Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Juhannuksen lehti: Lue ju­han­nuk­sen nä­köis­leh­ti täältä

HS: Poliisi jul­kai­si ko­ro­na­ket­jun le­vit­tä­mi­ses­tä epäil­lyn joo­ga­yrit­tä­jän nimen ja kuvan, ko­mi­sa­rio sai syyt­teen

Koronatartuntaketjuun liitetyn naisen nimen ja kuvan julkistaminen poliisin mediatiedotteissa toi syytteen virkasalaisuuden rikkomisesta Itä-Suomen poliisilaitoksella työskentelevälle rikoskomisariolle. Asiasta uutisoi muun muassa Helsingin Sanomat, jonka mukaan asian käsittely alkoi tiistaina Pohjois-Savon käräjäoikeudessa.

Syytteen taustalla on poliisin maaliskuussa 2021 julkaisema mediatiedote Iisalmessa paikalliselle joogasalille paikannetusta tartuntaketjusta. Joogayrittäjä kävi myös siivoamassa vanhusten luona.

Hän ei suostunut koronatestaukseen eikä noudattanut karanteenimääräystä. Lopulta poliisilta pyydettiin virka-apua, jotta hänet saataisiin koronatestiin. Helsingin Sanomien mukaan nainen haettiin poliisin toimesta lopulta kotoaan koronatestiin ja määrättiin pakkohoitoon osastolle eristyksen loppuun saakka.

Helsingin Sanomien mukaan asia tuli julkisuuteen sekä kiinniottotilanteesta levinneen videon että Iisalmen Sanomien uutisoinnin myötä. Lehti ei tuossa vaiheessa kertonut naisen nimeä.

Uutisoinnin ja levinneen videon jälkeen rikoskomisario antoi mediatiedotteen, jossa naisen nimi ja kuva julkaistiin. Poliisi pyysi tiedotteessa kaikkia kyseisen naisen kanssa tekemisissä olleita henkilöitä ilmoittautumaan terveysviranomaisille tartuntaketjujen ja altistuneiden jäljittämiseksi. Myös Kaleva uutisoi tuolloin tapauksesta.

Helsingin Sanomien mukaan syytteeseen joutunut rikoskomisario vetosi vastauksessaan siihen, että lain mukaan nimi ja kuva voidaan antaa julkisuuteen uuden rikoksen ja rikoksesta aiheutuvan vahingon estämiseksi. Hänen mukaansa tapauksessa oli kyse juuri tästä.

Lehden mukaan tapaukseen liittyvässä tartuntaketjussa oli yhteensä 18 tartuntaa.

Helsingin Sanomien mukaan nainen vaatii valtiolta yhteensä 200 000 euron korvauksia. Valtio kiistää korvausvaatimukset.