Tähtijutut

Kalevan tähtijutut ovat tilaajille tarkoitettua laatusisältöä verkossa. Tähtijuttu voi tarjota uutta taustatietoa, paikallista historiaa, hyötytietoa tai punnittua ajattelua lukijalleen. Tähtijuttu erottuu päivittäisestä uutisvirrasta ja pysäyttää lukijan syventymään ainutlaatuisen sisällön pariin.

Eilen

Tilaajille
Tilaajille

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen saa lisää töitä – kysyimme, miten omistajaohjaus saadaan järjestykseen

Kotimaa 9.12.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) saa uudessa hallituksessa lisää töitä, kun hänelle osoitettiin myös omistajaohjausministerin tehtävät, jotka aiemmin kuuluivat Sirpa Paaterolle.

Tilaajille
Tilaajille

Historiansa suurimman työtaistelunsa aloittanut YTN vaatii: Kunnon palkka ja kikyt pois – Oulussa kaikki Ruskon Nokian henkilöstöryhmät lakossa

Talous 9.12.

Ylemmät toimihenkilöt YTN aloitti maanantaina historiansa suurimman työtaistelun, kun se yhtyi Teollisuusliiton lakkoon. Pohjois-Suomessa lakon piirissä on yhteensä yli 3 000 ylempää toimihenkilöä.

Tilaajille
Tilaajille

Nyt otetaan naisista mittaa – poliittisesti kokeneella Marinilla edessä kasvu pääministeriksi

Pääkirjoitukset 9.12.

Suomen hallitus on viiden naisen komennossa. Raskaimpia salkkuja kantavat uusi pääministeri Sanna Marin (sd.) ja valtionvarainministerin tehtävät ottanut Katri Kulmuni (kesk.).

Tilaajille
Tilaajille

Arvio: Iloisesti kiinni hyvässä ja pahassa – Kissa vieköön, kyllä kannattaa tutustua Elvi Sinervon suomentamaan klassikkoon, jolla on yhdeksän henkeä!

Kulttuuri 9.12.

Bertolt Brechtin näytelmä Sezuanin hyvä ihminen ei kaipaa kumartelua, vaan tekstiä voi ilkikurisesti sämplätä.

Tilaajille
Tilaajille

"Siellä missä on kylmimmät ympäristöt, on lämpimiä ihmisiä" – Anna Koivukangas löytää veistoksen lumen sisältä ja rapsuttelee sen esiin

Oulu 9.12.

Lumenveistäjä Anna Koivukangas on yksi rovaniemeläistä Lumihotellia veistävistä henkilöistä. Kaikkiaan hotellia työstää noin 40 henkilöä.

Tilaajille
Tilaajille

Juokseva vesi on ekstraa ja luksusta, jota saa Suomessa lasiin hanaa kääntämällä

Kolumnit 9.12.

Suomalaiselle on itsestäänselvyys, että kotioloissa ja kotimaassa kraanasta voi hörpätä vettä suoraan suuhun milloin ja missä vain. Maailmalla hanoista ei juoda vettä, koska se on saastunutta tai vähintään juomakelvotonta.

Tilaajille
Tilaajille

110-vuotista taivalta juhliva Hammarin Sähkö on selvinnyt sitkeydellä – "1990-luvun lama pisti meidät ihan polvilleen, siitä vaan noustiin"

Oulu 9.12.

Vuoden 1909 Oulussa sähkö ei ollut itsestäänselvyys. Siitä huolimatta sähköinsinööri Gunnar Hammar uskalsi perustaa sähköliikkeen.

Tilaajille
Tilaajille

Oululaistaustaiset hiihtäjäserkukset Juho ja Oskari Hökkä lykkivät eteenpäin huumorin voimalla – "Siitä tulee paljon piruilua, jos ampuu ohi"

Urheilu 9.12.

Parikymppiset urheilijaserkukset ovat viettäneet pienestä pitäen paljon aikaa yhdessä. Molempia yhdistävä tekijä on huumori.

Tässä kuussa

Tilaajille
Tilaajille

”Kävin kahdesti käsiksi lapseeni” – Työssään muita auttava äiti olisi kaivannut nopeampaa apua, kun suhde murrosikäisen tyttären kanssa meni solmuun

Kotimaa 7.12.

