Viihde

Martti Ahtisaari vilauttaa si­vii­li­mi­nään­sä illan dokumentissa

Martti ja Eeva Ahtisaari näyttävät dokumentissa palan siviiliminiään.
Viihde 4.12.2017 7:00
Riikka Happonen

Dokumentissa kuullaan Jussi Lähdettä, Alpo Rusia ja Paavo Lipposta, mutta sen aikaista pääministeri Esko Ahoa ei päästetä ääneen.

Ahtisaari

MTV3 4.12. klo 20

★★★★ Itsenäisyyspäivän alla MTV3 esittää henkilökuvan presidentti Martti Ahtisaaresta. Dokumentissa käydään läpi uran tärkeimmät hetket: Namibian itsenäistyminen, presidenttikausi, Kosovon kriisin sovittelu, Acehin rauhanneuvottelut sekä luonnollisesti myös Nobel-palkinto.

Namibian presidentin Hifikepunye Pohamban, USA:n suurlähettilään Frank G Wusnerin ja diplomaatin Chester Crockerin haastatteluista piirtyy kuva itsepintaisesta, mutta rauhallisesta, pitkiä kokouksia ja hankalia olosuhteita hyvin sietävästä neuvottelijasta.

Presidenttikausi kuitataan melko tiiviisti. Ääneen päästetään Ahtisaaren silloinen lehdistösihteeri Jussi Lähde, neuvonantaja Alpo Rusi sekä SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen. Olisi ollut kiintoisaa kuulla myös esimerkiksi pääministeri Esko Ahoa (kesk.), jonka kanssa Ahtisaari kiisteli EU-pöytien lautasjaosta.

Itselleni kiinnostavinta antia ovat välähdykset merkkimiehen siviiliminään. En tiennyt, että nuorena tavanneiden Ahtisaarien tiet erosivat ja kohtasivat uudelleen vasta vuosien jälkeen. En myöskään muistanut, että Marko-pojan siviilipalveluksesta nousi aikanaan mediakohu.

80-vuotiasta Ahtisaarta haastatellaan mökillä Kosovoksi nimetyn saunarakennuksen kuistilla. Viime kesänä tehdyissä kuvauksissa esiintyy rento ja hyväntuulinen eläkeläinen, joka on juuri jättänyt tehtävänsä CMI:ssä seuraajalleen Alexander Stubbille.

Rauhoittuminen taitaa tosin käydä toiminnan miehelle työstä. Eeva Ahtisaari kertoo muistuttavansa miestään usein tansanialaisesta sananlaskusta, jonka mukaan kiireellä ei ole siunausta. "Toivon, että tuo rauhan mies alkaisi itsekin elää rauhassa."

Ahtisaarien tarinoita olisi kuunnellut mielellään vähän pidempäänkin.

Kiinnostavinta antia ovat välähdykset merkki- miehen siviiiliminään. Viime kesän kuvauksissa esiintyy rento ja hyväntuulinen eläkeläinen.

MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Sadevaroitus: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy päivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

156 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Olet jälleen väärässä. Köyhyyden ei pidä näkyä sen vuoksi että köyhä olisi muille varoittava esimerkki. Sen pitäisi näky... Lue lisää...
Tähtitenava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image