Pääkirjoitus: Tak­ti­nen ää­nes­tä­mi­nen voi purra – mutta myös viedä oman ainoan äänen haas­kioon

Eduskuntavaalit: Suomea voi kohta johtaa puolue, joka haluaa maan eroon Eu­roo­pan unio­nis­ta

Luitko jo tämän: Poh­jois-Poh­jan­maan hy­vin­voin­ti­alueen hen­ki­lös­tö on ollut tyy­ty­mä­tön uu­dis­tuk­seen ja sen tie­don­kul­kuun

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Edus­kun­ta hy­väk­syi trans­lain selkein äänin – lain myötä ju­ri­di­sen su­ku­puo­len voi vah­vis­taa oman sel­vi­tyk­sen pe­rus­teel­la

Helsinki
Sateenkaarilippuja Helsingin kaupungintalon edessä kesällä 2021.
Sateenkaarilippuja Helsingin kaupungintalon edessä kesällä 2021.
Kuva: Lännen Media

Eduskunta on hyväksynyt translain täysistunnossaan. Lain myötä juridisen sukupuolen voi vahvistaa oman selvityksen perusteella. Lisäksi laista poistuu vaatimus sukupuolta korjaavan lisääntymiskyvyttömyydestä.

Laki hyväksyttiin äänin 113–69. Kukaan ei äänestänyt tyhjää, ja äänestyksestä oli poissa 17 kansanedustajaa.

Lakiesitystä vastaan äänesti 13 keskustan kansanedustajaa ja puolesta 12. Sen sijaan oppositiopuolue kokoomuksesta 26 äänesti lakiesityksen puolesta ja 10 vastaan.

Kokoomuslaisista lakiesityksen puolesta äänestivät muun muassa puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo, Antti Häkkänen, Elina Valtonen, Kai Mykkänen ja Sanni Grahn-Laasonen.

Lakiesitystä vastaan äänestivät kokoomuksesta esimerkiksi Paula Risikko, Mia Laiho ja Atte Kaleva.

Esitys jakoi keskustaa

Hallituksen sisällä oli sovittu siitä, että keskustalaiset saavat äänestää lakiesitystä vastaan eduskunnan istuntosalissa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaisjäsenet Markus Lohi, Hanna-Leena Mattila ja Pekka Aittakumpu äänestivät tänään istuntosalissa lakiesitystä vastaan. He vastustivat lakiesityksen etenemistä myös valiokunnassa.

Translain hyväksymisen puolesta äänestivät esimerkiksi puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko sekä Antti Kurvinen ja Katri Kulmuni.

Keskustan eduskuntaryhmästä äänestyksestä olivat poissa elinkeinoministeri Mika Lintilä, puolustusministeri Mikko Savola, Jari Leppä, Hannakaisa Heikkinen ja Tuomas Kettunen.

Muut eduskuntaryhmät äänestivät hallitus-oppositioaseman mukaisesti.


Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 15.16.