Tähtijutut

Kalevan tähtijutut ovat tilaajille tarkoitettua laatusisältöä verkossa. Tähtijuttu voi tarjota uutta taustatietoa, paikallista historiaa, hyötytietoa tai punnittua ajattelua lukijalleen. Tähtijuttu erottuu päivittäisestä uutisvirrasta ja pysäyttää lukijan syventymään ainutlaatuisen sisällön pariin.

Tänään

Tilaajille
Tilaajille

Rovaniemeläisen mökin pihalta löytyy viikatemies jos toinenkin – taiteilijalta kysytään nyt vinkkejä betonihaamujen tekoon: "Olen vienyt perinteiset puutarhatontut uudelle tasolle"

Pohjois-Suomi 18:00

Rovaniemen Jouttijärvellä seisoo mökki, jonka pihasta voi löytää viikatemiehiä. Suomalaiset kyselevät nyt taiteilijalta vinkkejä betonihaamujen tekoon.

Tilaajille
Tilaajille

Oulun Uinnin Reetta Kanervo sai monimutkaisen kuvion päätteeksi urheilijastipendin Bryantin yliopistoon – "En vielä tänäkään päivänä tiedä, miten valmentajani löysi minut"

Urheilu 7:00

Oulun Uinnin Reetta Kanervo aloittaa lauantaina pitkän etapin, joka päättyy Yhdysvaltain Smithfieldiin.

Tilaajille
Tilaajille

Häyrysenniemi on kolme vuotta keskellä katuremonttia, asukkaat tyytymättömiä – liittymien katkaisusta ei ole informoitu etukäteen, autoja jäänyt loukkuun pihoille pahimmillaan useiksi päiviksi

Oulu 6:00

Haukiputaan Häyrysenniemessä asukkaat ovat turhautuneet alueen peruskorjauksen toteutukseen.

Tilaajille
Tilaajille

Terveellinen vuohen liha on nousemassa trendiruuaksi – Nappaa tästä reseptit maukkaaseen vuohenviuluun ja nyhtöpukkiin

Ruoka 8:00

Herkkusuut osaavat kysyä kilinlihaa ja tietävät, missä tehdään hyviä kutunjuustoja. Liha on vielä harvinaista herkkua, mutta vuohitilojen määrä on lähtenyt kasvuun, sillä maidolle riittää markkinoita.

Eilen

Tilaajille
Tilaajille

Piispa Jukka Keskitalo ihmettelee Kirkkohallituksen yksityiskohtaista puuttumista Ylivieskan kirkkosuunnitelmiin: "Seurakunnan päättäjät ovat halunneet juuri tämänlaisen kirkon"

Pohjois-Suomi 21.8.

Kirkkohallituksen täysistunto vahvisti Ylivieskan kirkon rakennussuunnitelman.

Tilaajille
Tilaajille

Rovaniemeläinen Kaisa Sirén kuvaa maailmaa, joka vielä on – Linssin läpi tallentuu uhanalaisia eläimiä ja kohteita eri puolilla maapalloa

Pohjois-Suomi 21.8.

Valokuvaaja Kaisa Sirén palasi kotiin Rovaniemelle Kamtšatkan niemimaalta, Venäjän itäisimmästä kolkasta, elokuun alussa. Siitä lähtien hän on joka yö nähnyt unta karhuista.

Tilaajille
Tilaajille

Raahelaislähtöinen rokkikukko JP Leppäluoto laulaa kesätöinä iskelmää raskaalla otteella – keikan aluksi yleisö kummastelee tai paheksuu, mutta lopulta nyrkit nousevat ilmaan

Kulttuuri 21.8.

Kuuska Soi -festivaalin Raskasta Iskelmää -keikalla esiintyvä JP Leppäluoto lupaa, että Kuusisaaressa nyrkki on pystyssä myös Dannylla.

Tilaajille
Tilaajille

Videopuheluyhteys oululaisessa palvelukodissa asuvaan muistisairaaseen isään takkuaa vuoden ratkomisyritysten jälkeen – "Kiinteistön omistaja ei vastaa signaalin laadusta"

Oulu 21.8.

Kalevan lukija kertoo, että vuoden jatkuneet ongelmat mobiilidatayhteyden kanssa estävät yhteydenpidon hänen oululaisessa palvelutalossa asuvaan muistisairaaseen isäänsä.

Tilaajille
Tilaajille

Peter Forsbergin kotikaupungista kotoisin oleva kärppäpuolustaja Ludwig Byström ei ole lukenut yhtään kokonaista kirjaa – "En ole ylpeä asiasta"

Liiga 21.8.

