Hal­li­tus päätti: Epi­de­mian pe­rus­ta­sol­le pa­lan­neen Poh­jois-Poh­jan­maan ra­vin­to­lat voivat avata heti per­jan­tai­na – Ou­lu­lais­ra­vin­to­loit­si­ja: "En­sim­mäi­nen ajatus oli, että näinhän sen piti men­nä­kin"

Ari Flinck avaa baarinsa heti, ravintolayrittäjä Sari-Helena Forsman kertoo lähes 40 työntekijän pääsevän nyt takaisin töihin.

Hallitus päätti torstaina muuttaa suurinta osaa maasta koskevaa ravintolasulkua määrittävää asetusta niin, että perustasolle koronaepidemiassa palanneen Pohjois-Pohjanmaan ravintolat voivat avata toimintansa heti perjantaista 9.4. alkaen.

Myös poikkeuksen Lapissa muodostaneen Kittilän kunnan ravitsemusliikkeet voivat avata.

Muualla maassa sulun piirissä olevilla alueilla sulku jatkuu näillä näkymin 18. huhtikuuta saakka.

Tänään tehty päätös pohjautuu siihen, että valtioneuvosto seuraa säännönmukaisesti tautitilanteen kehittymistä eri alueilla. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kittilässä tilanne on parantunut niin, ettei sulun jatkamiselle ole enää perusteita.

Pohjois-Pohjanmaalla ravintolat ovat olleet sulun piirissä 8. maaliskuuta alkaen. Noutoruuan myyminen on ollut sallittua.

Hallituksella on lain mukaan velvollisuus muuttaa asetusta sulun piiriin kuuluvista alueista, jos sulkeminen ei ole enää välttämätöntä tai jos tilanne etenee huonompaan suuntaan ja tautitilanne muuttuu jossain maakunnassa vakavammaksi.

Jopa riemunkiljahduksia

Oululainen ravintolayrittäjä Ari Flinck sai tiedon rajoitusten purkamisesta työ- ja elinkeinoministeriön sivulta alkuillasta.

Kapakoitsija Ari Flinck avaa heti perjantaina sulun päättyessä Pohjois-Pohjanmaan alueella. Arkistokuva.
Kapakoitsija Ari Flinck avaa heti perjantaina sulun päättyessä Pohjois-Pohjanmaan alueella. Arkistokuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen

– Ensimmäinen ajatus oli, että näinhän sen piti mennäkin, kun tartunnat on täällä saatu niin hienolle mallille. Olin aika luottavaisin mielin ja osasin odottaa tätä, Flinck iloitsee.

Myös henkilökunta otti tiedon vastaan jopa riemunkiljahduksin.

Flinck huomauttaa, että heitä, jos ketä sulku on koskettanut. Rajoituksia on edelleen voimassa koskien aukioloaikoja ja asiakaspaikkoja. Tässä vaiheessa ravintoloitsija arvioi työllistävänsä noin kymmenesosan henkilöstöstään.

Flinck sanoo saavansa ravintoloidensa Leskisen ja Jumprun ovet avattua jo perjantaina.

"Sormennapsautuksella avaaminen ei onnistu"

Kahden ruokaravintolan, Pannun ja Puistolan yrittäjä Sari-Helena Forsman avaa ovet tiistaina.

– Sormennapsautuksella se ei onnistu. Tänään tehtiin riskillä tukkukuorman tilaukset jo ennen valtioneuvoston päätöstä. Sen saa maanantaiksi, Forsman selvittää.

– Pienet yksiköt voivat toimia tässä ketterämmin ja sellaiset, jotka ovat tarjonneet take away -lounasta.

Kauppahallin pieni leipomopuoti on ollut avoinna koko ajan. Anniskelulooshi avataan heti perjantaina.

Noin 40:stä työntekijästä lähes kaikki palaavat nyt takaisin töihin. Forsman toivoo, että kesään mennessä töissä olisivat jo kaikki. Hän kiittelee työntekijöidensä joustavuutta, sillä virallinen ilmoitusaika lomautuksen loppumisesta on seitsemän päivää ja viisi päivää, jos niin on erikseen sovittu.

Kahden Oulussa toimivan ruokaravintolan, Pannun ja Puistolan yrittäjä Sari-Helena Forsman avaa ovet tiistaina. Arkistokuva.
Kahden Oulussa toimivan ruokaravintolan, Pannun ja Puistolan yrittäjä Sari-Helena Forsman avaa ovet tiistaina. Arkistokuva.
Kuva: Linnea Ohtamaa

Forsman harmittelee sitä, ettei päätöstä saatu vielä tiistaina. Jos olisi, hän olisi saanut ravintolansa avattua jo viikonlopuksi.

– Vitkuttelu vei meiltä viikonlopun työt.

Forsman alkoi ounastella avautumista siinä vaiheessa, kun tilanne Lapin ravintoloiden osalta muuttui.

– Se oli hirvittävän hyvä uutinen meidänkin kannalta ja vääjäämättä myös meille eduksi. Oli pakko uskoa siihen, että tällainen tulos tulee.

8.4. kello 20.25: Otsikko muokattu ja lisätty Ari Flinckin kommentit.

Kello 20.51: Lisätty Sari-Helena Forsmanin kommentit tilanteesta.