Kolumni: Monta kotia, monta oikeaa ko­ti­paik­ka­kun­taa

Kuvagalleria: Tuk­ki­lau­tal­la päin Iijoen pärs­kei­tä

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Hy­vin­voin­ti on ih­mis­ten työtä

Vaikka Suomessa on laadukkaat sote-palvelut, olemme unohtaneet, että hyvinvointimme on ihmisten työn tulosta.

Minulla on alaltani 41 vuoden kokemus. En muista, että meidän naisvaltaisen, pienipalkkaisen sote-alan työntekijöiden palkkoja olisi koskaan ollut ylempien tahojen mielestä ”varaa” nostaa.

Vuosien varrella johtaminen on muuttunut yhä enemmän yritysmaailmasta tutuksi tulleeksi ammattijohtamiseksi. Väliportaan esimiehet eivät tunne alaistensa työtä ja ”tuottavuuden” ja ”kilpailukyvyn” palvominen on ulotettu myös julkiselle sektorille.


Jos haluamme, että sote-uudistus ei jää vain hallinnolliseksi uudelleenjärjestelyksi, vaan tarjoaa aidosti paremmat palvelut, on tähän saatava muutos. Kokemuksella voin todeta, että liukuhihnateollisuuden mittarit eivät kykene arvioimaan sitä, kuinka hyvin me ammattilaiset edistämme asiakkaidemme hyvinvointia.

Joiltakin tahoilta on tarjottu sote-alan työntekijäpulan ratkaisuksi ulkomaista työvoimaa. Tämä ei ole lyhyellä tähtäimellä realismia. Terveyspalvelut perustuvat asiakaskohtaamiselle, jossa kielitaito on tärkeää. Ammattilaiset on löydettävä Suomesta. Työntekijöiden aseman parantaminen on otettava tosissaan. Alan pitovoiman lisäksi tarvitaan vetovoimaa ja työstä on tehtävä houkuttelevampaa. Silloin kilpailukyky ei tule palkan pienuudesta, vaan suuruudesta.


Ennen kaikkea työilmapiiri ratkaisee. Paras asiantuntijuus löytyy työntekijöiltä ja heille on avattava väylä työnsä kehittämiseen. Ylhäältä alas tapahtuvasta yritysjohtamisen kulttuurista on luovuttava ja turhia väliportaan esimiehiä karsittava. Näin saadaan aikaan todelliset ”norminpurkutalkoot”. Byrokratia kun on este myös nopealle palvelunsaannille.

Suomen sanotaan elävän korkeasta teknologiastaan ja metsistään. Näitä mitenkään väheksymättä, viimeiset kaksi vuotta ovat osoittaneet, että hyvinvointityöläiset pitävät tosipaikan tullen maamme pystyssä. Siksi meille on annettava parhaat edellytykset työmme tekemiseen ja kehittämiseen asiakkaidemme parhaaksi.


Tiina Niiranen, 

fysioterapeutti 

aluevaaliehdokas (sd.), 

Oulu