Kiekkohullun Örnsköldsvikin seura Modo on voittanut kahdesti Ruotsin mestaruuden, mutta tunnetuksi Ö-vikin tekevät kaupungista lähtöisin olevat jääkiekkoilijat.

Tällä viikolla

Tilaajille
Tilaajille

Valmentaminen on liminkalaisen Jorma Jokelan ilon lähde – nuoret juoksijat lenkkeilevät vaikka räntäsateessa: "Ohikulkija voi kauhistella sitä, mutta nuorille se on nautinto"

Urheilu 20.8.

Limingan Niittomiesten aktiivinen toimija Jorma Jokela vaihtoi muutama vuosi sitten roolia. Aikaisemmin vapaaehtoistyötä urheilun puolesta tehnyt Jokela on nykyään seuran valmennuspäällikkö.

Tilaajille
Tilaajille

"Ensimmäinen ajatukseni oli, että selkä on ihan romuna" – Magneettikuva voi lisätä selkäkipuisen tuskaa

Kotimaa 19.8.

Selän kuvaaminen ei aina auta selkäkipuista. Päinvastoin, se voi vain lisätä oireita. Aktiiviliikkuja Reeta-Mari Loukusa oli jo vähällä lopettaa urheilemisen kokonaan, sillä kuvissa näkyi pullistumia, rappeumaa ja välilevytyrä.

Tilaajille
Tilaajille

Rovaniemeläinen Oskari Pohjola rakensi ensimmäisenä suomalaisena moottorikelkan – lumiajoneuvoa tarjottiin armeijalle, mutta toteutus jäi rahapulan vuoksi alkuvaiheeseen

Pohjois-Suomi 19.8.

Vuonna 1920 Oskari Pohjola keksi kiinnittää vesikelkkaan moottorin. Vuonna 2019 tyttärenpoika Jukka Pitkänen kurvaa Nallikarin maisemissa moottorikelkkasimulaattorilla.

Tilaajille
Tilaajille

"En jaksa tätä enää" – rovaniemeläinen Kristiina Mustakangas tutustui nettikasinoihin ja lopulta pelaaminen vei hänen elämästään yhdeksän vuotta

Pohjois-Suomi 19.8.

Rahapelaamisen takia vaikeuksiin joutuneita lappilaisia auttavat Lapin päihdeklinikka ja Rovaniemellä toimiva vertaistukitoiminta.

Tässä kuussa

Tilaajille
Tilaajille

Samuli Edelmann tanssitti riehakkaalla folkilla, mutta pimeän mukana laskeutui haikeus – Tällainen on Koiteli elää -festivaali, joka myydään joka vuosi minuuteissa loppuun

Kulttuuri 18.8.

Koiteli elää -festivaali on kunnianosoitus upealle Koitelinkoskelle. Juhlan keskiössä on alkusyksyn kauneus.

Tilaajille
Tilaajille

Torniolainen Ilmari Majuri, 40, osti ensimmäiset lehmänsä asuessaan Helsingissä – nyt onnellinen paluumuuttaja omistaa elämänsä kyyttöjen suojelulle

Pohjois-Suomi 18.8.

"Jos jotain kadun elämästäni, niin sitä, että en palannut aiemmin", Tornion Vojakkalassa eläinlauman kanssa asuva Ilmari Majuri sanoo.

Tilaajille
Tilaajille

Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle

Pohjois-Suomi 17.8.

Paikallinen lakko laajeni ulkopuolisten hämmentämänä. Seitsemänkymmentä vuotta sitten kaksi menehtyi kahakassa poliisin ja lakkolaisten välillä.

Tilaajille
Tilaajille

Hongkong on toivottoman jakautunut, eikä ratkaisua ole näköpiirissä – mielenosoittajien tuki palkittiin tappouhkauksella

Ulkomaat 16.8.

Mielenosoittajien ja Hongkongin johdon välit ovat niin vihamieliset, ettei keskustelua voi käydä, kertoo Hongkongin parlamentin jäsen Lännen Medialle.

Tilaajille
Tilaajille

Haukiputaalla kulotettiin metsää luonnon monimuotoisuuden varjelemiseksi – "Se metsä oli ihan kuin ruutia", katso video kulotuksesta

Oulu 17.8.

Kulotetulla hakkuuaukiolla tunnelma on kuin Eero Järnefeltin Kaski-taulussa. Viikko varsinaisen kulotuspäivän jälkeen Onkamonselän yhteismetsän mailla tuoksuu miedosti tervalta.

Tilaajille
Tilaajille

Pohjois-Pohjanmaa on maan sairaimpia maakuntia, jossa kärsitään etenkin mielenterveysongelmista ja tuki- ja liikuntaelinsairauksista – tutkimusprofessorit kertovat, miksi

Oulu 18.8.

