Viihde

Ransu täyttää tänään 30 vuotta

Ransun henkilökohtainen avustaja Pertti Nättilä tulee ensimmäisen kerran virallisesti ihmisten ilmoille tänään dokumentissa Ransu - kansakunnan koira. KUVA: Merja Hannikainen/ YLE Kuvapalvelu
Viihde 4.10.2008 0:00
Katariina Vuori
Keskikokoinen videonoutaja Ransu Karvakuono täyttää tänään 30 vuotta. Koiran iäksi se on melkoinen saavutus, ihmisiässä seitsemällä kerrottuna 210.

Ransun kohdalla esiintyy kuitenkin pientä fuskua, sillä alkuperäinen Ransu-hahmo on jo kerran korvattu uudella.

"Ensimmäinen Ransu ei kestänyt kuin pari vuotta. Sen turkki oli jotenkin huonompaa laatua ja se vain yksinkertaisesti meni huonoon kuntoon", Ransun ääni ja henkilökohtainen avustaja Pertti Nättilä kertoo.

Lapsille ei tietenkään voitu kertoa, että Ransu on heikolla hapella. Ohjelmassa Ransu pistettiin suihkuun, kampaajalle ja meikkaajalle ja niin uusi Ransu tuli vaivihkaa tilalle. Uusi Ransu olikin parempaa geeniperimää, sillä sen saumat ovat vielä hyvin kasassa.

Alkuperäisestä Ransusta luopuminen ei aiheuttanut Nättilälle kriisiä.

"Jäihän se kuitenkin olemaan ja riippuu nykyisin työhuoneen seinällä."

Koko kansan oma tamperetta puhuva Ransu on ollut mukana melkein koko Pikku Kakkosen historian ajan, vuodesta 1978. Nättilä halusi itselleen juontokaverin, mieluiten koiran.

Ennen Ransua Nättilän juontajakaverina oli sorminukke-koira Jaska. Se oli kuitenkin kuvauksen kannalta hankala pienen kokonsa vuoksi ja tilalle päätettiin hankkia isompi.

"Onhan tuo Ransu aika iso, tassuista päälaelle melkein metrin", Nättilä mittoo.

Ransun tullessa kuvioihin lapsille kerrottiin Jaskan lähteneen Pohjanmaalle talonvahdiksi. Jaskan ja Ransun samankaltainen ääni selittyi sillä, että ne olivat serkkuja.

Ransun on luonut Rovaniemellä koulunsa käynyt nukketaiteilija Eevaliisa Holma-Kinnunen.

"Heti valmistuttuaan Ransu oli valmis työhön, Tosca-äitinsä opetusten pohjalta", Holma-Kinnunen kertoo. Ransun nimi on myös Holma-Kinnusen aivoriihen tulosta ja juontuu taiteilijalle tärkeästä ja eläimille ystävällisestä pyhimyksestä, Fransiscus Assisilaisesta.

"Ransu on samalla kertaa ihmisen ja eläimen kaltainen lähettiläs, jota kenenkään ei tarvitse pelätä", Holma-Kinnunen määrittelee. Pyhimyksen tavoin yksi Ransun tehtävä on tuoda hyvää ihmisille.

Ransun Tosca-äiti, jonka nimen latinaa opiskellut Holma-Kinnunen kertoo tarkoittavan kaipausta, on yksinhuoltaja. Ransun isä, hallikoira, lähti mittailemaan maailmaa Ransun ollessa pieni.

"Muutama kortti on tullut", Ransu virkkoo suhteestaan isäänsä.

Nyt jo pahoista nivelvaivoista kärsivän Tosca-äidin lisäksi Ransulla on paljon muitakin sukulaisia. Sukulaisista Eno-Elmeri ja Riku nähdään myös Pikku Kakkosessa usein Ransun kaverina.

"Huahhäh", Ransu naurahtaa rempseästi. Mustat nappisilmät tuijottavat hienoisesti kameran ohi, kuono on tavanomaisesti vähän vinossa ja myhkyräinen.

"Jaa, eipä sitä tiedä, kuinka
kauan Ransu elää, kun se on ainoa lajiaan. Ja avustaja itsekin alkaa olla jo aika vanha kämmiäinen", Nättilä miettii. Itse hän suunnittelee jatkavansa Ransun henkilökohtaisena avustajana niin kauan kuin pystyy.

Nättilä myöntää, että vuosien aikana Ransuun on kehittynyt jonkinlainen suhde.

"Joskus alkaa jo itsekin uskoa että se on elävä, tai ehkä enemmänkin sivupersoona", Nättilä kertoo.

"Täytyy myöntää, että joskus jos vaimon kanssa ollaan lomalla jossakin, niin voihan siinä tavallaan ikäväkin tulla. Onhan se mukava palatessa nähdä, kun Ransu napittaa pianon päällä. Joskus se vain katselee ulos."

Nättilän mieleen tulee kaksi tilannetta, jolloin Ransun elävyys otti vallan.

"Kun lähetin Ransua Eevaliisan luo vuosihuoltoon pistelin laatikkoon reikiä. Samoin jätän Ransun kuljetuskassista aina vähän vetoketjua auki, niin että se voi hengittää."

Ransu - kansakunnan koira tänään TV2:lla kello 15.40-16.20.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

25
Terho: Kokoomuksen vastenmielinen teko ei ole riittävä syy kaataa hallitus – siniset pysyy hallituksessa
24
Kaavoitusvalta kuuluu valtuustolle – rakennusfirmoilla ja oululaisilla erilainen näkemys Oulun viihtyisyydestä Lukijalta
24
Tiukat pudotuspelit veivät kärppäluotsi Mannerin yöunet – ”Puhelin näyttää yleensä herätystä kolmen neljän tunnin päähän, kun menen nukkumaan”  
23
Nokian verkkoliiketoiminnassa yskimistä - tulos heikkeni alkuvuonna roimasti
19
Maakuntia voi uhata miljardin rahapula – "Alijäämä voi olla jopa 2-5 miljardin suuruinen"
18
Oulun seudulla aamupäivällä kuuluneen ja tuntuneen pamauksen aiheutti todennäköisesti Hornet - "Lentokierros ollut käynnissä"
16
Lasaretin suunnitelmat täsmentyivät: Rakennukset madaltuivat ja turvallisuutta korostetaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

315 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Pienistä se Venäjä hermostuu ja troillitehdas prospektilla vouhkaa. Venäjä on maana sortumassa infransa vuoksi ja valuut... Lue lisää...
itse tehty

Jari ja sarjakuvat

Jari

26.4.

Naapurit

26.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image