Tähtijutut

Kalevan tähtijutut ovat tilaajille tarkoitettua laatusisältöä verkossa. Tähtijuttu voi tarjota uutta taustatietoa, paikallista historiaa, hyötytietoa tai punnittua ajattelua lukijalleen. Tähtijuttu erottuu päivittäisestä uutisvirrasta ja pysäyttää lukijan syventymään ainutlaatuisen sisällön pariin.

Tänään

Tilaajille
Tilaajille

Rovaniemeläiseltä yritykseltä tilattiin yllättäen sähkömoottorikelkkoja Huippuvuorille – tuotannon piti alkaa täydellä teholla vasta parin vuoden kuluttua

Pohjois-Suomi 6:00

Vielä keväällä kelkkayhtiön toimitusjohtaja Ari Karjalainen arvioi, että tuotetta kehitetään 2-3 vuotta ja sitten mennään täysillä.

Tilaajille
Tilaajille

Työtoimintakeskus voi olla askel kohti työelämää – Yksi kaipasi tekemistä vakituisen työn loputtua, toinen toteutti unelmansa: "Haaveilin pienenä siivoojan ammatista"

Oulu 7:00

Tsempissä järjestetään työtoimintaa, päivätoimintaa ja senioritoimintaa kehitysvammaisille, vammaisille ja mielenterveyskuntoutujille.

Tilaajille
Tilaajille

Miksi kasvissyöjän kakka kelluu? Ulosteet kertovat terveydestämme enemmän kuin uskommekaan – Professori ennustaa kakkanäytteiden yleistyvän verikokeiden rinnalle

Kotimaa 8:00

Koetko ulostamisen kiusallisena asiana? Älä suotta. Ruoansulatusjärjestelmämme on nerokas, ja pönttöön valahtava pökäle on siitä mitä mainioin todiste.

Eilen

Tilaajille
Tilaajille

Lentopallo on vienyt Mikko Oivasta ympäri maailmaa: Iranilaiset olivat ystävällisiä, Kiinasta ei löydy hyvää sanottavaa ja Qatarissa joukkuekaverit saattoivat päätyä istuskelemaan poliisasemalle

Urheilu 13.10.

Lentopalloilija Mikko Oivanen on asunut työnsä vuoksi ulkomailla seitsemässä eri maassa. Hän kertoo kokemuksistaan ja maiden erityispiirteistä.

Tilaajille
Tilaajille

Suomi yrittää mukaan kiihtyvään akkuteollisuuteen, mutta tuleeko siitä vain akkumalmimaa? "Jos me emme saa tänne investointeja, jalostus tapahtuu jossakin muualla"

Kotimaa 13.10.

Suomi on ainoa EU-maa, jossa on koboltin kaivostuotantoa, merkittävimmin Terrafamella Sotkamossa. Suomi on samaten nikkelin isoin kaivostuottaja Euroopassa.

Tilaajille
Tilaajille

Lapin jättiläiseksi kasvaneen Levin tarina alkoi jo 1930-luvulla – pussihousuiset mutkamäenlaskijat otettiin avosylin vastaan, eikä 90-luvun lama lannistanut

Pohjois-Suomi 13.10.

Kittilän Levi on uljas esimerkki siitä, kuinka väestökadosta ja työttömyydestä kärsinyt kunta saatiin nousemaan kuopasta. Levin kasvu alkoi kauempaa kuin arvaammekaan.

Tilaajille
Tilaajille

Mitä talvikelillä tarkoitetaan? Kelpaavatko "joka kauden" renkaat? Tämä kaikki autoilijan on tiedettävä, kun talvirengaspakko lievenee

Kotimaa 13.10.

Talvirenkaat vaihdetaan tänä syksynä viimeisen kerran totuttujen sääntöjen mukaan.

Tilaajille
Tilaajille

Juuri nyt on hyvä aika lähteä heinähommiin – Kuivatut karhunputket, unikot ja muut talventörröttäjät ovat jälleen sisustustrendien huipulla

Kotimaa 13.10.

Luonnosta löytyy monta erilaista heinää, oksaa, siemenkotaa ja ikikukkaa, jotka soveltuvat hyvin kuivattavaksi.

Tilaajille
Tilaajille

Essee: Noora Vaarala etsi puoli vuotta leivänpaahtimelleen korjauskelpoista korvaajaa – "Toivoisin, että toimisimme pula-ajan malliin aikana, jona ei ole pulaa mistään"

Kotimaa 13.10.