Lastensuojeluilmoituksia tehdään aiempaa enemmän.

Tilaajille
Tilaajille

Ville Leskinen lähti etelään hakemaan roolia – "Olen käynyt Sakun kanssa shoppailemassa kaupungilla"

Liiga 7.12.

Jääkiekko Liiga, Kärpät–HIFK 1–4 (0–1, 1–1, 0–2) Oulu"Leskinen, olet luopio!

Tilaajille
Tilaajille

Vuosia sitten Haukiputaalla ihmeteltiin puhki kuluvia veneenpohjia, syyksi selvisi mustaliuskeen aiheuttama hapan vesi

Oulu 7.12.

Geologian tutkimuskeskus on kartoittanut mustaliuskeen esiintymistä. Tietokanta ja opas julkistetaan virallisesti ensi vuonna.

Tilaajille
Tilaajille

Vankiloissa kovat otteet käyttöön: Näin muita vankeja ja henkilökuntaa terrorisoivat liivijengiläiset pannaan kuriin – "Jengivangit eristetään"

Kotimaa 8.12.

Keskusrikospoliisi kiittelee Rikosseuraamuslaitoksen johtoa riuskoista otteista liivijengi United Brotherhoodin valta-aseman kaatamiseksi suljetuissa...

Tilaajille
Tilaajille

Yksitoistavuotias Väinö Kinnunen makasi penkin alla suojaten pikkusiskoaan – ”Ajattelin, että näin lyhyeksi jäi minun elämäni"

Pohjois-Suomi 6.12.

Kesäkuun 26. päivä jatkosodan vuonna 1943 oli Suomussalmen Malahvianvaarassa sateinen. Läheltä ammutut konepistoolin luodit piiskasivat ilman täyteen puunpirstaleita.

Tilaajille
Tilaajille

Elisabeth Rehniä painaa edelleen tuska, jota äidit kokivat Balkanilla etsiessään joukkohaudoista todisteita läheisistään – "En oikein pysty rentoutumaan"

Kotimaa 6.12.

Kun Elisabeth Rehn puki 8-vuotiaana pikkulotan puvun päälleen, hän tuskin aavisti, mihin kaikkialle hänen tiensä veisi.

Tilaajille
Tilaajille

Veden puhdistustehoa tarvitaan kipeästi lisää – Oulua uhkaa paha vesikriisi, jos nykyisiin puhdistamoihin tulee vakava häiriö

Oulu 8.12.

Noin 150 000 oululaisen juomavesi tulee Hintan ja Kurkelanrannan puhdistamoiden kautta Oulujoesta.

Tilaajille
Tilaajille

Hallitus saa uuden mahdollisuuden – vielä on aikaa toteuttaa hallitusohjelmaa, mutta töppäilyyn ei ole varaa

Pääkirjoitukset 6.12.

Hallitus saa pääministerivaihdoksen myötä mahdollisuuden uuteen alkuun, mutta minkäänlaisiin töppäilyihin ei ole varaa.

Tilaajille
Tilaajille

"Pahimmillaan en pystynyt lähtemään kämpiltä mihinkään" – opinnot useasti kesken jättänyt oululainen Jere Karppinen palasi koulun penkille työpajan ja yksilöllisen ohjauksen kautta

Oulu 7.12.

Ei siitä kuitenkaan mitään tule. Ei minusta ole siihen. Nämä ajatukset ovat pyörineet pitkään Jere Karppisen, 27, päässä, mutta nyt näyttää siltä, että ne voisi jo pikkuhiljaa jättää taakseen.

Tilaajille
Tilaajille

"Pisa-tutkimuksia tulee ja menee, mutta nämä kohtaamiset säilyvät" – kuusamolaisopettaja Anu Vartiainen ideoi toimintamallin, joka innostaa myös pojat kirjojen pariin

Pohjois-Suomi 6.12.

Vuonna 2018 alkanut hanke ja sen myötä saatu Vuoden opetus -palkinto toivat Vartiaiselle kutsun Linnan juhliin.

Tilaajille
Tilaajille

Rinne ei kasvanut pääministerin mittoihin – seuraajan on vaihdettava tyyliä

Kolumnit 8.12.

