Työtaistelut: VR: Junat py­ri­tään pa­laut­ta­maan lii­ken­tee­seen heti, kun sopu ve­tu­rin­kul­jet­ta­jien työ­rii­taan syntyy

Tilinpäätökset: Oulun kau­pun­gin ti­lin­pää­tök­ses­tä on tulossa huikean yli­jää­mäi­nen

Luitko jo tämän: Lää­kä­rit suos­tui­vat tut­ki­maan Inga Kavakan kun­nol­la vasta 13 vuoden kär­si­myk­sen jälkeen

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva 2 kk 59,90 euroa

Kolumni

Enkeli joutui yh­den­ver­tai­suus­val­tuu­te­tun luupin alle

Lasten tulee oppia tuntemaan uskontojen ja muiden katsomusten todellisuutta, jotta he ymmärtävät moninaisuutta.

Yleissivistävä kaikille lapsille yhteinen katsomuskasvatus on yhteiskunnan päiväkodille antama tehtävä. Katsomuskasvatus rakentaa laaja-alaista osaamista, jota nykylapset tarvitsevat moniarvoisessa Suomessa. Lasten tulee oppia tuntemaan uskontojen ja muiden katsomusten todellisuutta, jotta he ymmärtävät moninaisuutta.

Kirjoittaja on Karjasillan seurakunnan kirkkoherra.
Kirjoittaja on Karjasillan seurakunnan kirkkoherra.
Kuva: Sanna Krook

Katsomuskasvatuksen tavoitteiden innostamana kempeleläinen päiväkoti vei lapset viime huhtikuussa Kempeleen seurakunnan pääsiäispolulle. Polulla oli näytelmäkatkelmia Raamatun pääsiäistapahtumista.

Yllätys, yllätys! vs. yhdenvertaisuusvaltuutettu Rainer Hiltusen mukaan päiväkoti rikkoi lakia.  Yleissivistävän katsomuskasvatuksen kriteerit eivät hänen arvionsa mukaan täyttyneet, koska uskonnollisia elementtejä oli liikaa.

Tällä kertaa luupin alle joutui enkeli. Sietokyvyn raja ylittyi, kun enkeli käski levittää ilosanomaa Jeesuksen ylösnousemuksesta. ”Menkää kiireesti sanomaan hänen opetuslapsilleen: ”Hän on noussut kuolleista …” (Matt.28:7)”.

Enkeleillä on keskeinen viestin viejän rooli evankeliumien pääsiäiskertomuksissa ja Luukkaan jouluevankeliumissa. Olisiko ”maassa rauha ihmisten kesken” (Luuk.2), jos enkelit sensuroitaisiin tapahtumista, joissa päiväkodin lapsille kerrotaan kristillisen pääsiäisen ja joulun vieton raamatullisista juurista? Pitäisikö yhteiskuntarauhan turvaamiseksi sensuroida myös Jeesus-lapsi jouluevankeliumista?

Mistä löytyvät tulevaisuuden maailmankansalaiset, eri katsomuksia edustavien ihmisten ja kulttuurien luontevaan vuoropuheluun ja vuorovaikutukseen kykenevät Haavistot ja Ahtisaaret, jos lasten ei sensuurin pelossa sallita jo pienenä tottua kohtaamaan katsomuksia ja uskontoja?

Forum24:n 7.12. ilmestyneessä lehdessä Juhani Lavangon kolumniin oli jäänyt kappale vanhasta Arkena ja pyhänä -kolumnista, joka ei ole Lavangon tekstiä.