Nuoret: Valkean ke­sä­ka­tu on nuorten mie­les­tä tur­val­li­nen, vaikka siellä ta­pah­tuu ikä­viä­kin asioita

Eu­roo­pan lää­ke­vi­ras­to hy­väk­syi Pfi­ze­rin ko­ro­na­pil­le­rin – ky­sees­sä en­sim­mäi­nen Eu­roo­pas­sa hy­väk­syt­ty suun kautta otet­ta­va ko­ro­na­lää­ke

Lääke vähentää merkittävästi sellaisten potilaiden kuolemia ja sairaalahoitoon joutumista, jotka ovat vaarassa saada vakavan koronataudin.

Jerusalem/Lontoo
Euroopan lääkevirasto on hyväksynyt Pfizerin Paxlovid-koronalääkkeen käytön.
Euroopan lääkevirasto on hyväksynyt Pfizerin Paxlovid-koronalääkkeen käytön.
Kuva: PFIZER INC. HANDOUT

EU:n alainen Euroopan lääkevirasto (EMA) hyväksyi torstaina lääkeyhtiö Pfizerin koronapillerin käyttöönoton. Pfizerin koronapilleristä tuli näin ensimmäinen Euroopassa hyväksytty suun kautta otettava koronalääke.

Muun muassa Yhdysvallat, Kanada ja Israel ovat tätä ennen hyväksyneet Pfizerin Paxlovid-lääkkeen käyttöön.

Tutkimusten mukaan Paxlovid vähentää merkittävästi sellaisten potilaiden kuolemia ja sairaalahoitoon joutumista, jotka ovat vaarassa saada vakavan koronataudin.

Euroopan komission on vielä virallisesti hyväksyttävä lääke käyttöön, mutta kyseessä on pelkkä muodollisuus, joka yleensä vie maksimissaan muutamia päiviä.

EMA hyväksyi jo joulukuussa Paxlovidin hätäkäyttöön niin, että jäsenmaat saivat itse päättää sen käytöstä.

EMA:n käsittelyssä on parhaillaan lupa yhdysvaltalaisen Merck-lääkeyhtiön koronapillerin käyttöönottoon. Merck tunnetaan Yhdysvaltojen ja Kanadan ulkopuolella nimellä MSD.