Sunnuntaikäräjät: Onko uusien ta­va­roi­den os­ta­mi­nen van­ha­nai­kais­ta?

Vanhat kuvat: Nap­pu­lat ovat rie­muin­neet jal­ka­pal­los­ta Oulun tur­nauk­sis­sa 1970-lu­vul­ta lähtien

Kaleva live: Katso tästä pe­rin­teis­ten Tier­na­poi­ka­kil­pai­lu­jen fi­naa­lit

Mainos: Black Friday -tarjouksena Kaleva Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

17-vuo­tias ou­lu­lai­nen ka­ra­te­lu­paus teki MM-de­byyt­tin­sä maahan ju­lis­te­tun poik­keus­ti­lan kes­kel­lä: "Meitä neu­vot­tiin liik­ku­maan ryh­mis­sä ja il­moit­ta­maan aina etu­kä­teen, jos esi­mer­kik­si käymme kau­pas­sa"

Nuoren urheilijan ensimmäinen MM-kisamatka olisi jo itsessään kokemus.

17-vuotias Veikko Peltola on Oulun Karateseuran lahjakkuus.
17-vuotias Veikko Peltola on Oulun Karateseuran lahjakkuus.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Nuoren urheilijan ensimmäinen MM-kisamatka olisi jo itsessään kokemus. Kun paikkana oli Chilen pääkaupunki Santiago ja ajankohta lokakuu 2019, oululainen karateka Veikko Peltola muistaa kisareissunsa takuulla loppuelämänsä ajan.

Karaten nuorten MM-kisat järjestettiin poikkeustilan, väkivaltaisuuksien ja ulkonaliikkumiskiellon keskellä.

Metrolippujen hinnankorotuksista alkaneet laajat mielenosoitukset kärjistyivät rajuiksi mellakoiksi. Presidentti Sebastian Piñera julisti toissa viikonloppuna pääkaupunkiin poikkeustilan, joka kumottiin vasta viime sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Suomen joukkueen hotelli Pullman Vitacura oli noin yhdeksän kilometrin päässä Santiagon ydinkeskustasta.

– Hotelli oli turvallisella alueella. Valmentajat kävivät ilmoittautumassa keskustassa, mutta meillä ei ollut sinne mitään asiaa, Peltola kertoo.

17-vuotias oululainen sai muun Suomen joukkueen tavoin ennen matkaansa ulkoministeriön ohjeet matkaa varten.

– Kyllä se vähän jännitti, kun tuli viesti maan epästabiilista tilasta. Meitä neuvottiin liikkumaan ryhmissä ja ilmoittamaan aina etukäteen, jos esimerkiksi käymme kaupassa. Seurueessa piti aina olla täysi-ikäinen mukana.

Kisapaikalle joukkue matkusti taksilla tai järjestäjien kyydityksillä. Hallissa puolestaan ei ollut ulkopuolisia katsojia lainkaan.

– Päätös pohjautui siihen, ettei yhteen paikkaan haluttu kerätä isompaa väkijoukkoa.

Ruotsin maajoukkue jätti MM-kisat kokonaan väliin. Japani ja Sveitsi poistuivat kisoista kesken pois.

Peltola on nyt tehnyt läpimurtonsa kansainväliselle tasolle U18-ikäluokassa. Oululainen lupaus kilpailee kumiten eli ottelun alle 61-kiloisten sarjassa.

MM-kisoissa hän voitti ensin romanialaisen Alexandru Gabriel Anghelin 1–0. Toisessa ottelussa kiinalainen Wei Xie oli kuitenkin parempi pistein 2–0.

– Olen erittäin tyytyväinen ensimmäiseen matsiini, koska vastustajani oli EM-kisojen viides. Kiinalaista vastaan tilanne oli 0–0 viimeiseen 15 sekuntiin asti. Sitten keskittymiseni vähän herpaantui, Peltola toteaa.

Urheilullisesti matkasta jäi positiivinen tunnelma.

– Olen nyt nähnyt ikäluokan huippujen huipun ja lähden tavoittelemaan sitä.

Peltolan maajoukkuekiireet eivät hellitä. Hän osallistuu seuraavaksi Pohjois- ja Baltian maiden mestaruuskisoihin Tanskassa marraskuun 23. päivänä.