Nuorten aikuisten sukupolvi ei halua ympäröidä itseään sekajätteellä. Ytimessä ei silti ole ekojeesustelu vaan elämänlaatu.

Tässä kuussa

Tilaajille
Tilaajille

Hailuodossa hirvenmetsästäjillä on edessään valtava urakka, sillä koko saarelle on myönnetty 200 hirvilupaa – näin sujui yhden hirviporukan ensimmäinen jahtipäivä

Oulu 12.10.

Hailuodon hirvimäärä on kasvanut valtaisaksi viime vuosien aikana, ja eläinten aiheuttamat tuhot sen myötä liiallisiksi muun muassa paikallisten maanomistajien mielestä.

Tilaajille
Tilaajille

Rajuja loukkaantumisia, hengailua kaduilla ja tappouhkauksia – tamperelainen Setumo Bodibe, 24, taisteli tiensä koripallon ammattilaiseksi ja jakaa nyt oppejaan Oulussa

Urheilu 11.10.

Setumo Bodibe toivoo, että voisi antaa jokaiselle tapaamalleen ihmiselle edes vähän paremman päivän tai hetken, jotta kenenkään ei tarvitse tuntea olevansa yksin.

Tilaajille
Tilaajille

Muhokselta löytyy maan laajin listavalikoima – Tillmanin verstaalla puu muuntuu vaikka kierteiseksi porraskaiteeksi

Talous 12.10.

Jos sopivaa profiilia ei löydy, Tillman tekee sellaisen. Tällä hetkellä malleja on yli tuhat.

Tilaajille
Tilaajille

"Tajusin pelaavani viimeisiä rahoja muutama tunti sitten tulleesta palkasta" – Vähenisikö riippuvuus, jos pelikoneita poistettaisiin kioskeista?

Kotimaa 12.10.

Entinen rahapeliriippuvainen, psykiatrian professori, vertaistukiverkoston johtaja ja kioskiyrittäjä kertovat, mitä heidän mielestään pelihaittojen vähentämiseksi tulisi tehdä.

Tilaajille
Tilaajille

Äärioikeistopiireistä irtaantunut oululaiskoomikko Iikka Kivi: "Miehet kokevat tässä ajassa itsensä impotenteiksi ja vastaavat siihen väkivallalla"

Kotimaa 12.10.

Iikka Kivelle huumori on väylä inhimillisyyteen. Sillä hän vaiensi myös kiusaajansa koulussa.

Tilaajille
Tilaajille

LM-selvitys Nuorisosäätiöstä: Virolaisyritys teki miljoonatilin tontilla Tallinnassa – keskustataustainen yhtiö sai yllättävän tilisiirron joulun jälkeen

Kotimaa 12.10.

Keskustataustaisen Nuorisosäätiön johtoporras päätti neljä vuotta sitten lähteä mukaan Tallinnan kiinteistöbisnekseen.

Tilaajille
Tilaajille

18-vuotias Alexandra Ahtiainen tarttui haasteeseen ja toimi päivän ajan Oulun yliopiston rehtorina – "Koen vastuukseni ajaa muidenkin tyttöjen asemaa ja oikeuksia"

Oulu 11.10.

Yliopisto liittyi roolinvaihtokampanjaan tyttöjen oikeuksia ajavan Planin tuella. Yhden päivän rehtoriposti vaatii rohkeutta, eikä suurta tunkua ilmeisesti ollut.

Tilaajille
Tilaajille

Putkea piilotetaan pinnan alle, mutta ei salassa – salaojituksella saadaan pellot tuottamaan ja tehokkaammin käyttöön

Oulu 12.10.

Suomessa tehdään Salaojayhdistys ry:n toiminnanjohtajan Helena Äijön mukaan uutta ja täydennyssalaojitusta noin 10 000 hehtaarin alalla. Pohjois-Pohjanmaalla on perinteisesti salaojitettu paljon

Tilaajille
Tilaajille

Oulun yliopiston tutkijat osallistuivat lapsia surmanneiden susien mysteerin ratkomiseen – dna-tutkimus toi lisävaloa 1880-luvun karmiviin tapahtumiin

Oulu 12.10.

Biologi ja toimittaja Jouni Tikkanen halusi selvittää, olivatko 140 vuotta sitten lapsia surmanneet koiraeläimet susia vai koirasusia.

Tilaajille
Tilaajille

Hupisaarten uudelle teatterille toivotaan omaa tuottajaa, että ohjelmistosuunnittelu olisi järkevämäpää – lue alueella toimineiden kommentit teatterikesästä

Kulttuuri 11.10.

