Viihde

Tuttu peli Murmanskin soilla ja Pietarin kaduilla – laa­tu­do­ku­ment­ti esittelee Venäjää jalkapallon kautta

Lovozeron maalaiskunnassa lähellä Murmanskia on perinne, että saamelaisnaiset pelaavat jalkapalloa suolla.
Viihde 13.6.2018 7:00
Tapio Neva

Extreme-jalkapalloa Venäjällä

**** Jalkapallo on niin monimuotoinen ilmiö, että sen avulla voi esitellä maailman suurimman valtion historiaa, kulttuuria, väestöä, ilmastoa, tiedettä ja taloutta. Tästä on kysymys dokumentissa Extreme-jalkapalloa Venäjällä. Upeita kuvia tarjoava laatudokumentti koostuu kahdeksasta osiosta.

Saamelaisnaisten suopotkupallo esittelee yhden venäläisen vähemmistökansan ja kurkistus vladivostokilaisen ammattilaisjoukkueen arkeen taas tarjoa näkökulman maan mittasuhteisiin. Tyynenmeren rannalla, lähellä Pohjois-Korean ja Kiinan rajaa, sijaitsevan kaupungin joukkueella lienee maailman pisimmät vieraspelimatkat. Vuodessa matkakilometrejä tulee yli 220 000.

Itä-Siperian pohjoisosissa sijaitseva Jakutia kuuluu maailman kylmimpiin pysyvästi asuttuihin seutuihin. Sielläkin pelataan jalkapalloa, poroturkiksiin pukeutuneena.

Venäläistä kaupunkikulttuuria esittelevät moskovalaisten korobka eli eräänlainen häkkifutis sekä pietarilaiset freestyle-pelaajat. Heidän temppuilunsa näyttävyyttä verrataan Pietarin arkkitehtuuriin. Motoball-osio on lajiesittely moottoripyörillä pelattavasta jalkapallosta. Venäläiset ovat lajissa maailman parhaita, mikä kertoo ehkä jotain kansaluonteesta. Se näyttää todella vaaralliselta.

Avaruushistoriaa käsitellään Samaraan rakenteilla olevan massiivisen jalkapallostadionin kautta. Sen ulkonäköön on haettu vaikutteita avaruusaluksesta.

Venäjän sotahistorian ja jalkapallon välillekin on löydetty linkki. Kun Saksan joukot piirittivät Leningradia 1940-luvun alussa ja koko kaupunki oli kaaoksen vallassa, paikallisten ammattijalkapalloilijoiden masinoima paikallisottelu "oli lupaus maallemme – me kestämme kyllä." National Geographic keskiviikko 13.6. klo 22

Saamelaisnaisten suopotkupallo esittelee yhden venäläisen vähemmistökansan. Vladivostokilaisen joukkueen arki tuo näkökulman maan mittasuhteisiin.

MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa aamusta alkaen runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

283 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Keskusta on ahneuden perikuva. Tämän osoittaa hallituksen ja erityisesti Sipilän toiminta. Köyhiltä ja sairailta leikata... Lue lisää...
KEPU PETTÄÄ AINA

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image