Asuminen: Oulun Lip­po­ran­nan kort­te­lis­ta löytyi poik­keuk­sel­li­nen ma­ja­paik­ka, joka pois­tet­tiin käytön puut­teen vuoksi

Sotaharjoitukset: Ou­lu­lai­nen Teemu Hil­tu­nen, 25, sai käskyn ker­taa­maan ja suureen Na­to-har­joi­tuk­seen

Tuulivoima: Vesa Hakola tietää, mitkä ovat maan­omis­ta­jan su­den­kuo­pat tuu­li­puis­to­jen suhteen

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

CNN:n mukaan Ukraina sanoo sään vii­vyt­tä­neen sen odo­tet­tua suur­hyök­käys­tä – ke­vät­mu­ta ju­mit­tai­si pans­sa­ri­vau­nu­ja

Suurlähettilään mukaan Ukraina on vastahyökkäystä varten saanut nyt lähes kaiken pyytämänsä avun ulkomailta.

Kiova/Moskova/Kööpenhamina
Ukrainan mukaan keväinen kelirikkokausi on vaikea panssarivaunuille. Arkistokuva.
Ukrainan mukaan keväinen kelirikkokausi on vaikea panssarivaunuille. Arkistokuva.
Kuva: OLEG PETRASYUK

Ukrainan mukaan sää ei vielä ole ollut suotuisa sen odotetun suuren keväthyökkäyksen aloittamiselle Venäjän miehittämille alueille Itä-Ukrainassa.

Ukrainan Britannian-suurlähettiläs Vadym Prystaiko totesi tiistaina CNN:lle, että raskaita panssarivaunuja ei sään vuoksi voida liikuttaa rintamalla.

– Ukrainassa on nyt tavanomaista kevätmutaa, Prystaiko sanoi.

Hän myös arvioi, että Ukraina on nyt saanut ulkomailta "98 prosenttia" kaikesta avusta, jota maa on pyytänyt vastahyökkäystään varten.

Suurlähettilään mukaan Ukraina pyrkii todelliseen läpimurtoon mutta varoitti samalla, että keväthyökkäykselle on asetettu liikaakin toiveita.

Viime viikolla Ukraina sanoi suunnitelmien vastahyökkäyksestä olevan lähes valmiita.

Tanska haluaa tukea vastahyökkäystä uudella apupaketilla

Ukraina sai myös lisäapua vastahyökkäykseen Tanskalta tiistaina, kun maan puolustusministeriö ilmoitti siihen tarkoitetusta uudesta apupaketista.

Tanskan puolustusministeriön lausunnon mukaan noin 228 miljoonan euron paketti sisältää miinanraivausajoneuvoja, ammuksia sekä taloudellista tukea ilmapuolustuksen kehittämistä varten.

Kyseessä on suurin sotilastukipaketti Tanskalta tähän mennessä ja kasvattaa Tanskan kokonaisavun Ukrainalle lähes 1,5 miljardiin euroon, kertoi maan ulkoministeri Lars Lökke Rasmussen.

Venäjän mukaan Saksa on lisännyt "sekaantumista konfliktiin"

Ukrainalle tarjottu tuki ei ilahduta Venäjää. Kremlin tiedottaja syytti tiistaina Saksaa "lisääntyneestä suorasta ja epäsuorasta sekaantumisesta konfliktiin" Ukrainassa.

Guardianin mukaan Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että Ukraina käyttää Saksan sille toimittamia aseita "Venäjän maanperällä" eli Itä-Ukrainan Donbassissa, jonka Venäjä väitti syyskuussa liittäneensä itseensä. Ukraina ja länsimaat ovat kuitenkin tyrmänneet Venäjän julistamat alueliitokset Ukrainassa laittomina.

Peskovin kommentti näytti olevan vastaus Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin eiliseen lausuntoon, jonka mukaan Saksa, kuten muutkin Nato-maat, ovat ohjeistaneet Ukrainaa olemaan käyttämättä niiden antamia aseita Venäjää vastaan sen omalla maaperällä.

Onko Venäjällä pulmia omassa asetuotannossaan?

Huhut Venäjän varapuolustusministerin Mihail Mizintsevin potkuista viittaavat siihen, että Venäjällä on edelleen merkittäviä logistisia ongelmia Ukrainassa. Näin arvioi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan tiistaina.

Brittiarvion mukaan Venäjän aseteollisuus ei tunnu pystyvän vastaamaan sodan aikaisiin vaatimuksiin.

Mizintsev nimitettiin armeijan logistiikasta vastaavaksi varapuolustusministeriksi viime syksynä, kun edeltäjä Dmitri Bulgakov siirrettiin muihin tehtäviin Venäjän kärsittyä ongelmista joukkojen huollossa.