Kolumni

Ää­ri­käyt­täy­ty­mi­nen yri­tys­maail­mas­sa

Yrittäjien kanssa vuosikaudet toimineena olen nähnyt, kuinka erilaisia ihmisiä yrittäjien joukosta löytyy.

Tuija Aitto-oja on Oulun seudun Uusyrityskeskus ry:n toimitusjohtaja.
Tuija Aitto-oja on Oulun seudun Uusyrityskeskus ry:n toimitusjohtaja.

Yksi ääripää tulla tupsahtelee kuitenkin esiin varsinkin näin koronan kurittamassa yhteiskunnassa, jossa osalla yrittäjistä ja yksityishenkilöistä liiketoiminnan rajoitustoimien vuoksi talous on tiukassa. Tämä silmään pistävä ja sydäntä kylmäävä ääripää on yli-itsekkyys, joskus jopa tyhmyyteen asti menevä käytös, jonka avulla luikerrellaan tilanteesta kuin tilanteesta läpi.

Miten tällaisella käytöksellä voi edetä valitsemallaan uralla, saada valtaa tai rahaa, ehkäpä jopa kunniaa ja mainetta?

Olen vuosien varrella ollut tekemisissä tuhansien yrittäjien kanssa. Arvostan suuresti yrittäjää, joka omilla ideoillaan ja riskejä ottamalla on saavuttanut tuloksia.

Muutama vuosi sitten heräsin näkemään miten äärikäyttäytyminen vaikuttaa yritysmaailmassa. Kyse ei ole omin avuin ja omalla riskillä toimimisesta, vaan muiden ihmisen hyväksikäytön avulla tavoitteeseen pyrkimistä. Tämä ääripään käyttäytymismalli on narsistinen persoonallisuushäiriö, joka on myös psykiatrinen diagnoosi.

Psykoanalyytikko Gustav Schulman esittää, että kaikille tutut vaikuttajat Margaret Thatcher ja Adolf Hitler olisivat olleet narsisteja. Miten sitten narsisti pääsee näin suureen valtaan, näkyy myös näiden kahden tarinassa.

Vaikka viitteitä häiriökäytökselle voi löytyä jo aikaisemmasta toiminnasta, vahvistuu sairaalloiset piirteet vallan kasvaessa. Valta on siis häiriöisen ruokaa ja tämän vuoksi vallan portaita tai hyväksikäytettävän lompakon taskuja kiipiessä ei hyväksikäytön uhri ymmärrä, että tämän miellyttävän, hyväkäytöksisen ja itsestään jopa älykkään kuvan antavan henkilön sisältä löytyy häiriöinen persoona.

Maallikkomietiskelijänä olen tullut siihen tulokseen, että itseään ylivertaisena pitävät henkilöt pääsevät etenemään valitsemallaan tiellä muutamasta syystä. Ensinnäkin nämä häiriöiset ihmiset unohtavat virheensä, koska tyypillisesti tällaiset henkilöt eivät mielestään tee virheitä. Puheenlahjoja on eli löytyy kyky muuttaa musta valkoiseksi niin että älykäskin kuulija uskoo värin olevan alun perinkin valkoinen.

Pitkäaikainen suhde voi muuttua riippuvuus-, alistus-, pelko- jopa kiristyssuhteeksi tai häiriökäyttäytyjä onnistuu pitämään yllä taidokkaasti rakennettua roolileikkiä hyväksikäytettävän edessä. Joskus syynä on pelkkä hyväksikäytetyn laiskuus, onhan tämä eteenpäin kiipeävä, samoja virheitä tekevä ja omia virheitään maton alle lakaiseva pätevä hurmuri näennäisen aikaansaava, ainakin jos hänen omia kertomuksiaan uskoo.

Koska persoonallisuushäiriöinen uskoo lain oikeudenmukaisuuden voimaan, hänhän ei näe omia virheitä, yksi vaikuttamiskeinoista on lakiteitse uhkaaminen.

Kun seuraavan kerran esiin astuu hurmuri, joka Fenix-linnun lailla nousee tuhkasta vanhat epäonnistumisensa unohtaen, tutki taustat ja pohdi, onko kaikki sitä miltä näyttää.