Viihde

Tintti imi tekijänsä kuiviin – myös Hergéstä kertova dokumentti jää ot­sa­töyh­töi­sen sar­ja­ku­va­san­ka­rin varjoon

Kun Georges Prosper Remi piirsi ensimmäisen Tintti-sarjakuvansa vuonna 1929 nimimerkillä Hergé, hän ei voinut aavistaa millaiseen maailmanmaineeseen hänen luomansa hahmot yltäisivät. Albumeja on myyty kaikkiaan noin 200 miljoonaa kappaletta. KUVA: GIBEY Christian
Viihde 12.6.2018 7:00
Ilari Tapio

Hergé, taiteilija Tintin varjossa

Yle Teema & Fem klo 20.45

*** Mikä on kaikkien aikojen paras Tintti-albumi? Sitä voivat tintistit miettiä katsoessaan belgialaisdokumenttia, joka kertoo enemmän sarjakuvareportteri Tintin kehityksestä kuin hahmon luojasta Hergéstä eli Georges Prosper Remistä (1907-1983).

Siinä katsannossa ohjelma ei täysin lunasta katsojalupaustaan. Toisaalta painon voi laittaa otsikon sanalle "varjossa". Remi tunsi jääneensä jonkinlaiseen epätodelliseen kuplaan Tintin ja muiden luomustensa vangiksi.

Osittain siksi taiteilija kärsi ajoittaisesta masennuksesta. Rakas työ imi hänet kuiviin.

Vaikka elämäkerta jää ohueksi, uran pääpiirteet dokumentti sentään hahmottaa.

Remin brysseliläinen lapsuus oli harmaa. Kun Saksa miehitti Belgian ensimmäisessä maailmansodassa, poika alkoi piirtää tarinoita veijarista, joka teki kepposia saksalaissotilaille.

Täytettyään 20 vuotta lahjakas nuorukainen pääsi piirtäjäksi katolilaiseen oikeistolehteen ja sai tehtäväkseen luoda lehden aatteisiin sopivan nuhteettoman sarjakuvahahmon. Silloin syntyivät sekä Tintti että Hergé, jonka Remi omaksui taiteilijanimekseen.

Otsatyöhtöinen reportteri ja hänen reipas kettuterrierinsä olivat vuonna 1929 välitön menestys, mutta ensimmäinen todellinen mestariteos oli 1930-luvun puolivälissä julkaistu Sininen lootus.

Maailmassa on myyty kaikkiaan noin 200 miljoonaa Tintti-sarjakuvakirjaa.

Paitsi aikansa allegorioina, joitakin albumeista voi tarkastella Hergén oman elämän avainteoksina. Varsinkin uran ja ensimmäisen avioliiton loppukauden tarinoissa sekä tunnelmissa on henkilökohtaisia sävyjä.

Mutta mikä on se paras albumi? Ehdotuksia?

MAINOS

Kommentoi

Ensimmäinen Tintti jonka olen koskaan lukenut oli Ihmeellinen Tähti, joka sai myöhemmin nimen Salaperäinen Tähti. Kovakantinen albumi jonka sisältö sai nuoren koltiaisen mielikuvituksen pyörimään hirmuisilla kierroksilla.
Olen myöhemmin onnistunut saamaan käsiini kyseisen albumin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seitsemäkymmentäluvulla ainakin oli albumien sisäkannessa kuvagalleria kaikista sivuhenkilöistä. Jo pelkästään sen laajuus oli huima. Samat hahmot saattoivat ilmestyä uudelleen tarinaan pitkänkin ajan jälkeen ihan luontevassa yhteydessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paras on se, missä Duponteilla parta kasvaa raivoisasti. Ei vaan loistavia kaikki. Ehkä yksikään toinen sarjakuvateos ei ole onnistunut esittämään jännityskirjaan vertautuvaa pitkää tarinaa yhtä huolellisesti, jännittävästi ja hauskasti. Huimaa paneutumista kovan laadun tuottamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Auringon temppeli on paras. Toiseksi parhaita on monia, sanotaan vaikka Lento 714.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa aamusta alkaen runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

283 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Keskusta on ahneuden perikuva. Tämän osoittaa hallituksen ja erityisesti Sipilän toiminta. Köyhiltä ja sairailta leikata... Lue lisää...
KEPU PETTÄÄ AINA

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image