Susikeskustelu

Vuonna 2019

Suupetojen aiheuttamien vahinkojen korvaaminen nopeutuu ensi vuonna – muun muassa susien tappamista koirista korvaus voidaan maksaa heti

Kotimaa 17.12.2019

Vuoden 2020 alusta alkaen kunnat voivat maksaa suurpetojen aiheuttamat koira-, kotieläin- ja irtaimistovahingot aina täysimääräisesti ja heti korvauspäätöksen jälkeen, tiedottaa maa- ja metsätalousministeriö.

Tilaajille
Tilaajille

Susitutkija Ilpo Kojola: “Susien vaaral­li­suu­desta liikkeellä perätöntäkin tietoa, mutta ihmisten susipelko on otettava vakavasti"

Oulu 12.12.2019

Tutkimusprofessori Ilpo Kojolan mukaan turvallisuusnäkökulma on otettava aina huomioon, jos edes epäilyttää, että susi saattaisi käydä ihmisen kimppuun.

Kaksi Itä-Suomen kansanedustajaa kantelee susikanta-arviosta oikeusasiamiehelle –"Luken arvio ei voi pitää paikkansa, pihasusille välittömästi poistoluvat", kirjoitetaan kantelussa

Kotimaa 11.12.2019

Kaksi keskustan itäsuomalaista kansanedustajaa on jättänyt eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun, jossa he vaativat muun muassa pihasusille helpompia poistolupia.

Analyysi: Lapset, lampaat, elonkirjo ja punahilkka – Susikeskustelu on EU-tasolla kuin suoraan Suomesta

Kotimaa 9.12.2019

Kolme parlamentin valiokuntaa keskusteli susikonfliktista, ja Suomi oli syksyn oikeustapauksen vuoksi vahvasti esillä.

Tilaajille
Tilaajille

Pihasuden saa karkottaa ja pakon edessä käyttää voimaa – Kaataminen on viimeinen toimenpide: "Meidänkään lupa ei ole kostolupa", riistapäällikkö sanoo

Pohjois-Suomi 6.12.2019

Poliisin ja alueellisen riistakeskuksen arvio on, että kannanhoidolliset luvat ovat tiukemmassa.

Tilaajille
Tilaajille

Metsästäjät suhtautuvat epäillen susien jätösten keruutalkoisiin – "Laitatte pussiin koko paskan, ettekä palastele", suurpetoasiantuntija ohjeistaa

Pohjois-Suomi 21.11.2019

Ulosteläjiä kerätään, sillä niistä löytyvän DNA:n avulla voi selvitä suden reviiri. Reviiritiedot ovat jatkossa avain mahdolliseen kannanhoidolliseen suden metsästykseen.

Kysyimme, onko Limingassa liikkuneita susia karkotettu – "Voitaisiin sanoa, että asiassa vallitsee välirauha"

Oulu 11.11.2019

Poliisi antoi Limingan susille karkotusmääräyksen 13. lokakuuta. Limingan ja Lumijoen alueelta oli kesän ja syksyn ajalta havaintoja susista, jotka liikkuivat asutuksen, tuotantoeläinrakennusten ja laidunten läheisyydessä.

Video

Riku-koira kohtasi susiparin hirvijahdissa Haapavedellä – kokenut tutkija kertoo, miten sudet reagoivat lemmikkikoiriin

Pohjois-Suomi 9.11.2019

Luonnonvarakeskuksen tutkimusmestari Seppo Ronkainen analysoi videota, jossa koiran ja susien kohtaaminen näkyy.

Luonnonsuojeluliitto: Suden uusi hoitosuunnitelma mahdollistaa elinvoimaisen kannan

Kotimaa 5.11.2019

Suomen luonnonsuojeluliitto on tyytyväinen suden hoitosuunnitelmaan, jonka maa- ja metsätalousministeriö julkaisi tiistaina.

Metsästäjäliitto susikannan hoitosuunnitelmasta: Koirien kanssa metsästäminen pitää turvata ja häirikkösudet poistaa

Kotimaa 5.11.2019

Maa- ja metsätalousministeriö julkaisi tiistaina päivitetyn susikannan hoitosuunnitelman. Sen keskiössä ovat ennaltaehkäisevät toimet ja tehokas viestintä.

Susivihapuhe kärjistyy: kohteina Luke, Riistakeskus, ministeriö ja nyt myös Metsästäjäliitto – "Aiotteko lähteä täältä elävänä?"

