Nuoret: Valkean ke­sä­ka­tu on nuorten mie­les­tä tur­val­li­nen, vaikka siellä ta­pah­tuu ikä­viä­kin asioita

EU-joh­ta­jat kes­kus­te­li­vat Val­ko-Ve­nä­jän ti­lan­tees­ta – Marin: "EU tulee aset­ta­maan mer­kit­tä­vän määrän hen­ki­lö­pa­kot­tei­ta"

EU:n päämiehet ovat kokoontuneet keskustelemaan Valko-Venäjän tilanteesta. EU:n odotetaan päättävän pakotteista. Pakotteita on valmisteltu henkilöille, jotka ovat vastuussa mielenosoittajia vastaan tapahtuneista väkivaltaisuuksista ja vaalitulosten väärentämisestä.

Sanna Marin Brysselissä heinäkuussa.
Sanna Marin Brysselissä heinäkuussa.
Kuva: FRANCISCO SECO / POOL

EU-johtajat kokoontuivat keskiviikkona ylimääräiseen kokoukseen keskustelemaan Valko-Venäjän tilanteesta. Kello yhdeltä Suomen aikaa alkaneessa videokonferenssissa Suomea edusti pääministeri Sanna Marin (sd.).

Yksi videotapaamisen aiheista oli pakotteet, joista tehtiin odotetusti päätöksiä.

– EU tulee asettamaan merkittävän määrän henkilöpakotteita sellaisia henkilöitä kohtaan, jotka ovat vastuussa väkivallasta, sanoi Marin kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa.

Valko-Venäjän 9. elokuuta järjestetyt presidentinvaalit voitti 26 vuotta vallassa ollut Alexandr Lukashenko. Oppositio ja ulkopuoliset vaalitarkkailijat pitävät tulosta väärennettynä. Poliisi on hajottanut yli kymmenen päivää jatkuneita mielenosoituksia, pidättänyt rauhanomaisiin protesteihin osallistuneita ja käyttänyt väkivaltaa.

Pakotteet tällä hetkellä ainoa konkreettinen keino

Viime perjantaina Eurooppa-neuvosto päätti aloittaa pakotteiden valmistelun yksityisille henkilöille, jotka ovat vastuussa presidenttivaalien jälkeisten mielenosoitusten väkivaltaisuuksista, mielenosoitusten tukahduttamista sekä presidentinvaalien tulosten väärentämisestä.

Marin kertoi, että tällä hetkellä pakotteet ovat se konkreettinen keino, jolla toivotaan olevan vaikutusta.

– Konkreettisena keinona tällä hetkellä ovat nämä yksittäisiin henkilöihin, jotka ovat syyllistyneet väkivallantekoihin, kohdistuvat pakotteet. Varmasti tilanteen osalta tullaan vastaisuudessakin käymään keskustelua ja tätä tilannetta seurataan huolestuneena.

Pääministeri Marin ei vielä eritellyt, ketkä ovat ne yksittäiset henkilöt, joille sanktioita annetaan.

EU ja Suomi vaatii mielipidevankien vapauttamista

Pakotteiden toivotaan vievän läpi EU:n viesti vapaiden ja reilujen vaalien merkityksestä.

Marin totesi tiedotustilaisuudessa, että Valko-Venäjän vaalit eivät täyttäneet kansainvälisiä, eivätkä Etyjin vaalitarkkailujärjestön kriteereitä, eivätkä täten olleet vapaat ja oikeudenmukaiset.

– Mahdolliset uudet vaalit tulisi järjestää sovittujen periaatteiden mukaisesti. Mukaan lukien Etyjin kansainvälinen vaalitarkkailu.

Lisäksi Marin sanoi, että EU tukee vapaan tiedonvälityksen merkitystä ja sanoi, että vapaalla medialla on tärkeä rooli kriisin ratkaisemisessa.

EU vaatii mielipidevankien vapauttamista. Marin kertoi, että Suomi on samoilla linjoilla. Suomi korostaa EU:n yhteisiä linjauksia.

– Meidän tulee vedota vahvasti Valko-Venäjän viranomaisiin väkivallan käytön välttämiseksi ja mielenosoitusten aikana pidätettyjen ja aiemmin vangittujen poliittisten vankien vapauttamiseksi.

Ei keskustelua Venäjän roolista

Venäjän roolista Valko-Venäjän tilanteessa ja sen ratkaisussa ei Marinin mukaan käyty laajempaa keskustelua Eurooppa-neuvoston kokouksessa.

– Ymmärrämme, että Valko-Venäjä ei elä tyhjiössä. Tietenkin Euroopan unioni pyrkii vaikuttamaan tämän tilanteen rauhanomaiseen ratkaisuun. Venäjän asemasta ei käyty tämän kokonaisuuden osalta kovinkaan paljon keskustelua.

Valko-Venäjän tilanteen lisäksi Eurooppa-neuvosto pui kokouksessa lyhyesti kasvavia jännitteitä itäisellä Välimerellä ja keskusteli Malin tilanteesta.

Juttua päivitetty kauttaaltaan uusilla tiedoilla kello 18.08.