Kolumni

EU-kuu­lu­mi­sia Oulusta käsin

Brysselissä aluettamme edustavan EU-edunvalvojan näkökulmasta viimeinen vuosi on ollut erikoinen. Belgian ollessa pääosin suljettuna, on etätyö ainoa vaihtoehto. Töitä on voinut tehdä myös Oulusta käsin. Koen itseni tässä suhteessa onnekkaaksi. Onhan Oulu kotikaupunkini ja sydämeni ja juureni ovat täällä.

Kirjoittaja Kari Aalto on Brysselissä Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimiston johtaja.
Kirjoittaja Kari Aalto on Brysselissä Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimiston johtaja.

Mitä EU:ssa on ajankohtaista ja kuinka se meihin vaikuttaa?

Vuosien 2021–27 budjettineuvottelu on suurena huomion kohteena. Lisäksi pandemia on aiheuttanut taantuman maailman talouteen.

EU lähti vastaamaan tilanteeseen sopimalla elvytyspaketin. Olisiko tilanteeseen ollut mahdollista vastata muilla toimenpiteillä? Totta kai. Olisiko tilanteen vaatimia riittävän laajoja ja nopeita ratkaisuja saatu aikaan muulla tavoin? En usko.

Tärkeintä on saada EU-alueen talous elvytettyä nopeasti. Nettomaksuasemasta huolimatta Suomi on hyötyjä parantuvan taloustilanteen kautta lisääntyvän EU-sisämarkkinoiden kaupan myötä. Vienti on Suomelle elinehto.

Pandemian aiheuttamat talouden menetykset ovat valtavia ja elvytyspakettiin kohdennettavat summat ovat niihin verrattuna kohtuullisia. Tärkeintä on saada investoinnit ja raha liikkumaan mahdollisimman pian. Ei tästä muuten selvitä kunnialla.

EU-budjetissa meitä suoremmin koskettaa alue- ja rakennepolitiikan rahoitus. Suomi saavutti tässä hyvän tuloksen. Rahaa on tulossa jopa enemmän kuin edellisinä vuosina. Olennaista on se, kuinka nämä rahat jaetaan alueiden kesken.

En voi kuin toivoa, että Itä- ja Pohjois-Suomelle osoitettu rahoitus myös kohdennetaan tänne. Jos pysyvistä haitoista kärsiville alueille osoitettua rahoitusta siirretään muualle, kuinka voimme perustella sen tarvetta tulevaisuudessa? EU-toimistolla tulee töitä ja vaikuttamisponnisteluja riittämään, jos tulevaisuudessakin halutaan riittävästi EU-rahoitusta.

Budjetissa sovitaan myös liikenteelle tulevasta rahoituksesta. Suomen päärata on nostettu tässä prioriteettilistalle.

Suomi ei ole kunnostautunut aktiivisena hakijana, mutta nyt siinä on aika terästäytyä. Valtaosa näistä rahoista jaetaan ohjelmakauden alkuvaiheessa, joten kiire on. Oulu on myös tässä mahdollinen iso hyötyjä liikenteen solmukohtana.

EU uudelleenarvioi myös arktista politiikkaansa. Sitä kautta meillä on mahdollista lisätä rahansaantimahdollisuuksiamme. On vain näytettävä muulle Euroopalle, mitä haluamme ja osaamme. Tämä työ on tehtävä yhdessä pohjoisten naapureidemme kanssa Ruotsissa ja Norjassa. Olen ilolla huomannut, että Oululla on tahtoa olla tässä aktiivinen.

Pandemian selättämiseksi vältellään vielä hetki väkijoukkoja, pestään käsiä, pidetään maskia ja odotellaan rauhassa rokotetta. EU-rahoituksen turvaamiseksi pitää päättäjiemme jaksaa vielä hetki olla jämäkkinä.