Kotimaa 5.11.2019

Luke joutui jo selvittämään henkilöstönsä turvallisuusriskit, ja työhyvinvointi on uhattuna muissakin organisaatioissa.

Susien ulosteita kerätään Pohjois-Pohjanmaalla – metsästäjiä kannustetaan osallistumaan

Oulu 30.10.2019

Luonnonvarakeskus ja Suomen riistakeskus organisoivat susien ulostenäytteiden keräämisen talven aikana Pohjois-Pohjanmaalla.

Näin syntyi susihysteria somessa – huhuttu siirtoistutus olikin sienitutkimusta: "Salaliittoteoriat alkoivat taas kukoistaa"

Kotimaa 25.10.2019

Keuruun ja Mäntän suunnalla levisi tuttuja huhuja, joiden mukaan Luke olisi ollut levittämässä alueelle susia.

Tilaajille
Tilaajille

Asutusta lähestyvät sudet huolestuttavat Limingassa – normaalisti yöllä liikkuva eläin on nähty jopa bussia odottavien koululaisten lähellä

Oulu 14.10.2019

Susihavainnot ovat puhuttaneet Limingassa menneen kesän ja syksyn aikana. Susia on havaittu liikkuvan hyvin lähellä asutusta jopa päiväsaikaan.

Limingan susille annettiin karkotusmääräys – alueella liikkuu arviolta kolmen suden lauma, jonka ihmisarkuus halutaan palauttaa

Oulu 13.10.2019

Alueella liikkuvat sudet ovat aiheuttaneet yhden tuotantoeläinvahingon. Komisario Juha Niemelä Oulun poliisin johtokeskuksesta kertoo, että sudet tappoivat vasikan lauantaina.

Sudet tappoivat hirvikoiran heti pyynnin alettua Haapavedellä

Pohjois-Suomi 12.10.2019

Jämtlanninpystykorva kuoli pian hirvenmetsästyksen alettua Haapavedellä tänään.

Susimäärä huolettaa hirvijahtiin lähteviä metsästäjiä – "Jo yli 20 metsästyskoiraa mennyt susille"

Kotimaa 11.10.2019

Susien viime vuosista lisääntynyt määrä huolettaa Metsästäjäliittoa, kun hirven metsästyskausi alkaa koko maassa lauantaina.

EU:n tuomioistuimelta tiukka linja susien metsästykseen – metsästäjät haluavat tarkan kannan arvioinnin, luonnonsuojelijoiden mielestä kanta on nyt liian pieni

Kotimaa 11.10.2019

Euroopan unionin tuomioistuin on antanut ennakkoratkaisun suden kannanhoidollisesta metsästyksestä. Linjauksen mukaan kannanhoidollinen metsästys on mahdollista.

Ajo eteni huonoon suuntaan – sudet tappoivat ajokoiran Haapaveden ja Haapajärven rajalla

Pohjois-Suomi 10.10.2019

Kokenut suomenajokoira kuoli susien hyökkäyksessä Haapaveden ja Haapajärven rajalla Karsikkaan takana tiistaina.

Susi raateli laitumella olleen vasikan Pyhäjärvellä – omistaja löysi osittain syödyn eläimen aamulla

Pohjois-Suomi 6.10.2019

Susi oli vieraillut ylämaankarjalaumassa Pyhäjärvellä sunnuntain vastaisena yönä. Sähköaidasta läpi mennyt eläin oli tappanut noin kuukauden ikäisen vasikan.

Susiin liittyviä ristiriitoja halutaan lievittää ja suden hyväksyttävyyttä Suomessa parantaa − kuusivuotinen hanke alkaa lokakuussa

Kotimaa 26.9.2019

Suden hyväksyttävyyttä Suomessa parantava hanke alkaa lokakuussa, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Kyseessä on yhteensä kuusivuotinen hanke, jonka on tarkoitus lievittää susiin liittyviä ristiriitoja.

Laiton tappaminen on susien yleisin kuolinsyy – poliisin resurssit ovat edelleen pahin pullonkaula laittoman metsästyksen kitkennässä

Kotimaa 17.9.2019

Arvioiden mukaan Suomessa salametsästys on yleisempää ja tulee päivänvaloon harvemmin kuin Ruotsissa. Suden kannanhoitosuunnitelman luonnos esittää keinoiksi asenneviestintää ja lisää poliisiresursseja.