Eronnut pääministeri Antti Rinne (sd.) piti kenties parhaan puheensa hallituksen johtajana tiistaina.

Tilaajille
Tilaajille

Tiernasäätiö: Naaman voi jättää mustaamatta, Murjaanien kuningas -nimityksestä voi luopua

Kolumnit 7.12.

Pohjoinen tiernapoikaperinne ei suinkaan ole vain oululainen perinne, vaan liittyy kolmen kuninkaan mysteerinäytelmien pitkään jatkumoon.

Tilaajille
Tilaajille

Lapset ja nuoret hyppäävät takapenkiltä ohjaajan paikalle – valtakunnallisista lastenkulttuurikeskuksista vain Oulun keskus on erikoistunut elokuvaan

Kulttuuri 8.12.

Ensin syntyi Mooses-metodi, sitten Taikalamppu-metodi ja monet muut. Lapsenpäivänä palkitussa Valveen elokuvakoulussa tehdään omia elokuvia niin helposti kuin mahdollista.

Tilaajille
Tilaajille

Toppilan satamassa riitti työtä ja porinaa sotien jälkeen – satamapoliisilla piti kiirettä, kun satamajätkät riehaantuivat tappelemaan juovuspäissään

Oulu 7.12.

Eläkeläisopettaja Kauko Kalaoja kertoo muistelukirjassaan poikien seikkailuista Toppilan satama-alueella. Uteliaat saivat seurata laivojen purkua ja lastausta.

Tilaajille
Tilaajille

Pihasuden saa karkottaa ja pakon edessä käyttää voimaa – Kaataminen on viimeinen toimenpide: "Meidänkään lupa ei ole kostolupa", riistapäällikkö sanoo

Pohjois-Suomi 6.12.

Poliisin ja alueellisen riistakeskuksen arvio on, että kannanhoidolliset luvat ovat tiukemmassa.

Tilaajille
Tilaajille

Suomi tarttui EU:ssa vanhaan – puheenjohtajamaan budjettiesitys saa raskasta arvostelua kunnianhimon puutteesta

Pääkirjoitukset 5.12.

Puheenjohtajamaa Suomi on ollut tiukassa paikassa laatiessaan EU:n tulevien vuosien menokehyksiä. Niskaan sataa raskasta arvostelua.

Tilaajille
Tilaajille

Kauppuri 5 marssitti Ouluun paremmat hampurilaiset, joita myyvät nyt myös Social Burgerjoint ja moni muu – miten hampurilaisesta tuli salonkikelpoinen?

Oulu 6.12.

Alussa olivat tomaatti, sipuli ja cheddar-viipale. Sitten tulivat tequila-pekonihilloke, bulgogi-kastike, sitruuna-tryffelidressing, umamimajoneesi ja avokado-chimichurri.

Tilaajille
Tilaajille

Kansainvälisen verkkokaupan epäreilua kilpailuetua päästään karsimaan – EU:n ulkopuolelta tilattaville tuotteille maksuja ja veroja

Pääkirjoitukset 8.12.

Verkkokauppaan on tulossa maksuja, jotka vähentävät EU:n ulkopuolisten toimijoiden nauttimaa epäreilua kilpailuetua.

Tilaajille
Tilaajille

Kommentti: Joutuuko itse hankitusta Kiinan-kunniamerkistä linnaan, siis pienellä ällällä?

Kotimaa 5.12.

"Kunniamerkin kopion kantamisesta julkisesti ei ole säädetty rangaistusta, mutta se on häpeällistä, koska presidentti ei ole kunniamerkkiä myöntänyt", ohjeistaa ritarikuntien kanslia.

Tilaajille
Tilaajille

Hiljaiseloa tragedian jälkeen – Melina-tyttären tapaturmainen kuolema järkytti oululaisen mestaripainijan Mikael Lindgrenin, 50, elämän perusrakenteita: "Suru on arjessa edelleen läsnä"

Urheilu 7.12.

Vuoden 1993 Euroopan mestari ei tiedä, palaako hän vielä joskus painin pariin, mutta myöntää lajin merkityksen elämänsä suunnannäyttäjänä: "Paini on ollut lähes kaikki kaikessa."

