Susikeskustelu

Eilen

Lukijavideo

Suden yöllinen vaellus Oulun Metsokankaalla tallentui lukijan videolle – "Todennäköisesti nuori yksilö", sanoo tutkimusprofessori

Oulu 7.4.

Lukija lähetti maanantaina kuvatun videon, jossa susi liikkuu Oulun Metsokankaan kaduilla yöaikaan.

Lukijavideo
Video

Lukija kuvasi suden yöllisellä kävelyllä Metsokankaalla

Oulu 7.4.

Susi yöllisellä kävelyllä Metsokankaalla. 6.4.2020

Maaliskuussa

KHO: Sudenmetsästystä koskeva Riistakeskuksen päätös oli monelta osin lainvastainen – kyseessä on erittäin merkittävä ennakkotapaus

Kotimaa 19.3.

Korkein hallinto-oikeus antoi päätöksensä, josta se oli pyytänyt ennakkoratkaisua EU-tuomioistuimelta.

Tammikuussa

Tilaajille
Tilaajille

Karkotus vei sudet kauemmas pihapiireistä – lukiolaiset Raili Heikkala ja Ellen Littow jäljittivät Lukan liikkeitä Limingan seudulla

Oulu 27.1.

Viime lokakuussa Limingassa toteutettu susilauman karkotus näyttää vähentäneen susien liikettä pihapiireissä.

Tilaajille
Tilaajille

Kuljimme kettutytön kanssa suden jäljillä – Mia Takula on viettänyt pitkälti toistasataa yötä susireviireillä näkemättä kertaakaan puolustettavaansa: "Susi on Suomen vihatuin eläin"

Kotimaa 25.1.

Turkistarhaiskut 1990-luvulla nostivat Mia Takulan julkisuuteen "kettutyttönä". Nykyään susia puolustava Takula haluaa todistaa, että normaali elämä on mahdollista susialueillakin.

Vuonna 2019

Suupetojen aiheuttamien vahinkojen korvaaminen nopeutuu ensi vuonna – muun muassa susien tappamista koirista korvaus voidaan maksaa heti

Kotimaa 17.12.2019

Vuoden 2020 alusta alkaen kunnat voivat maksaa suurpetojen aiheuttamat koira-, kotieläin- ja irtaimistovahingot aina täysimääräisesti ja heti korvauspäätöksen jälkeen, tiedottaa maa- ja metsätalousministeriö.

Tilaajille
Tilaajille

Susitutkija Ilpo Kojola: “Susien vaaral­li­suu­desta liikkeellä perätöntäkin tietoa, mutta ihmisten susipelko on otettava vakavasti"

Oulu 12.12.2019

Tutkimusprofessori Ilpo Kojolan mukaan turvallisuusnäkökulma on otettava aina huomioon, jos edes epäilyttää, että susi saattaisi käydä ihmisen kimppuun.

Kaksi Itä-Suomen kansanedustajaa kantelee susikanta-arviosta oikeusasiamiehelle –"Luken arvio ei voi pitää paikkansa, pihasusille välittömästi poistoluvat", kirjoitetaan kantelussa

Kotimaa 11.12.2019

Kaksi keskustan itäsuomalaista kansanedustajaa on jättänyt eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun, jossa he vaativat muun muassa pihasusille helpompia poistolupia.

Tilaajille
Tilaajille

Metsästäjät suhtautuvat epäillen susien jätösten keruutalkoisiin – "Laitatte pussiin koko paskan, ettekä palastele", suurpetoasiantuntija ohjeistaa

Pohjois-Suomi 21.11.2019

Ulosteläjiä kerätään, sillä niistä löytyvän DNA:n avulla voi selvitä suden reviiri. Reviiritiedot ovat jatkossa avain mahdolliseen kannanhoidolliseen suden metsästykseen.

Kysyimme, onko Limingassa liikkuneita susia karkotettu – "Voitaisiin sanoa, että asiassa vallitsee välirauha"

Oulu 11.11.2019

Poliisi antoi Limingan susille karkotusmääräyksen 13. lokakuuta. Limingan ja Lumijoen alueelta oli kesän ja syksyn ajalta havaintoja susista, jotka liikkuivat asutuksen, tuotantoeläinrakennusten ja laidunten läheisyydessä.

Video

Riku-koira kohtasi susiparin hirvijahdissa Haapavedellä – kokenut tutkija kertoo, miten sudet reagoivat lemmikkikoiriin

Pohjois-Suomi 9.11.2019

Luonnonvarakeskuksen tutkimusmestari Seppo Ronkainen analysoi videota, jossa koiran ja susien kohtaaminen näkyy.

Norjalaisväite: Suomen sudet ovat peräisin Espanjasta ja Norjan sudet pariisilaisesta eläintarhasta

Kotimaa 9.11.2019

Maatalousjärjestö teetti Saksassa dna-analyysejä norjalaisista ja suomalaista susinäytteistä. Tutkimusmenetelmää tai vertailuaineistoa ei ole kerrottu.