Metsästyskoirien riski törmätä susiin on suurimmillaan – kokemattomat saalistajat ovat liikkeellä

Pohjois-Suomi 13.9.2019

Suden hyökkäyksestä selvinneistä koirista suurin osa on pelastunut omistajan väliintulon ansiosta. Koiraa ei tule jättää yöksi esimerkiksi hirveä haukkumaan.

Lumijoella tehty muutama susihavainto – "Ne liikkuvat hieman eri alueella kuin tavallisesti"

Pohjois-Suomi 12.7.2019

Lumijoen Luonnostakylän ja Hirvasniemen alueilla on tehty susihavaintoja. Riistanhoitoyhdistykseltä kerrotaan, että erityisen huolissaan eläimistä ei tarvitse olla.

28 lammasta kuoli susien hyökkäyksessä Pulkkilassa, vain muutama jäi henkiin

Pohjois-Suomi 3.7.2019

Kyseessä on kesän ensimmäinen ja varsin aikainen susien hyökkäys alueella. Normaalisti susien aiheuttamia vahinkoja alkaa ilmetä vasta heinä-elokuun vaihteessa.

Susilaumojen määrä väheni lännessä, Pohjois-Pohjanmaalla on neljä laumaa – Luonnonvarakeskus antaa ensimmäistä kertaa susiennusteen

Pohjois-Suomi 5.6.2019

Tämän vuoden maaliskuussa tehdyn kanta-arvion mukaan Suomessa oli 19 kokonaan tai suurimmaksi osaksi Suomen puolella liikkuvaa susilaumaa.

Susien pannoitukset päättyivät – Länsi-Suomesta halutaan uutta tietoa susien liikkeistä

Pohjois-Suomi 23.4.2019

Luonnonvarakeskus pannoitti 18 sutta tämän kevään aikana. Gps-pannoilla merkittiin kuusi sutta läntisellä kannanhoitoalueella.

Tilaajille
Tilaajille

Susipannoituksia pidetään yhä tärkeinä, toiveena olisi saada sudet DNA-seurannan piiriin – Tyrnävällä susikolarin ajanut: "Pahaltahan se tuntuu, kun eläimen tappaa"

Oulu 27.3.2019

Luonnonvarakeskukselle (Luke) haettiin 300 000 euron määräraha, joka kohdennettiin Länsi-Suomen susipannoituksiin ja kenttähenkilön palkkaamiseen.

Lumi-pantasusi jäi auton alle Kestilässä – susi jatkoi matkaa Siikajoen yli

Pohjois-Suomi 25.3.2019

Rei­lu viik­ko sit­ten Sii­ka­jo­el­la pan­noi­tet­tu Lumi-pan­ta­su­si jäi maanantaina aa­mu­päi­väl­lä au­ton al­le Kes­ti­lässä.

Siikajoella pannoitettiin viikonloppuna kaksi sutta – Luke: Tilanteesta liikkuu perättömiä väittämiä, sudet pannoitettiin valtion mailla

Oulu 18.3.2019

Luken mukaan viikonloppuna Lumijoella tehdystä pannoituksesta liikkuu sosiaalisessa mediassa perättömiä väittämiä.

Lukijavideo
Video

Lukijan hurja video: Sudet juoksevat kasitien yli Revonlahdella

Pohjois-Suomi 11.3.2019

Alexei Litvinets sai kuvattu videolle maanantaina, kuinka kaksi sutta juoksee kasitien yli Raahen ja Revonlahden välillä.

Hallinto-oikeus: Susipelko, koulukyydit tai yksittäinen kotieläinvahinko eivät olleet pakottavia perusteita poikkeuslupiin

Kotimaa 27.2.2019

Oikeuden mukaan perusteet ovat sinänsä päteviä, mutta susien tappamisen sijaan oli muita tyydyttäviä ratkaisuja. Oikeus korostaa myös tapauskohtaista harkintaa.

Luonnonvarakeskus aloittaa susien merkintäpyynnit myös itäisessä Suomessa

Kotimaa 22.2.2019

Luonnonvarakeskus aikoo aloittaa susien merkitseminen gps-pannoilla helmikuun loppupuolella etupäässä Kainuussa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

Tilaajille
Tilaajille

Kysyimme, voisiko sudesta tulla Suomessa merkittävä hirvikannan koon säätelijä – "Yksi susi tappaa vuodessa keskimäärin 15 hirveä"

Kotimaa 17.1.2019

Sudet kilpailevat metsästäjien kanssa hirvisaaliista uusilla alueilla, mutta susien varaan hirvikannan hoitoa ei voi jättää.