Ensimmäisen kauden haaste Hupisaarten uudessa teatterissa oli totuttelu monitoimikäyttöön. Kaleva kysyi neljältä toimijalta, millainen kokemus viime kesä oli.

Tilaajille
Tilaajille

Kesko kehittää asiakkaille ruokaostosten hiilijalanjälkimittaria – Oulussa vieraillut pääjohtaja: "Ruskon laajennus on Keskon vuoden suurimpia yksittäisiä hankkeita valtakunnallisesti"

Talous 11.10.

Elämyksellisyys. Se sana toistuu usein Keskon pääjohtajan Mikko Helanderin puheessa.

Tilaajille
Tilaajille

Iivo Niskanen nostaa harjoitustuntimääränsä ennätyslukemiin – "Volyymin lisääminen ei ole itseisarvo, mutta perustason nousu mahdollistaa sen"

Urheilu 10.10.

Tuhat harjoitustuntia per kausi on huippuhiihtäjien keskuudessa, jos ei haamuraja, niin ainakin merkittävä virstanpylväs.

Tilaajille
Tilaajille

Arvio: Will Smith on pääosissa kunnianhimoisessa teknotrillerissä – samoin kuin Will Smithin digitaalinen klooni

Kulttuuri 10.10.

Will Smith esittää 51-vuotiasta Henry Brogania, tarkka-ampujaa ja salamurhaajaa, joka haluaisi vetäytyä eläkkeelle 72 tapon jälkeen.

Tilaajille
Tilaajille

Jenni Kokanderista kuoritui maksamakkaran hajuinen Rivo-Riitta: "Nuorempana ajattelin, että minusta tulee suuri vakavien roolien näyttelijä, mutta toisin kävi"

Viihde 12.10.

Koomikon tärkein tehtävä ei ole päästellä kainalopieruja vaan kommentoida yhteiskuntaa, sanoo näyttelijä Jenni Kokander.

Tilaajille
Tilaajille

Tänään vietetään suomalaisen kirjallisuuden päivää, mutta suomalaiset kustantamot ovat ruotsalaisten mediajättien sylissä

Kulttuuri 10.10.

Kun ruotsalainen äänikirjayhtiö Storytel osti Suomen vanhimpiin kuuluvan kustantamon Gummeruksen, se nähtiin jopa merkkinä uudesta aikakaudesta.

Tilaajille
Tilaajille

"Lapset saavat vanhemmista tehokkaita ajankäyttäjiä" – Joka kuudennella korkeakouluopiskelijalla on lapsi, tukiverkoston merkitys on suuri

Pohjois-Suomi 10.10.

Lapset päiväkotiin, lenkki koiran kanssa, kotiin ja tietokone auki. Näin alkavat sosiologiaa opiskelevan Krista Heikkisen, 31, arkipäivät.

Tilaajille
Tilaajille

Lyhyenläntä uppoaa, pitkäkoipi kiittää: Kalevan testiryhmä kokeili Oulun Finnkino Plazan uuden luksussalin – "Hauskan näköistä, kun ihmiset kulkevat viinilasien kanssa"

Oulu 11.10.

Oulussa avatussa, Pohjoismaiden suurimmassa Luxe-salissa voi istua löhötuolissa ja nauttia virvokkeita elokuvaa katsoen, kunhan ikää riittää.

Tilaajille
Tilaajille

Käräjäsalissa häiriköivä voi saada tonnin sakot tai joutua säilöön – "Siihen on päädytty poikkeustapauksissa jos henkilö ei ole vielä kuulemiskunnossa"

Oulu 10.10.

Oikeuden puheenjohtajan tehtävä on valvoa järjestyksen noudattamista istuntosalissa. Järeimmillään hän voi määrä salissa häiriköivän vuorokaudeksi säilöön.

Tilaajille
Tilaajille

Oululaisen vanhuspsykiatrin neuvo hyvään vanhuuteen: "Hyväksy eletty elämä ja se, että sitä ei voi muuttaa"

Kotimaa 10.10.

Työssään Pirkko Hiltunen kohtasi usein ihmisiä, jotka eivät olleet tyytyväisiä elämäänsä, vaan valittivat kaikesta. Vanhuspsykiatrian yksi tehtävä on viestittää, että kaikki ei ole mennyt elämässä vikaan, vaikka olisikin kokenut ankaran lapsuuden tai muuten vaikeita asioita.

