HS: Ricardo Duarte nou­se­mas­sa AC Oulun vas­tuu­ve­tä­jäk­si Jyrki Aholan jälkeen

Televisio: Pa­ra­tii­si-tv-sar­jan toi­sel­la tuo­tan­to­kau­del­la Oulu näyttää myös va­loi­sat kas­von­sa

Henri Ruos­teen kou­lu­rat­sas­tus sujui vai­sus­ti olym­pia­lai­sis­sa – Kons­ta-he­vo­nen säi­käh­ti ka­me­ra­suo­jus­ta

Hyvän verryttelyn jälkeen ratsukon kilpailu kääntyi painajaiseksi kouluratsastusohjelman ensi hetkillä.

Tokio

Henri Ruosteen 11-vuotias ruuna Kontestro Db eli "Konsta" esitteli Tokiossa parhaita puoliaan kouluratsastuksen Grand Prix -kilpailun verryttelyssä. Pitkästä matkasta ja vaikeasta valmistautumisjaksosta huolimatta Konsta vastasi virkeästi ratsastajan apuihin.

Vapaaohjelmafinaaliin pyrkineen Ruosteen odotukset nousivat, mutta vain hetkeksi. Konsta säikähti karsintaohjelman alkuhetkillä, ja ratsukko jatkoi sen jälkeen ohjelmaa epävarmasti loppuun asti. Kaksikko jäi ryhmässään viimeistä edelliseksi 64,674 prosentin tuloksella..

– Emme päässeet missään vaiheessa oikeille raiteille. Oli aivan liian paljon jännitystä ja isoja virheitä, Ruoste tiivisti painajaismaisen kokemuksen.

Ruoste ei sitä tiennyt, mutta kisaurakka lähti raiteiltaan jo, kun sää alkoi muuttua sateiseksi. Järjestäjät päättivät suojata tv-kamerat muovisuojuksin, joista Konsta ei tykännyt.

– Hevonen näki muovipussin ensimmäisen lisätyn ravin jälkeen. Se alkoi jarruttaa vähän ennen ja tuli siihen tulokseen, että siellä on jotain, mitä täytyy pelätä. Sen jälkeen hevonen ei halunnut lähellekään niitä kameroita, Ruoste kertasi hetkeä, jona ratsukon ohjelma lähti jengoiltaan.

Kaikki energia ympäristöön

Konstan elkeistä saattoi päätellä, ettei se halunnut enää olla areenalla. Eikä Ruoste saanut tilaisuutta asian korjaamiseksi.

– Pelästymisen jälkeen hevosen ensimmäinen reaktio oli juosta karkuun, ja sen jälkeen kaikki energia meni ympäristön tarkkailuun, Ruoste jatkoi.

– Siinä näkyi hevosen kokemattomuus, sillä reaktio oli liian iso. Noin isoja virheitä ei pitäisi tapahtua. Ja hevosta on vaikea saada rauhoittumaan, kun ohjelmassa kaikki tapahtuu perä perää. Se oli todella sääli, kun verryttely oli ratsastuksellisesti parasta täällä.

Konstan kanssa Ruoste ei ollut aiemmin kohdannut vastaavanlaisia sadesuojuksia eikä yhtä karua epäonnistumista.

– Normaalisti hevonen ei katso mitään, on rohkea, suoritusvarma ja tekee ohjelmat virheettömästi. En osannut odottaa tällaista varsinkaan hyvän verryttelyn jälkeen.

Palasissa on kokoamista

Ratsukon ensimmäinen virhe oli niin karkea, että tyhjällä stadionilla katsomon reunasta kuului ihmisen spontaani parkaisu. Se osui hyvin ratsastajan tunnelmiin.

– Omassa päässä oli monta parahdusta, Ruoste tunnusti.

– Ja mieleen tuli ajatuksia, joita en halua sanoa.

Ruoste tosin tunnusti, että hän totesi jo ohjelman aikana mielessään, että edessä on pikainen kotimatka.

– Sen tiesi, mitä kaikki ne virheet tarkoittavat, mutta yritin jatkaa maaliin mahdollisimman virheettömästi.

Tehtävä ei ollut helppo, kun hermostunut hevonen ei viihtynyt radalla. Ruoste oli lopulta samassa tilassa.

– Pettymys, mutta yritän saada palaset kasaan, Ruoste sanoi tunnelmistaan.

Ruosteen lopullinen sijoitus ratkeaa toisen karsintapäivän jälkeen.

Lue lisää: Reilun kahden viikon ur­hei­lu­juh­la alkaa – katso täältä Tokion olym­pia­lais­ten ki­sa­oh­jel­ma

Katso täältä, ketkä 45 suo­ma­lais­ur­hei­li­jaa kil­pai­le­vat Tokion olym­pia­lai­sis­sa