Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Han­kin­ta­la­ki­mies kau­pun­kiin

Oulun kaupungin poliittisten päättäjien ja viranhaltioiden on aika vaatia kaupunkiin hankintalakimies. Kaupunki tekee vuosittain suuria hankintoja ja sopimuksia, missä liikkuvat valtaisat summat, jotka kustannetaan suurimmaksi osaksi velkarahalla, jotka maksetaan meidän kaikkien verorahoilla.

Viime kaudella poliittiset päättäjät onnistuivat hieman torjumaan sopimuksien vastaisesta toiminnasta aiheutuvaa verorahojen tuhlausta, mutta ammattimainen hankintalain tulkinta on Oulussa vielä lasten kengissä.

Uusien päättäjien tulee olla erityisen tarkkana, mitä sopimuksissa on sovittu, miten ne on laadittu ja miten niitä kaupungin puolesta valvotaan. Sopimusosapuoli voi vuosia rikkoa sopimuksia ilman sanktiota tai pelkoa sopimuksen purkamisesta, ja tämä aiheuttaa kilpailun vääristymistä, toisten yrittäjien väärinkohtelua ja horjuttaa kaupungin uskottavuuden sopimuskumppanina. Toiminta myös vaikuttaa ihmisten uskoon poliittisten puolueiden kyvystä hoitaa heidän asioitaan.

Nyt käydyissä kuntavaaleissa äänestysaktiivisuus oli tosi alhainen. Osaksi se johtuu juuri edellä kirjoittamistani syistä.

Voimia ja rohkeutta teille kaikille valtuustoon valituille ja kaikille päättäjille sekä viranhaltioille. Olette vastuussa vain veronmaksajille.

Mauri Moilanen
Oulu