Pohjois-Pohjanmaalta löytyy osa Suomen sairaimmista kunnista. Erot kuntien välillä ovat suuret.

Tilaajille
Tilaajille

Essee: Kaipaan käytöspoliisia, kun en itse uskalla puuttua etuiluun, tönimiseen ja töksäyttelyyn

Kotimaa 18.8.

En itse uskalla puuttua etuiluun, tönimiseen ja töksäyttelyyn.

Tilaajille
Tilaajille

Palopäällikkö lohirekan kaatumisesta Muoniossa: Isää ja poikaa ei jätetty tien varteen, he halusivat itse jäädä

Pohjois-Suomi 16.8.

Lohilastissa ollut virolaisrekka ajoi ojaan ja kaatui kyljelleen Valtatie 21:llä Muonion pohjoispuolella myöhään torstaina.

Tilaajille
Tilaajille

Oulua merellistetään uusien asuinalueiden avulla, mutta pääsevätkö niistä nauttimaan muutkin kuin alueiden asukkaat? – merenrantatontti Pateniemenrannassa voi maksaa yli 300 000 euroa

Oulu 18.8.

Oulun merellisyyttä koitetaan kasvattaa asuntorakentamisella. Hartaanselän, Pateniemenrannan ja Toppilansalmen uudet asuinalueet ovat siitä oivia esimerkkejä.

Tilaajille
Tilaajille

Sentencedin comebackia ei kannata toivoa, sillä sitä ei tule, sanovat yhtyeensä menneisyyttä muistelevat Sami Lopakka ja Vesa Ranta – kirjoja sen sijaan ilmestyy

Kulttuuri 17.8.

Oulun Pikisaaressa kahta toisensa tapaavaa oululaismiekkosta yhdistää muukin kuin kirjanjulkistus tänä syksynä.

Tilaajille
Tilaajille

Limingassa Ojanperän koulussa toteutetaan joustavaa alkuopetusta, jossa 0–2.-luokkalaisia on samassa ryhmässä – "Eskarit oppivat ruokalan käytännöt paljon tavallista nopeammin seuraamalla vanhempia luokkatovereitaan"

Pohjois-Suomi 16.8.

Ojanperän alakoulussa Limingassa toteutetaan joustavaa alkuopetusta, jossa 0–2.-luokkalaisia on samassa ryhmässä.

Tilaajille
Tilaajille

Vihantilaisen pariskunnan talo ja piha henkivät eteläeurooppalaista tunnelmaa, vaikka Välimeri on kaukana – "Halusin ehdottomasti modernin talon, jonka sisälle tulvii valoa"

Koti 17.8.

Väinö ja Pirjo Luomajoen vuonna 1992 valmistunut omakotitalo on melkein kuin pieni pala Italiaa Vihannissa.

Tilaajille
Tilaajille

Oulun Uinnin Mari Moilala valittiin taitouintimaajoukkueeseen vain 15-vuotiaana – tavoitteena päästä ensi keväänä järjestettäviin EM-kisoihin

Urheilu 16.8.

Oulun Uinnin 15-vuotias Mari Moilala valittiin ainoana pääkaupunkiseudun ulkopuolisena urheilijana taitouinnin maajoukkueeseen.

Tilaajille
Tilaajille

Kysyimme, voiko poliisi toimia vapaa-ajalla politiikassa – "Jääviys tulisi todeta vasta, jos voidaan osoittaa henkilön tuntevan tutkittavansa"

Oulu 15.8.

Poliisien poliittiset sidonnaisuudet herättivät julkista keskustelua, kun Yle kertoi Helsingin poliisin käynnistäneen keskiviikkona selvityksen vihreisiin kuuluneesta rikoskomisario Pekka Hätösestä.

Tilaajille
Tilaajille

Suomen tiettävästi kokenein väkivaltarikostutkija, eläköityvä rikosylikonstaapeli Kari Korhonen: "Olen varma, että Oulusta löytyy kymmenien uhrien tapaus"

Oulu 15.8.

Etelä-Suomessa paljastuneet kymmenien lasten hyväksikäyttötapaukset eivät yllättäneet Oulun poliisilaitoksen rikosylikonstaapelia Kari Korhosta. Hän uskoo, että Oulussakin paljastuu kymmeniä hyväksikäytön uhreja.

Tilaajille
Tilaajille

72 tuntia aikaa: Näin Kivisydämen A-halli muuntuisi 3 000 hengen väestönsuojaksi aseellisen iskun uhatessa

Oulu 16.8.

Kivisydämen A-halli on Oulun suurin yleinen väestönsuoja. Sängyt löytyvät suojasta, mutta vuodevaatteet pitäisi tuoda itse.