Tilaajille
Tilaajille

Kun Notre Dame paloi pääsiäisen alla, lavastaja Marjatta Kuivasto oli loppusuoralla kirkon lavastamisessa näyttämölle – "Se tuntui jotenkin kohtalonomaiselta"

Kulttuuri 5.12.

Kun Pariisin Notre Dame syttyi palamaan viime pääsiäisviikon maanantaina, lavastaja Marjatta Kuivasto oli pihatöissä kotonaan Tampereen Pispalassa.

Tilaajille
Tilaajille

Joulukalenterisatu: Tonttukansan lahja, osa 8 – kuuntele, lue ja tee palapeli

Kotimaa 8.12.

Kotona Tömpsäsellä oli hiljaista. Aamupalapöydässä ei juuri keskusteltu, vaikka kaikkien huulilla pyöri monia kysymyksiä.

Tilaajille
Tilaajille

"Suomalainen mies ei kestä työttömyyttä ja puolison puutetta" – Alkoholin aiheuttama haimatulehdus vie syrjäytyneitä miehiä hautaan, taudista väittelevä oululaislääkäri toivoisi parantuneita seurattavan paremmin

Oulu 4.12.

Kirurgi Heikki Karjula ihmetteli, mikseivät vaikeaan haimatulehdukseen sairastuneet toipuneet edes kuukausien tehohoidon jälkeen.

Tilaajille
Tilaajille

Polven tähystyksestä alkanut kierre uhkaa päättää OLS:n ykkösmaalivahdin lupaavan salibandyuran ennen aikojaan – "Jos uusi leikkaus tehdään, mies ei pysty enää maalille menemään"

Urheilu 4.12.

Ville Mestari unelmoi vaikeiden aikojen keskellä paluusta OLS:n kotiyleisön eteen – edes yhteen otteluun.

Tilaajille
Tilaajille

Arvio: Scarlett Johansson ja Adam Driver loistavat avioerodraamaan päärooleissa

Viihde 5.12.

Marriage Story -elokuvassa ohjaaja-käsikirjoittaja Noah Baumbach onnistuu sekoittamaan Ingmar Bergmania ja Woody Allenia persoonallisesti ja tarkkanäköisesti, kriitikko Juhani Nurmi kirjoittaa.

Tilaajille
Tilaajille

Lukemisen alamäki pitää taittaa – kansakunnan vahvuutta ei saa päästää rapistumaan.

Pääkirjoitukset 4.12.

Yläasteikäisten taitoja mittaavan Pisa-tutkimuksen mukaan Suomen koululaitos on edelleen maailman valioita.

Tilaajille
Tilaajille

"Minä maiset murheeni unohdan" – näin kotimaisten elokuvien laulut muovasivat Suomea, suomalaisia ja suomalaisuutta

Kulttuuri 6.12.

Suosittujen elokuvien suosittu musiikki yhdisti ja innosti nuorta kansakuntaa. Samalla se loi sille omanlaisensa populaarikulttuurin.

Tilaajille
Tilaajille

Joulukuusen voi ripustaa vaikka verhotankoon – tunnetko jo nämä kaikki modernit ja kätevät joulukuusen korvikkeet?

Kotimaa 6.12.

Tekokuusten suosio kasvaa. Perinteisen vihreän lisäksi tarjolla on jopa vaaleanpunaisia kuusia. Uutta ovat puolikkaat ja kankaaseen painetut kuuset.

Tilaajille
Tilaajille

Pudasjärveläinen Koillispaja hakee kasvua uudesta liiketoiminnasta – Toimitusjohtaja Kaisa Korhosen mukaan yrittäjäverkoston tuki on tärkeää

Pohjois-Suomi 5.12.

Kymmenen vuotta Pudasjärvellä toiminut tilauskonepaja Koillispaja Oy lanseeraa keväällä 2020 ensimmäiset omat tuotteensa.

Marraskuussa

Tilaajille
Tilaajille

Hintan vesilaitoksen laajennuksen sijoituspaikalle oli vaihtoehto – Oulu-seura ihmettelee, miksei sitä ole tuotu esille

Oulu 29.11.

Vaihtoehdoksi tarjotaan nykyisen laitoksen länsipuolella olevaa aluetta.

Lisää aiheesta Tähtijutut

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/