Pohjolakoti

Muhoksella sijaitseva Nuorten Ystävien koulukoti joutui oikeusasiamiehen valvontaan syksyllä 2018, kun koulukodissa ilmeni laittomia ja nöyryyttäviä käytäntöjä.

Tammikuussa

Nuori sai ehdollista vankeutta Pohjolakodissa tehdyistä rikoksista - Oikeus: Seuraava käden heilautus olisi muuttanut teon yritykseksi

Oulu 21.1.

Muhoslaisessa Pohjolakodissa sijoitettuna ollut tyttö on tuomittu useista rikoksista.

Syyttäjä: Pohjolakodissa ollut tyttö suunnitteli yövalvojan tappamista ja toisen pahoinpitelyä – syytetty kiistää teon

Oulu 15.1.

Kihlakunnansyyttäjä hakee nuorelle tytölle ehdollista vankeusrangaistusta muun muassa törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta nuorena henkilönä.

"Viaton ihminen hakataan", kirjoitti rikoksista syytetty Pohjolakodissa asunut tyttö päiväkirjaansa

Kotimaa 15.1.

Oikeudessa käsiteltiin tiistaina Pohjolakodissa asuneen tytön epäiltyjä rikoksia. Syyttäjä luki oikeudelle syytteidensä todisteiksi syytettynä olevan nuoren päiväkirjaansa kirjoittamia merkintöjä.

Pohjolakodin ohjaaja: Syytetyllä oli tapana sanoa, että aikoo puukottaa ja tappaa

Oulu 15.1.

Oikeudessa kuultiin tiistaina Pohjolakodin ohjaajaa, joka hälytettiin heinäkuussa 2017 poikkeuksellisesti ensimmäiseen yövuoroon sairastapauksen vuoksi.

Tilaajille
Tilaajille

Varkauden kaupunki sai huomautuksen muhoslaisen Pohjolakodin valvonnan laiminlyönnistä – Apulaisoikeusasiamies: Erittäin vakavaa

Kotimaa 3.1.

Varkaus on saanut eduskunnan apulaisoikeusasiamieheltä Maija Sakslinilta huomautuksen muhoslaisen Pohjolakodin valvonnan laiminlyönnin vuoksi.

Vuonna 2018

Pohjolakodin täytyy laatia suunnitelma rajoitustoimista – Apulaisoikeusasiamies: Pidän esitettyjä kehittämissuunnitelmia oikeansuuntaisina

Oulu 11.12.2018

Muhoslaisen Pohjolakodin täytyy laatia suunnitelma rajoitustoimenpiteiden vähentämiseksi.

Tilaajille
Tilaajille

Keskusrikospoliisi tutkii Pohjolakotia – Esittelijäneuvos: Ensimmäinen kerta, kun apulaisoikeusasiamies tekee tutkintapyynnön lastensuojelulaitoksesta

Kotimaa 5.11.2018

Poliisihallitus määräsi poikkeuksellisesti Keskusrikospoliisin tekemään Pohjolakodin tutkinnan. KRP selvittää, ovatko koulukodin toiminnassa mukana olevat henkilöt syyllistyneet pahoinpitelyyn, vapaudenriistoon tai virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Tilaajille
Tilaajille

Oikeusasiamiehen kanslia: Pohjois-Suomen avissa paha resurssivaje – Pohjolakodin selvitys paljasti lasten posteja avatun kielletyllä tavalla

Kotimaa 3.10.2018

Oikeusasiamies vaati selvityksiä kunnilta, avilta ja Pohjolakodilta sinne viime huhtikuussa tekemänsä yllätystarkastuksensa vuoksi. Selvitysten määräaika päättyi sunnuntaina.

Pohjolakoti on jo aloittanut muutostyöt – Nuorten Ystävien mukaan johto ei ole ollut riittävän hyvin tehtävien tasalla

Oulu 28.9.2018

Nuorten Ystävät -palvelut Oy:n johto pitää vakavana eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen pöytäkirjassa esitettyä huomiota siitä, että Pohjolakodissa ei ole huomioitu laillisuusvalvojien antamaa ohjeistusta eikä käytäntöjä ole muutettu niiden mukaisesti.

Lukijalta
Lukijalta

Kaikki kasvattajat tunnistavat oikeassa olemisen ongelmallisuuden – kuka saa kasvattaa ja miten?

Mielipiteet 29.9.2018

On tosi vaikeaa määritellä mikä on oikea tapa kasvattaa. On vain pidettävä yllä keskustelua kasvatuksesta. Ja siitä näkökulmasta, että lapsilla, nuorilla ja perheillä on hyvä olla.

Saarikko lupasi tuntuvia parannuksia lastensuojelun palveluun ja valvontaan – Pohjolakoti on ministerin toimivallan ulottumattomissa

Oulu 20.9.2018

Annika Saarikon mielestä sijoituslapsia itseään ei kuulla alkuunkaan tarpeeksi: nyt siihen tulee muutos. Hän esitteli torstaina pitämässä tiedotustilaisuudessa laajan toimenpidepaketin, jolla asioihin on tarkoitus saada muutos.

Tilaajille
Tilaajille

Tällaista oli Pohjolakodissa: Osa koki mielivaltaa ja ihmisarvon puutetta, osa sai oikaistua syöksykierteen – "Ilman sitä olisin varmaan narkkari, kuollut tai vankilassa"

Kotimaa 10.9.2018

Kaleva haastatteli aikuisia, jotka ovat nuoruudessaan olleet sijoitettuina Pohjolakotiin.

Lukijalta
Lukijalta

Lain tuomat haasteet koulukotityössä – Pohjolakodin käytäntöjä on muutettu

Mielipiteet 8.9.2018

Pohjolakoti haluaa vastata viime päivien uutisiin sen saamista eduskunnan oikeusasiamiehen moitteista.

Lapsiasiavaltuutettu Pohjolakodista: Valtio ei voi antaa tällaisen toiminnan jatkua

Oulu 6.9.2018

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaatii hallitukselta välittömiä toimia Pohjolakodissa paljastuneiden laittomuuksien vuoksi.

Ikäviä yllätyksiä tarkastuksissa

Pääkirjoitukset 1.9.2018

Lastensuojelulaitoksiin tehdyt yllätystarkastukset ovat paljastaneet huolestuttavia asioita lasten ja nuorten kohtelusta.

Lukijalta
Lukijalta

Epäluottamus on huono lähtökohta nuorisotyölle – ratkaisu on toimintakulttuuri, jossa nuoria osataan ja halutaan kuunnella herkällä korvalla

Mielipiteet 30.8.2018

Käsityksemme mukaan nuorten omat kokemukset ja niitä koskevat kertomukset ovat nuorisotyötä tekeville tärkein tietolähde.

Koulukodit kaipaavat lakimuutoksia – Limingan koulutuskeskuksen johtaja: Lasinpalasia on piilotettu pikkuhousuihin ja kännyköitä takapuoleen

Kotimaa 29.8.2018

Koulukodeissa kaivataan muutoksia lastensuojelulakiin, jotta niillä olisi nykyistä paremmat työkalut hoitaa yhä haastavampia lapsia ja nuoria.

Oulu tarkastaa pian Pohjolakodin – Liminka harkitsee, sijoittaako jatkossa lapsia sinne

Oulu 27.8.2018

Oulun kaupunki aikoo tehdä piakkoin valvontakäynnin muhoslaiseen Pohjolakotiin. Kaleva uutisoi eilen, että koulukodista löytyi yllätystarkastuksessa laittomia, mielivaltaisia ja nöyryyttäviä käytäntöjä.

Lisää aiheesta Pohjolakoti

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/