Eduskuntavaalit 2011

Näillä numeroilla mennään vaaleihin

Eduskuntavaalit 2011 18.3.2011 9:10
Liisa Laine
Eduskuntavaaliehdokkaiden numerot vahvistettiin torstaina. Oulun vaalipiirissä ehdokkaita on yhteensä 156, joten viimeinen numero on 157, koska numeroa yksi ei perinteisesti jaeta. Sen katsotaan olevan liian "hyvä" numero kellekään.

Entä onko muissa numeroissa "hyviä" tai "huonoja"? Onko numerolla ylipäätään väliä?

"Tuskin kukaan pelkän numeron perusteella ehdokasta valitsee", toteaa vaalipiirilautakunnan sihteeri Unto Lehtonen -- ja naurahtaa perään, että itsekin kyllä huomasi ajattelevansa, kuinka sille ja sille ehdokkaalle oli sattunut hyvä numero.

"Hyvän" numeron ominaisuuksia ovat hänen mielestään esimerkiksi tietty visuaalisuus ja symmetrisyys. Tasaluku on helppo muistaa.

Tällä periaatteella esimerkiksi jotkin alkupään numerot, vaikkapa 33 tai 69 olisivat Lehtosen mielestä helpommin muistettavia kuin vaikkapa 267. Oulun vaalipiirissä viime mainittua ei kenellekään tietenkään tullut, koska ehdokkaita oli paljon vähemmän.

Sen sijaan numeron 33 sai Kyösti Oikarinen (kesk.) ja numeron 69 Veli Paasimaa (vas.). Kävikö arvonnassa tuuri?

"Kävi!" naurahtaa Oikarinen. Numero on nimittäin täsmälleen sama kuin edellisissä eduskuntavaaleissa. "Minulla on vielä tallessa vanhat mainoslakanat ja joitakin esitteitä, nehän voi ottaa käyttöön. Ja sainhan minä kannattajilta piponkin, johon ehdokasnumeroni oli kudottu."

Onnea oli myös Paasimaalla. "Paraisia myöten on tullut viestejä, että sullehan veijarinumero sattui. Olen oikein tyytyväinen!"

Paasimaa muistelee, että jossakin koeäänestyksissä nimenomaan numero 69 olisi menestynyt hyvin. "Ehkä se herättää tiettyä huvittuneisuutta."

Kokoomuksen Lyly Rajala rakensi takavuosina vaalikampanjan numerolleen 118. "Se oli ihan hauska juttu. Hommasin vielä mainoksiin saman äänen, joka normaalisti vastasi numeropalvelusta. Tekstinä oli tällä kertaa vain, että valitsemaasi numeroon saat aina yhteyden."

Tällä kertaa Rajala toivoi salaa numeroa 60, koska täyttää pyöreät päivää ennen vaaleja. Onnetar antoi numeron 143, eikä Rajala aio siitä ryhtyä repimään mitään ihmeellistä.

Numeron 118 sai näissä vaaleissa muuten Jaana Jurmu (sd.) Kuusamosta. "Voihan siitä jotain vitsiä heittää kaveripiirissä, mutta muuten en usko, että teen tästä sen suurempaa numeroa."

Hätänumerolla 112 vaaleihin lähtee Henri Kylén (sd.) Haukiputaalta. "Ainakin se on helppo muistaa!" hän riemuitsee. Numero oli jopa toivottu, muutoin suosikkeja olisivat olleet vitoseen tai nollaan päättyvät luvut.

Herra numero 47 on tällä kertaa utajärveläinen Ahti Moilanen (ps.). Pirkka-Pekka Peteliuksen vanha sketsihahmo on hämärästi tuttu, eikä herätä Moilasessa sen suurempaa vastakaikua. Suurempi huoli hänellä on siitä, jos äänestäjillä menevät ykköset ja seiskat sekaisin.

Perinteisen epäonnenluvun 13 sai Kai Similä (kd.) Kempeleestä. "En ole taikauskoinen, toivottavasti eivät äänestäjätkään."

Ehdokaslistoja on enemmän kuin vuoden 2007 vaaleissa. Ehdokaslistojen yhdistelmiin voi tutustua netissä osoitteessa vaalit.fi.

Ennakkoäänestys alkaa 6. huhtikuuta. Varsinainen vaalipäivä on 17. huhtikuuta. Oulun vaalipiiristä valitaan 18 kansanedustajaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

17:58
Orpon mielestä sdp rakentaa sääntö-Suomea – ja siinä on iso ajattelutavan ero kokoomuksen kanssa
17:17
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
16:55
Mäkäräiselle kuusi ohilaukausta yhteislähdössä – jäi viimeisten joukkoon
16:38
Lukijoiden lempilapaset - lähetä kuva suosikkilapasistasi
15:35
Iivo Niskanen sivakoi 15 kilometrin kisan voittoon Otepäässä, antoi vahvan kuntonäytteen kohti MM-latuja
15:27
Kansanedustajat yrittävät estää brexitin ilman sopimusta – Britannian parlamenttiin tuodaan maanantaina kaksi uutta lakialoitetta
14:50
VR ja onnettomuustutkintakeskus selvittävät Helsinki-Oulu -junan vaunussa kuultua kovaa ääntä ja tärähdystä – juna jäi Lahteen tutkittavaksi
52
Oulussa herättiin talven tähän asti kylmimpään päivään, maan hyytävin pakkanen Ylitorniolla – Oulussa voidaan hätyytellä pian -30 asteen lukemia
43
Kärpät virittelee raskaan sarjan täsmähankintaa – seura tiukasti Jussi Jokisen perässä, sopimus erittäin lähellä
37
Analyysi: Yli tuhannen NHL-pelin Jussi Jokinen olisi Kärpille loistava lisä, mutta toisi päävalmentaja Mannerille yhden ison haasteen
33
Puheenaihe: Tuliko Oululle seksuaalirikoksista mainetahra? – "Yhtä vähän Turkua on puukotusten jälkeen pidetty terrorismin tyyssijana"
31
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
30
Ilmastonmuutos laskee Reinin vedenpinnan tasoa – Kuljetusongelmat Reinillä hidastivat viime vuonna Saksan talouden kasvua
16
Trumpin kompromissiehdotus hallinnon avaamiseksi: 370 kilometriä teräsaitaa riittää, 2 750 uutta rajavalvojaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

240 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Alkoholin käyttäjillä huono itsetunto

Juoppoja ikäni seuranneena heidän itsetuntonsa on ylikehittynyttä. Siksi viisaan neuvot lopettaa juominen ei mene jakelu... Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image