Hal­li­tus lin­ja­si: Ko­ti­maas­sa voi tästä päi­väs­tä alkaen mat­kail­la – Mi­nis­te­ri Lin­ti­lä: "Ko­ti­maan mat­kai­lun avaa­mi­nen on järkevä päätös"

Suomen hallitus linjasi perjantaina, että kotimaassa voi matkailla tästä päivästä alkaen, kunhan noudattaa koronavirukseen liittyviä turvallisuusohjeita.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) pitää kotimaan matkailun avaamista järkevänä päätöksenä.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) pitää kotimaan matkailun avaamista järkevänä päätöksenä.
Kuva: Arttu Laitala

Suomen hallitus linjasi perjantaina, että kotimaassa voi matkailla tästä päivästä alkaen, kunhan noudattaa koronavirukseen liittyviä turvallisuusohjeita.

Hallitus korostaan, että matkailijoiden ja matkailualan yritysten on tärkeää sitoutua toimiin, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja.

– Kotimaan matkailun avaaminen on järkevä päätös. Matkailusta vastaavana ministerinä koen tärkeäksi saada Suomen matkailun ja talouden taas käyntiin, tietenkin turvallisuus edellä. On selvää, että matkailusektori on kärsinyt koronasta ja tilannetta voidaan helpottaa kotimaan matkailun avulla. Koska tauti ei vielä ole ohi, vetoan sekä matkailijoihin että matkailuyrittäjiin siinä, että teemme kaikki osamme turvallisen matkailun puolesta, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) hallituksen tiedotteessa.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi torstaina, että kotimaan matkailua on syytä edelleen välttää. Varhilan viesti sai aikaan pienimuotoisen kohun, kun esimerkiksi ministeri Lintilä katsoi asian olevan toisin. Matkailuyrityksetkään eivät ilahtuneet Varhilan sanoista.

Nyt hallitus on siis ottanut virallisesti sen kannan, että kotimaassa voi matkailla.

Kotimaan matkailun avaamisen ei ennakoida nykyisessä epidemiatilanteessa lisäävän merkittävästi epidemian leviämistä eikä aiheuttavan terveydenhuollon ylikuormittumista myöskään matkailun kohdealueilla. Hallituksen mukaan on kuitenkin syytä varautua tilanteen nopeisiin alueellisiin muutoksiin ja paikallisen riskitason nousuihin.

Työ- ja elinkeinoministeriö on laatinut yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa ohjeet kotimaan matkailun käynnistämiseen Suomessa. Ohjeet astuvat voimaan välittömästi. Matkailuyritykset ja matkailijat ovat vastuussa ohjeistuksen noudattamisesta ja soveltamisesta omaan toimintaansa.

Ohjeessa todetaan, että kaikkea matkustamista on tärkeä välttää sairaana. Oireiden ilmaantuessa on oltava välittömästi yhteydessä oleskelupaikkakunnan terveydenhuoltoon. Riskiryhmään kuuluvien on hyvä keskustella matkustamisesta hoitavan lääkärinsä kanssa.

Tarpeettomia fyysisiä kontakteja on syytä välttää ja käsi- ja yskimishygieniasta pitää huolehtia matkan aikana.

Matkailuyritysten pitäisi kiinnittää erityistä huomiota siivoukseen sekä huolehtia riittävästä varautumisesta ja henkilökuntansa kouluttamisesta. Jos matkailuyrityksessä todetaan koronavirustartunta, vastaa tartunnanjäljitystyöstä sen kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri, jonka alueella matkailija oleskelee tai matkailuyritys sijaitsee.

Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö on yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön ja matkailuelinkeinon edustajien kanssa koostanut kansallisia terveys-, hygienia- ja turvallisuusohjeita matkailuyritysten ja matkailijoiden käyttöön. Ohjeissa on huomioitu myös Euroopan komission 13.5. julkaiseman matkailu- ja liikennepaketin suositukset ja ohjeet Euroopan matkailun asteittaiseksi ja turvalliseksi avaamiseksi.

Matkustamista ulkomaille suositellaan edelleen välttämään muista kuin välttämättömistä syistä.