulos on parempi amk-opiskelijoilla kuin viime vuonna – yamk-opiskelijoilla merkittävästi parempi.

Palautteen mukaan pandemia aiheuttaa henkistä väsymystä. Amk-opiskelijoista 56 prosenttia katsoo etäopiskelussa opetuksen tason laskeneen, kun taas 70 prosenttia yamk-opiskelijoista arvioi opetuksen tason säilyneen ennallaan.

Viimeisen vuoden aikana olemme joutuneet elämään, työskentelemään ja opiskelemaan poikkeuksellisissa oloissa. Tämä on haastanut meitä kaikkia uusiin toimintatapoihin, ja muutos ei aina ole ollut helppoa. Yhdessä toimimalla me kuitenkin selviämme tästä!

Opetus ja työnteko järjestetään Oamkissakin pääosin etänä toukokuun loppuun saakka.

Lähiopetus järjestetään kampuksilla ainoastaan niissä välttämättömissä tapauksissa, joissa etäopetus ei ole mahdollista.

Toivon kaikille voimia jaksaa taistelua koronaa vastaan. Jospa koronarokotukset tuovat piakkoin helpotusta meidän kaikkien arkeen.