Tilaajille
Tilaajille

Kultakaupungin valtaus jäi vajaaksi – Tehottomuus ja yksi ainoa oman alueen nukahdus koituivat Kärppien kohtaloksi Skellefteåssa

Jääkiekko 8.10.

Kaivosteollisuudestaan tunnetun Skellefteån lempinimi on Kultakaupunki.

Tilaajille
Tilaajille

Kommentti: Jääkiekon Mestarien liiga tarvitsee vahvan Keski-Euroopan – yksi kipupiste on Ruotsi

Jääkiekko 8.10.

Jääkiekon Mestarien liigan alkutaival oli kivinen, mutta pahimmat kasvukivut alkavat olla takanapäin.

Tilaajille
Tilaajille

Hallitus lisäisi sähköautojen latausvarauksia – Lakiehdotuksessa latausvalmiutta esitetään talo-yhtiöihin, joissa on yli neljä autopaikkaa

Kotimaa 9.10.

Hallituksen uunituore lausunnolla oleva lakiehdotus toisi selkeitä tiukennuksia sähköautojen latauspisteitä koskeviin asioihin taloyhtiössä.

Tilaajille
Tilaajille

Oulun kaupunki myy omistamansa työterveysyhtiön vastalauseista huolimatta – asian valmistelua ja myynnin kannattavuutta kritisoitiin valtuustossa

Talous 7.10.

Oulun kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina kokouksessaan kaupungin omistaman osakekannan myynnin Työterveys Virta Oy:stä eli 69 prosenttia yhtiöstä.

Tilaajille
Tilaajille

Rotuaari halutaan rauhoittaa moottoriliikenteeltä – Jakelu- ja huoltoliikenne on lisääntynyt ja liikennesäännöistä luistetaan toistuvasti

Oulu 7.10.

Kävelykatualueen tehostettu pysäköinninvalvonta ja jakeluruutujen käytön seuranta alkoi maanantaina.

Tilaajille
Tilaajille

Mies, joka sai Skellefteån sekaisin – Kimmo Koskenkorva koki Kärppien CHL-vastustajan Skellefteå AIK:n kannattajien fanaattisuuden omakohtaisesti

Jääkiekko 7.10.

Toimittajan kysymys saa ex-jääkiekkoilija Kimmo Koskenkorvan hymyilemään.

Tilaajille
Tilaajille

Suvi-Tuuli Teerinkoskella oli kokemusta vain Kempeleen lukion kevätmusikaalista, nyt hän on Diva of Finland -elokuvan pääroolissa – "Koko se ihana tyrnäväläisen tytön olemus, ei sellaista voi näytellä tai keksiä"

Oulu 8.10.

Diva of Finland kertoo pudasjärveläisestä Hennasta, joka haaveilee muuttavansa muualle ylioppilaskirjoitusten jälkeen.

Tilaajille
Tilaajille

Autojen jakohihnoja tuhoava mystinen "Oulun tauti" jatkuu yhä – "Olemme alkaneet tarkistaa jakohihnat jokaisen huollon yhteydessä"

Oulu 8.10.

Autojen moottoreiden jakohihnojen kiristin- ja ohjainpyörineen havaittiin kuluvan poikkeuksellisen nopeasti Oulun seudulla jo vuosia sitten. Varmaa syytä ei vieläkään tiedetä.

Tilaajille
Tilaajille

Kolumni: Hajatuksia kuuman keskeltä – Voisivatko MM-kisat korjata Qatarin yhteiskunnan kipupisteitä vähän parempaan suuntaan?

Yleisurheilu 7.10.

Pää pehmenee kuumuudessa. Ajatuksista tulee hajatuksia, hajanaisia ajatelmia vailla päämäärää. Tässä on vain ajatuksia, ei agendaa.

Tilaajille
Tilaajille

Dohaa parjattiin monista asioista, mutta kisat olivat yhdet kovatasoisimmista – Kisaennätys rikottiin kaikkiaan seitsemässä lajissa

Yleisurheilu 7.10.

Dohassa urheiltiin yhdet kaikkien aikojen kovatasoisimmat yleisurheilukisat. Ennakkoon epäillyt olosuhteet olivat lopulta lähes optimaaliset.

Lisää aiheesta Tähtijutut

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä Kuusamon kunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu yöllä paikoin huonoksi maan eteläosassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

takuueläke

Takuueläke on heille joita ei työnteko ole huvittanut.Vapaa matkustajia kyllä riittää. Lue lisää...
Löpö

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.10.

Fingerpori

14.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/