Poliisi ohjeistaa: Miten kannattaa toimia, jos kohtaa suden?

Kotimaa 15.1.2019

Poliisihallitus on julkaissut ohjeet siitä, mitä kansalaisen kannattaa tehdä, jos kohtaa suden tai huomaa suden jäljen.

Tilaajille
Tilaajille

Suurpetojen metsästystä linjaava ennakkopäätös nytkähti eteenpäin EU-tuomioistuimessa – tätä Suomen tulkintaa ei ole aiemmin arvioitu

Kotimaa 15.1.2019

Tuomioistuimelta halutaan tulkintaa siihen, voiko suden, ilveksen ja karhun kantoja pienentää esimerkiksi koiravahinkojen tai salametsästyksen ehkäisemiseksi.

Vuonna 2018

Sudet levittäytyvät rivakasti Pohjois-Pohjanmaan metsiin – petojen kauloihin olisi tarjolla pantoja

Pohjois-Suomi 24.10.2018

Susikanta kasvaa Pohjanmaalla rivakasti. Pyhäjokialueen tienoillakin puhutaan jo susilaumoista. Monikossa.

Kaksi sutta yllätti hirvijahdissa olleen koiran Pyhännällä: Topi-koiraan ommeltiin yli 70 tikkiä

Kotimaa 24.10.2018

Pyhännän hirvimiesten kanssa jahdissa mukana ollut Topi-hirvikoira joutui kahden suden hyökkäyksen kohteeksi.

Sudet tappoivat 14 lammasta Vihannin Alpuassa – alueella oli kahden eri kokoisen suden jälkiä

Pohjois-Suomi 17.7.2018

Osa lam­pais­ta oli kuol­lut vä­lit­tö­mäs­ti su­sien kä­sit­te­lys­sä, osa jou­dut­tiin lo­pet­ta­maan.

Susi hyökkäsi jälleen Pelson vankilan lampaiden kimppuun Vaalassa – arvokkaita siitospässejä menehtyi

Pohjois-Suomi 21.6.2018

Susi tappoi torstain vastaisena yönä ainakin kahdeksan lammasta Pelson vankilan lammaskatraasta Vaalassa.

"On hyvä, että susikanta on elpynyt" – Luonnonsuojeluliitto iloitsee susikannan kasvusta

Kotimaa 6.6.2018

Luonnonvarakeskus julkaisi tänään kanta-arvionsa, jossa kerrottiin muun muassa susien määrän nousseen viime vuodesta.

Suomen susikannan painopiste on siirtynyt läntiseen Suomeen – Pohjanmaalla susien määrä kaksinkertaistunut

Kotimaa 6.6.2018

Suomessa on uusimman kanta-arvion mukaan yhteensä 20 susilaumaa. Vastaava luku oli vuosi sitten neljätoista.

Pihalle astellut susi keskeytti maalauspuuhat Vihannissa – kissan käytös paljasti kutsumattoman vieraan

Pohjois-Suomi 16.5.2018

Vihantilainen Tea Lumijärvi säikähti pahanpäiväisesti tiistai-iltana, kun susi tuli heidän pihalleen Vihannin Kinttukankaantiellä.

Kiimingin susihavainto varmistettiin – hukan ei uskota olevan vaaraksi ihmisille

Oulu 14.5.2018

Kiimingin Alakylässä tehtiin varma susihavainto lähellä talon pihaa lauantaiyönä, riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö kävi tunnistamassa suden jäljet.

Susien määrä kasvaa Suomessa koko ajan – Tutkimusprofessori: "Tottuuhan se ihmisiin"

Kotimaa 16.3.2018

Susien määrä on kolminkertaistunut Suomessa 1990-luvulta, toteaa Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola.

Kauhajoki-lehti: Pihoilla käynyt susi kaadettiin Kauhajoella

Kotimaa 24.2.2018

Pihakäyntejä tehnyt susi kaadettiin Sahankylässä Kauhajoella lauantaina, kertoo Kauhajoki-lehti.

