Suurpetokeskus: Eläin­tar­ha­lu­pa pe­rut­tiin, poliisi jatkaa ri­kos­tut­kin­taa

Pääkirjoitus: Puun käyt­tö­kat­toa ei saa ulottaa hak­kuu­täh­tei­siin

Ilman työt­tö­miä talous hiipuu, sanoo mi­nis­te­riön tut­ki­mus­joh­ta­ja: "Rajan jälkeen työ­voi­mas­ta alkaa palk­ka­kil­pai­lu"

Työttömyyden väheneminen yli 30 000 ihmisellä olisi laskelmien mukaan Suomen taloudelle isku.

Suomessa on ollut ongelmia työpaikkojen ja työvoiman kohtaamisessa. Arkistokuva.
Suomessa on ollut ongelmia työpaikkojen ja työvoiman kohtaamisessa. Arkistokuva.
Kuva: Tapio Tuomela

Työttömyyden väheneminen yli 30 000 ihmisellä olisi laskelmien mukaan Suomen taloudelle isku.

Tutkimusjohtaja Heikki Räisänen työ- ja elinkeinoministeriöstä puhuu OECD:n ja Euroopan komission arvioimasta rakenteellisen työttömyyden rajasta.

– Meillä on varaa lisätä työllisyyttä reilut 30 000 henkilöä. Sen jälkeen aletaan törmätä rakenteellisen työttömyyden rajaan, joka tarkoittaa sitä, että työvoimasta alkaa palkkakilpailu ja yleinen kustannusinflaatio. Talouden kasvu hiipuu siihen.

Joulukuun lopussa työ- ja elinkeinotoimistoissa oli yhteensä lähes 300 000 työtöntä työnhakijaa.

Räisäsen mukaan rakenteellisen työttömyyden rajan alle ei voida taloudellisesti kestävästi mennä. Työttömyyden kehittymiseen ja rakenteelliseen työttömyyteen voidaan kuitenkin vaikuttaa poliittisilla päätöksillä.

– Esimerkiksi keventämällä ansiotulojen verotusta, tehostamalla aktiivista työvoimapolitiikkaa, tiukentamalla työttömyysetuuksia ja väljentämällä työsuhdeturvaa.

Omistusasunto hidastaa liikkuvuutta

Miksi työpaikat ja työntekijät eivät sitten kohtaa Suomessa toisiaan?

– Monessa tapauksessa ne kohtaavatkin, mutta siinä on aina sellaista kitkaa. Jos kitka liittyy siihen, että tietyn ammattitaidon osaajia ei löydy, asian hoitaminen on vähän vaativampi kysymys, Räisänen sanoo.

Koulutuksen muuttaminen on hidasta, eivätkä varsinkaan korkeakouluopiskelijat valmistu nopeasti työmarkkinoille.

– Alueellinen liikkuvuus on myös tällaisessa omistusasuntovaltaisessa maassa aika hankala asia.

Asuntomarkkinoiden lisäksi kapuloita rattaisiin tuo heikosti kehittynyt joukkoliikenne isojen kasvukeskusten ulkopuolella.

Osaajapula kasvun esteenä

Tuoreimman Elinkeinoelämän keskusliiton suhdannebarometrin mukaan osaavan työvoiman saatavuus uhkaa käyntiin lähtenyttä talouden kasvua. Jos työntekijöitä ei löydy, kasvu tyrehtyy tai sitä ei pystytä hyödyntämään täysmääräisesti.

– Jäsenkyselyn perusteella se on ykkösongelma. Se on jatkunut jo jonkin aikaa, toteaa EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Häkämiehen mukaan keinoja osaavan työvoiman saamiseksi on useita, joskaan niiden vaikutukset eivät välttämättä näy nopeasti.

Perhevapaita pitäisi jakaa entistä tasa-arvoisemmin perheissä, purkaa kannustinloukkuja ja saada Suomeen jääneet yli 10 000 turvapaikanhakijaa koulutettua ja työllistettyä.