Kolumni

Hö­mö­tiai­nen val­tuus­toon

Hän, hömötiainen (Poecile montanus) ei olekaan mikä tahansa pikkulintu. Hömötiaiselle ollaan nimittäin varaamassa kaavaluonnoksessa seudun suurin ja kallein tontti.

Kirjoittaja Arto Tahkola on Tarraserif Oy:n toimitusjohtaja.
Kirjoittaja Arto Tahkola on Tarraserif Oy:n toimitusjohtaja.

Hän on sen verran vaikutusvaltainen siivekäs, että siihen ei kunnanvaltuuston, valiokunnan tai isompien virkojen haltijatkaan pystyne. Hömötiainen tuntuu olevan kohta yhtä harvinainen kuin tyytyväinen veronmaksaja. Asukkaan tonttikustannuksethan maksetaan verovaroilla, joiden kerääminen on yhtä helppoa kuin hyttysruuan saanti juhannuksena.

Voi olla, että muiden kuntalaisten suusta kuuluu kohta hömötiaisen surumielisempi lauluversio ”tjyy- tjyy- tjyy”.

Wikipedian mukaan hömötiaisen suosimia metsiä ovat korvet.

Sellainen korpi on ihan Kempeleen keskeisellä kaava-alueella moottoritien varressa.

”Hömppä” kuten me naapurit tuttavallisesti puhutellaan, ei ilmeisesti halua muuttaa pois, liekö käy edes etelässä talvella.

Kunnathan voi käyttää niin sanottua pakkolunastusta maanomistajilta, mutta ei kait sitä kehtaa sellaista tehdä viattomalle luontokappaleelle.

Helsingin ja Turun välille tehtiin moottoritietä, alueella havaittiin liito-oravan jälkiä.

Se aiheutti valtavat tunnelityöt ja maksoi kymmeniä miljoonia euroja yhteiskunnalle. Kuinkahan ekologista on rakentaa betonista kilometrien tunnelit.

Sudet kaatoivat tuulivoimakaavan Kajaanissa, uutisoi Yle 12/2019. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan kaavan valmistelussa on jäänyt huomattava epävarmuus siitä, kuinka merkittäviä haittavaikutuksia tuulivoimaloilla olisi alueen susille.

Onko susilta kysytty, hehän voisivat vaikka kannattaa päästötöntä tuulivoimaa.

Erälehti kertoo 25.3.2021 Lohnessa kuvatusta videosta: saksalainen susi juoksee kaupungin keskustassa ja suuntaa kohti Lidliä.

Kuinka pitkälle meillä on varaa tämäntyyppiseen suojeluun?

Uusi mantra on nyt luonnon monimuotoisuus. Sehän ei huono asia ole. Mutta ei kait nyt joka korttelissa voi olla kaikki luontotyypit ja koko eläinkunta edustettuna.

Jossain kohti on vain todettava, että rahat loppuvat, jos jokaisen siivekkään oletettu asuntoalue tai peuranpyyntikuoppa on kaavalla suojeltava.

Eläinoikeuksia ollaan nostamassa politiikkaan uuden puolueenkin voimin. Ihmisille ja eläimille haetaan kohta samoja oikeuksia, mutta taitaa velvollisuudet jäädä vain toiselle.

Ihminenhän joutuu joskus muuttamaan kotiaan, mutta koitapa selittää sama linnulle.