Suomi ja Ruotsi lisäävät susiyhteistyötä, ja esillä ovat jopa susien siirrot Ruotsiin – Kannanhoitosuunnitelma ehdottaa poronhoitoalueelle luonnonarvokauppaa

Kotimaa 5.11.2019

Juuri julkaistu suden kannanhoitosuunnitelma ehdottaa poronhoitoalueelle tarvittaessa luonnonarvokauppaa. Ovi kannanhoidolliselle metsästykselle pidetään auki.

Luonnonsuojeluliitto: Suden uusi hoitosuunnitelma mahdollistaa elinvoimaisen kannan

Kotimaa 5.11.2019

Suomen luonnonsuojeluliitto on tyytyväinen suden hoitosuunnitelmaan, jonka maa- ja metsätalousministeriö julkaisi tiistaina.

Metsästäjäliitto susikannan hoitosuunnitelmasta: Koirien kanssa metsästäminen pitää turvata ja häirikkösudet poistaa

Kotimaa 5.11.2019

Maa- ja metsätalousministeriö julkaisi tiistaina päivitetyn susikannan hoitosuunnitelman. Sen keskiössä ovat ennaltaehkäisevät toimet ja tehokas viestintä.

Susivihapuhe kärjistyy: kohteina Luke, Riistakeskus, ministeriö ja nyt myös Metsästäjäliitto – "Aiotteko lähteä täältä elävänä?"

Kotimaa 5.11.2019

Luke joutui jo selvittämään henkilöstönsä turvallisuusriskit, ja työhyvinvointi on uhattuna muissakin organisaatioissa.

Susien ulosteita kerätään Pohjois-Pohjanmaalla – metsästäjiä kannustetaan osallistumaan

Oulu 30.10.2019

Luonnonvarakeskus ja Suomen riistakeskus organisoivat susien ulostenäytteiden keräämisen talven aikana Pohjois-Pohjanmaalla.

Näin syntyi susihysteria somessa – huhuttu siirtoistutus olikin sienitutkimusta: "Salaliittoteoriat alkoivat taas kukoistaa"

Kotimaa 25.10.2019

Keuruun ja Mäntän suunnalla levisi tuttuja huhuja, joiden mukaan Luke olisi ollut levittämässä alueelle susia.

Tilaajille
Tilaajille

Asutusta lähestyvät sudet huolestuttavat Limingassa – normaalisti yöllä liikkuva eläin on nähty jopa bussia odottavien koululaisten lähellä

Oulu 14.10.2019

Susihavainnot ovat puhuttaneet Limingassa menneen kesän ja syksyn aikana. Susia on havaittu liikkuvan hyvin lähellä asutusta jopa päiväsaikaan.

Limingan susille annettiin karkotusmääräys – alueella liikkuu arviolta kolmen suden lauma, jonka ihmisarkuus halutaan palauttaa

Oulu 13.10.2019

Alueella liikkuvat sudet ovat aiheuttaneet yhden tuotantoeläinvahingon. Komisario Juha Niemelä Oulun poliisin johtokeskuksesta kertoo, että sudet tappoivat vasikan lauantaina.

Sudet tappoivat hirvikoiran heti pyynnin alettua Haapavedellä

Pohjois-Suomi 12.10.2019

Jämtlanninpystykorva kuoli pian hirvenmetsästyksen alettua Haapavedellä tänään.

Susimäärä huolettaa hirvijahtiin lähteviä metsästäjiä – "Jo yli 20 metsästyskoiraa mennyt susille"

Kotimaa 11.10.2019

Susien viime vuosista lisääntynyt määrä huolettaa Metsästäjäliittoa, kun hirven metsästyskausi alkaa koko maassa lauantaina.

EU:n tuomioistuimelta tiukka linja susien metsästykseen – metsästäjät haluavat tarkan kannan arvioinnin, luonnonsuojelijoiden mielestä kanta on nyt liian pieni

Kotimaa 11.10.2019

Euroopan unionin tuomioistuin on antanut ennakkoratkaisun suden kannanhoidollisesta metsästyksestä. Linjauksen mukaan kannanhoidollinen metsästys on mahdollista.

Ajo eteni huonoon suuntaan – sudet tappoivat ajokoiran Haapaveden ja Haapajärven rajalla

Pohjois-Suomi 10.10.2019

Kokenut suomenajokoira kuoli susien hyökkäyksessä Haapaveden ja Haapajärven rajalla Karsikkaan takana tiistaina.

Susi raateli laitumella olleen vasikan Pyhäjärvellä – omistaja löysi osittain syödyn eläimen aamulla

Pohjois-Suomi 6.10.2019

Susi oli vieraillut ylämaankarjalaumassa Pyhäjärvellä sunnuntain vastaisena yönä. Sähköaidasta läpi mennyt eläin oli tappanut noin kuukauden ikäisen vasikan.