Kansalaisaloite tähtää häirikkösusien kaatamisen helpottamiseen – ajatuksena myös susien suojelu

Kotimaa 12.2.2018

Kansalaisaloite.fi-sivustolla on julkaistu aloite, joka tähtää häirikkösusien kaatolupaprosessin yksinkertaistamiseen ja susivahinkojen estämiseen. Kannatusilmoituksia on jätetty 12. helmikuuta 7814 kappaletta.

Kolme neljäsosaa Norjan susista metsästäjän tähtäimessä – Suomen susikanta on romahtanut

Kotimaa 17.1.2018

Ympäristöhallinnolle tuli vastalauseiden tulva. Suurpetoasiantuntijan mukaan jahdilla halutaan turvata vapaana laiduntavat lampaat.

Kuhmossa lopetettua sutta oli haavoitettu, sudesta löytyi koteloituneita hauleja – tutkitaan törkeänä metsästysrikoksena

Pohjois-Suomi 3.1.2018

Tapausta tutkitaan törkeänä metsästysrikoksena.

Kuusamolainen metsästäjä kysyi: Millä tavoin sudelta saa suojautua? Asia jää syyttäjän ja oikeusasteiden harkintaan

Kotimaa 2.1.2018

Kuusamolainen metsästäjä kohtasi suden viime viikolla jänismetsällä. Metsästäjä vaati tuoreeltaan virallisia toimintaohjeita vastaaviin tilanteisiin.

Vuonna 2017

Suteen osuneen varoituslaukauksen ampunut metsästäjä vaatii ohjeistusta: Mitä pitäisi tehdä, kun susi käy koiran kimppuun?

Pohjois-Suomi 30.12.2017

Kuusamolainen metsästäjä kohtasi suden perjantaina jänismetsällä, kun susi kävi hänen koiransa kimppuun. Nyt hän vaatii viranomaisilta ohjeistusta siihen, kuinka suden tai muun petoeläimen kohdatessa pitäisi toimia.

Seuraavissa susipannoissa on uutta tekniikkaa - tutkija arvioi, että koiravahingot vähenevät

Kotimaa 11.12.2017

Kun Luonnonvarakeskus (Luke) asentaa susille pantoja seuraavan kerran, luvassa on parannus nykyisiin verrattuna.

Sudet aiheuttaneet tuhansien eurojen lisälaskun koulukyyteihin Sotkamossa – ministeri: lähettäkää lasku EU-komissiolle

Kotimaa 28.11.2017

Turhautuneisuus Suomen susipolitiikan vastaanottoon EU-komissiossa tuli ilmi useaan otteeseen, kun maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) vieraili Sotkamossa.

Ristijärvellä huolta susista, jotka liikkuvat asuttujen talojen pihapiirissä

Pohjois-Suomi 21.11.2017

Ristijärven kunnanhallitus on huolestunut tilanteesta, jossa ihmisten läheisyyteen tottuneet sudet liikkuvat asuttujen talojen pihapiirissä.

Kajaanissa huolta pedoista – useita havaintoja ahmoista ja susilaumoista

Pohjois-Suomi 17.11.2017

Kajaanin petotilanne on kaupunginhallituksen mielestä huolestuttava.

Parisensataa vai tuhatkunta? Susimäärän arvioissa moninkertaiset erot

Kotimaa 6.11.2017

Kiihkoton keskustelu susista on vaikeaa, kun pelkästään susimäärän arvioissa on moninkertaiset erot.

Susien ulostenäytteiden avulla selvitetään kannan suuruutta – Pohjois-Pohjanmaalla alue aiempaa laajempi

Kotimaa 2.11.2017

Susien määrän arviointi tarkentuu ulostenäytteistä selvitettävien DNA-tietojen turvin tulevana talvena.

Nyt aidataan Länsi-Suomea susia vastaan - valtion rahat petoaitoihin loppuivat tänä vuonna kesken

Kotimaa 3.11.2017

Länsi-Suomessa on kova tarve petoaidoille, jotka suojaavat susilta. Kaikille karjatiloille ei riittänyt vuonna 2017 riistakeskuksen kustantamaa aitapakettia.

Lisää aiheesta Susikeskustelu

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ymmärrän miksi on työvoimapula

Tekijät ja osaajat työllistyy aina, eivätkä työtöntä päivää nää, jos eivät itse niin halua. Suomessa myös köyhyyteen pit... Lue lisää...
TOSI ON

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille