Nä­kö­kul­ma: Ou­lu–­Hel­sin­ki-len­nos­ta voi joutua mak­sa­maan itsensä ki­peäk­si, vaikka samaan aikaan ul­ko­mail­le pääsee huo­mat­ta­vas­ti hal­vem­mal­la

Puo­lus­tus­mi­nis­te­riö haluaa ris­ki­ana­lyy­sin Fen­no­voi­man ydin­voi­ma­la­hank­kees­ta – yhtiö tun­nus­taa Ve­nä­jä-kyt­kök­sen riskin pro­jek­til­le

Mainos: Kalevan ti­laa­jan kump­pa­ni­etu­na liput puoleen hintaan Kär­pät-Pe­li­cans ke 27.10. peliin.

Kolumni

Into pin­keä­nä omiin jut­tui­hin

Ihailen lasten intoa heittäytyä uuteen ja ihmeelliseen. Se tunne saa silmät loistamaan, posket hehkumaan ja puheen pulputtamaan. Sitä energiaa pursuaa harrastusporukoiden purkautuessa ovista ulos. Sitä intohimoa pakataan iltaisin seuraavan päivän treenikassiin mukaan. Siitä sykkivästä tunteesta heräävät unelmat, joista kasvaa tavoitteita, ja ne voivat kantaa opintoihin, ammattiin ja elämäntyöhön saakka.

-

Mutta mikä siinä on, että kun lapsesta tulee nuori ja nuoresta aikuinen, tuo tekemisen ilo välillä haalistuu? Meneekö kalenteri touhusta liian tukkoon? Hakkaako arki tunnit niin poikki ja pinoon, ettei siihen palapeliin intohimon mallista palasta enää sovi? Kiilaako kaveriporukan paine omien kiinnostusten ohi? Kurtistaako joku kulmiaan, kun joku toinen kehtaa ja uskaltaa?

Juttukeikalla tuli juteltua intohimosta ja heittäytymisestä oululaisen tanssinopettajan Veera Pyykön kanssa. Hänkin muistaa ohimeneviä hetkiä, kun ympärillä on hahmottunut tarkka muotti, johon moni on pyrkinyt ja tuntunut mahtuvan. Toisinaan on porukalla pitänyt olla jalassa tietyt farkut, toisinaan on pitänyt meikata hirveästi.

Ulkoa tulevat paineet kestävät aikansa, ja sen jälkeen tilalle tulee aina jotakin muuta. Pysyvää on ihminen itse sen kaiken keskellä. Pyykkö kertoo tajunneensa kuvion lapsena ja nuorena nopeasti. Hän keskittyi tekemään omaa juttuaan, ja se on kannattanut.

Nykyään nuorista löytyy persoonallisuutta. On fiksua olla sellainen, kuin itse haluaa ja seurata omia mielenkiinnon kohteita. Ei tarvitse esittää sellaista, mitä ei oikeasti ole.

Kyky kuunnella itseä ja kokeilla uutta kannattaa pitää herkkänä myös aikuisena. Tanssi on tästä erittäin hyvä esimerkki. Tänäkin syksynä tanssitunneista haaveilee joku, jonka tekisi niin kovasti mieli. Jalka jo vippasee, mutta miten sinne sekaan voi mennä, kun ei ole koskaan justiinsa sitä tyylilajia kokeillut. Hauskalta näyttää netin videoissa, mutta haaveilija vaan huokailee.

Kerran se vain kirpaisee. Pylly hyllymään tai mitä ikinä mielessä onkaan. Intohimon kyllä erottaa, kun se kohdalle sattuu.