Tilaajille
Tilaajille

Sdp:n konkariedustaja ja nuori kyky pohtivat 120-vuotiaan puolueen tulevaisuutta – "Ideologiset erot alkavat taas korostua", Tuomioja ja Näkkäläjärvi uskovat

Kotimaa 17.8.

Demarit myyvät uusia ohjelmiaan vanhoilla saavutuksillaan, mutta poliittisilla apajilla kannatusta syövät uudet liikkeet.

Tilaajille
Tilaajille

Museossa voi käydä "ilmaiseksi" Museokortilla tai liittymällä ystäväyhdistykseen – Ateneumin ystävät täyttää jo 100 vuotta

Kulttuuri 18.8.

Suomessa on kymmeniä museonystäväyhdistyksiä, joiden jäsenet hankkivat museolleen varoja, lahjoittavat teoksia, tekevät vapaaehtoistyötä ja houkuttelevat uutta yleisöä näyttelyihin.

Tilaajille
Tilaajille

Balettitanssijan ketteryys pelasti nuohooja Teemu Nybergin hengen, kun tikas yllättäen petti räystäskorkeudella – Ammattitanssija vaihtoi yllättävään ammattiin

Hyvä Elämä 17.8.

Tanssijan uran taakseen jättänyt Teemu Nyberg nuohoaa nyt takkoja ja rassaa piippuja.

Tilaajille
Tilaajille

Saaran tallilla hevosharrastuksen aloittanut kenttäratsastaja Kati Kemppainen ryhtyi ratsastuskouluyrittäjäksi – oma talli Ratsukangas löytyi lopulta tien toiselta puolelta

Oulu 17.8.

Oululaimen kenttäratsastaja ja tuore ratsastuskouluyrittäjä Kati Kemppainen lupaa ratsastuskoululle maastoesteitä, enemmän esteratsastusta ja paikallista kisatoimintaa.

Tilaajille
Tilaajille

Saana houkuttelee jo 26 000 retkeilijää vuodessa – Vastavalmistuneiden portaiden avulla korjataan kulumisvaurioita rinteessä, mutta palautumisessa voi kestää 30 vuotta

Pohjois-Suomi 15.8.

Matkailu on Kilpisjärven elinehto, ja retkeilijöitä houkuttelee hyvinvoiva luonto. Saanan keskustelua herättäneet kiviportaat valmistuivat kuun alussa.

Tilaajille
Tilaajille

Asko Myllymäen Lehto Groupin osakekaupoille taas huomiota – Osakesäästäjien Keskusliiton toimitusjohtaja: "Sisäpiiritiedon hyväksikäyttöä on haasteellista todistaa"

Talous 15.8.

Osakesäästäjien Keskusliitto on kiinnittänyt huomiota kempeleläisen pörssiyhtiön Asko Myllymäen osakemyyntiin heinäkuussa. Myllymäen mukaan hän ei ole ollut Lehto Groupin sisäpiirissä vuoden 2018 huhtikuun jälkeen.

Tilaajille
Tilaajille

"Ympäristöajattelu ei ole matkailussa enää vain trendi, se on tullut jäädäkseen" – näillä vinkeillä huomioit kotimaata kolutessasi luonnon ja paikalliset ihmiset

Kotimaa 16.8.

Liikaturismi ei ole vielä ongelma Suomessa kuten Venetsiassa tai Barcelonassa. Kotimaan suosituimmissa kohteissa on kuitenkin jo viitteitä turismin aiheuttamista haitoista.

Tilaajille
Tilaajille

Sähkö tuo lisämausteen maastopyöräilyyn, pyöriä myyty tänä kesänä ennätysmäärä – "Huono ilma tai vastatuulikaan eivät haittaa, kun sähkö avustaa eteenpäin"

Oulu 14.8.

Kun kokenut pyöräharrastaja Jukka-Pekka Jylhä osti viime syksynä sähköavusteisen maastopyörän, ei niitä ollut juuri muilla. Nyt pyörien suosio on kasvanut valtavasti.

Tilaajille
Tilaajille

Oulu menettää yli 14 miljoonaa euroa verotuloja tänä vuonna tulorekisterin ongelmien takia – "Tulossa murheellinen tilinpäätös", ennustaa kaupungin talousjohtaja Jukka Weisell

Oulu 15.8.

Verotuloja satelee kunnille 400 miljoonan euron verran niukemmin kuin pitäisi. Rahat tulevat ensi vuonna, mutta vaje vaikuttaa merkittävästi tämän vuoden tilinpäätöksiin.

Lisää aiheesta Tähtijutut

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi