Viihde

Nordean pääkonttorin siirto on kuin Suomi–Ruotsi-maaottelu – kipakkaa keskustelua on vaikea välttää, mutta illan Spotligh avaa taustoja

Yksi Nordean konttoreista on Aleksanterinkadulla Helsingissä. Kansallis-Osake-Pankki ja Suomen Yhdyspankki yhdistyivät Merita-konserniksi 1990-luvulla, Meritabank liittyi myöhemmin Nordeaan. KUVA: Joel Maisalmi
Viihde 6.3.2018 7:00
Tiina Vuorimäki

Spotlight: Iso paha Nordea

★★★

Spotlightin Nordea-ohjelma on ajassa kiinni, sillä Nordean yhtiökokous on reilun viikon kuluttua Tukholmassa. Asialistalla on myös pääkonttorin siirto Ruotsista Suomeen. Se vaatii äänistä kahden kolmasosan enemmistön.

Tieto muuttosuunnitelmasta julkaistiin syyskuussa. Suhtautuminen pääkonttorin muuttoaikeisiin on ollut Pohjanlahden vastakkaisilla rannoilla hyvinkin erilainen. Ruotsi-Suomi-maaottelutunnelmalta ei ole voitu välttyä.

– Nordean muuton syy taitaakin olla, että euromaat ja EU:n pankkiunioni ovat pankkien curling-vanhempia, vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt sanoo.

Suomalaiset veronmaksajat ottavan suuren riskin.

Ruotsissa Nordean toimintaa kritisoidaan monelta osin. Asiakastyytyväisyys pankkeihin on Ruotsissa matalaa ja heikoimmilla sekä yksityisten kuluttajien että yrittäjien mielestä on juuri Nordea.

Pinnallista paneutumista

Ohjelman vahvuus ja heikkous on, että se käsittelee Nordeaa monelta kantilta. Kun hypellään pankkia vaihtaneen tyytymättömän asiakkaan kommentista pörssiasiantuntijan näkemykseen, mihinkään ei ehditä paneutua kuin melko pinnallisesti.

Toisaalta monipuolisuus pitää yllä kiinnostusta. Se kuvastaa myös pankkien, muidenkin kuin Nordean, laajaa vaikutusta yhteiskunnassa. Kaikki digipalveluiden ulkopuolella olevista ihmisistä suuriyrityksiin ja valtioihin ovat riippuvaisia pankkien palveluista.

Nordea syntyi vuonna 2001, kun Nordbanken, Unibank, Kreditkassen ja Meritabank yhdistyivät. Asiakkaita on kaikkiaan noin 10 miljoonaa. Nordean liikevoitto vuonna 2017 oli noin 4 miljardia euroa, se laski 8 prosenttia vuodesta 2016.

Yle Teema & Fem tiistaina kello 19.00.

Nordean yhtiökokous on 15. maaliskuuta Tukholmassa. Siellä päätetään, muuttaako pääkonttori Suomeen.

MAINOS

Kommentoi

Jos Ruotsi noudattaisi samoja sääntöjä kun suomi eli eu sääntöjä niin tällaista ongelmaa ei olisi. Mutta kun naapurimme haluaa ne rusinat joka pullasta ja maksaja on aina joku muu niin sitten ei voi muuta kuin narista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nordealtakin on menossa Rahanpesu sekä Veronkierto, montako vuotta menee kun taasen ovat siirtämässä pääkonttoria johonkin toiseen Maahan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

83
Rasismitutkija Vesa Puuronen: MV-oikeudenkäynnissä punnitaan sananvapauden rajat Suomessa – Kovemmat sanktiot tarpeen
54
Uusi valvontalaitteisto Kajaanintien ja Ratakadun risteykseen – seuraa myös liikennevalojen noudattamista
42
ICT-ala vetää Oulussa – edessä on positiivinen työvoimahaaste
34
Vain joka kolmas jatkaa suoraan lukiosta jatko-opintoihin – tukikuukausia ei haluta käyttää kakkos- tai kolmosvaihtoehtoihin
24
Euroopan komissio ehdottaa liikenneverkon ydinkäytävän jatkamista pohjoiseen – mahdollistaisi unionin rahoituksen liikenteen kehittämiseen
19
Vihreät haluaa vähentää turkistarhauksen maataloustukea – turkisala ei kuitenkaan ole koskaan sellaista saanut
18
Tivolilaite jumittui teknisen vian vuoksi Oulun Hietasaaressa, pelastuslaitos auttoi 14 henkilöä alas puomitikkailla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Koillismaalla sekä Lapin kaakkoisosassa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Sodankylä, Pelkosenniemi, Enontekiö ja Inari.

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

18.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image