Susiin liittyviä ristiriitoja halutaan lievittää ja suden hyväksyttävyyttä Suomessa parantaa − kuusivuotinen hanke alkaa lokakuussa

Kotimaa 26.9.2019

Suden hyväksyttävyyttä Suomessa parantava hanke alkaa lokakuussa, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Kyseessä on yhteensä kuusivuotinen hanke, jonka on tarkoitus lievittää susiin liittyviä ristiriitoja.

Laiton tappaminen on susien yleisin kuolinsyy – poliisin resurssit ovat edelleen pahin pullonkaula laittoman metsästyksen kitkennässä

Kotimaa 17.9.2019

Arvioiden mukaan Suomessa salametsästys on yleisempää ja tulee päivänvaloon harvemmin kuin Ruotsissa. Suden kannanhoitosuunnitelman luonnos esittää keinoiksi asenneviestintää ja lisää poliisiresursseja.

Metsästyskoirien riski törmätä susiin on suurimmillaan – kokemattomat saalistajat ovat liikkeellä

Pohjois-Suomi 13.9.2019

Suden hyökkäyksestä selvinneistä koirista suurin osa on pelastunut omistajan väliintulon ansiosta. Koiraa ei tule jättää yöksi esimerkiksi hirveä haukkumaan.

Lumijoella tehty muutama susihavainto – "Ne liikkuvat hieman eri alueella kuin tavallisesti"

Pohjois-Suomi 12.7.2019

Lumijoen Luonnostakylän ja Hirvasniemen alueilla on tehty susihavaintoja. Riistanhoitoyhdistykseltä kerrotaan, että erityisen huolissaan eläimistä ei tarvitse olla.

28 lammasta kuoli susien hyökkäyksessä Pulkkilassa, vain muutama jäi henkiin

Pohjois-Suomi 3.7.2019

Kyseessä on kesän ensimmäinen ja varsin aikainen susien hyökkäys alueella. Normaalisti susien aiheuttamia vahinkoja alkaa ilmetä vasta heinä-elokuun vaihteessa.

Susilaumojen määrä väheni lännessä, Pohjois-Pohjanmaalla on neljä laumaa – Luonnonvarakeskus antaa ensimmäistä kertaa susiennusteen

Pohjois-Suomi 5.6.2019

Tämän vuoden maaliskuussa tehdyn kanta-arvion mukaan Suomessa oli 19 kokonaan tai suurimmaksi osaksi Suomen puolella liikkuvaa susilaumaa.

Susien pannoitukset päättyivät – Länsi-Suomesta halutaan uutta tietoa susien liikkeistä

Pohjois-Suomi 23.4.2019

Luonnonvarakeskus pannoitti 18 sutta tämän kevään aikana. Gps-pannoilla merkittiin kuusi sutta läntisellä kannanhoitoalueella.

Tilaajille
Tilaajille

Susipannoituksia pidetään yhä tärkeinä, toiveena olisi saada sudet DNA-seurannan piiriin – Tyrnävällä susikolarin ajanut: "Pahaltahan se tuntuu, kun eläimen tappaa"

Oulu 27.3.2019

Luonnonvarakeskukselle (Luke) haettiin 300 000 euron määräraha, joka kohdennettiin Länsi-Suomen susipannoituksiin ja kenttähenkilön palkkaamiseen.

Lumi-pantasusi jäi auton alle Kestilässä – susi jatkoi matkaa Siikajoen yli

Pohjois-Suomi 25.3.2019

Rei­lu viik­ko sit­ten Sii­ka­jo­el­la pan­noi­tet­tu Lumi-pan­ta­su­si jäi maanantaina aa­mu­päi­väl­lä au­ton al­le Kes­ti­lässä.

Siikajoella pannoitettiin viikonloppuna kaksi sutta – Luke: Tilanteesta liikkuu perättömiä väittämiä, sudet pannoitettiin valtion mailla

Oulu 18.3.2019

Luken mukaan viikonloppuna Lumijoella tehdystä pannoituksesta liikkuu sosiaalisessa mediassa perättömiä väittämiä.

Lukijavideo
Video

Lukijan hurja video: Sudet juoksevat kasitien yli Revonlahdella

Pohjois-Suomi 11.3.2019

Alexei Litvinets sai kuvattu videolle maanantaina, kuinka kaksi sutta juoksee kasitien yli Raahen ja Revonlahden välillä.

Hallinto-oikeus: Susipelko, koulukyydit tai yksittäinen kotieläinvahinko eivät olleet pakottavia perusteita poikkeuslupiin

Kotimaa 27.2.2019

Oikeuden mukaan perusteet ovat sinänsä päteviä, mutta susien tappamisen sijaan oli muita tyydyttäviä ratkaisuja. Oikeus korostaa myös tapauskohtaista harkintaa.

Luonnonvarakeskus aloittaa susien merkintäpyynnit myös itäisessä Suomessa

Kotimaa 22.2.2019

Luonnonvarakeskus aikoo aloittaa susien merkitseminen gps-pannoilla helmikuun loppupuolella etupäässä Kainuussa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

Lisää aiheesta Susikeskustelu

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

178 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille