Viihde

Martti Ahtisaari vilauttaa si­vii­li­mi­nään­sä illan dokumentissa

Martti ja Eeva Ahtisaari näyttävät dokumentissa palan siviiliminiään.
Viihde 4.12.2017 7:00
Riikka Happonen

Dokumentissa kuullaan Jussi Lähdettä, Alpo Rusia ja Paavo Lipposta, mutta sen aikaista pääministeri Esko Ahoa ei päästetä ääneen.

Ahtisaari

MTV3 4.12. klo 20

★★★★ Itsenäisyyspäivän alla MTV3 esittää henkilökuvan presidentti Martti Ahtisaaresta. Dokumentissa käydään läpi uran tärkeimmät hetket: Namibian itsenäistyminen, presidenttikausi, Kosovon kriisin sovittelu, Acehin rauhanneuvottelut sekä luonnollisesti myös Nobel-palkinto.

Namibian presidentin Hifikepunye Pohamban, USA:n suurlähettilään Frank G Wusnerin ja diplomaatin Chester Crockerin haastatteluista piirtyy kuva itsepintaisesta, mutta rauhallisesta, pitkiä kokouksia ja hankalia olosuhteita hyvin sietävästä neuvottelijasta.

Presidenttikausi kuitataan melko tiiviisti. Ääneen päästetään Ahtisaaren silloinen lehdistösihteeri Jussi Lähde, neuvonantaja Alpo Rusi sekä SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen. Olisi ollut kiintoisaa kuulla myös esimerkiksi pääministeri Esko Ahoa (kesk.), jonka kanssa Ahtisaari kiisteli EU-pöytien lautasjaosta.

Itselleni kiinnostavinta antia ovat välähdykset merkkimiehen siviiliminään. En tiennyt, että nuorena tavanneiden Ahtisaarien tiet erosivat ja kohtasivat uudelleen vasta vuosien jälkeen. En myöskään muistanut, että Marko-pojan siviilipalveluksesta nousi aikanaan mediakohu.

80-vuotiasta Ahtisaarta haastatellaan mökillä Kosovoksi nimetyn saunarakennuksen kuistilla. Viime kesänä tehdyissä kuvauksissa esiintyy rento ja hyväntuulinen eläkeläinen, joka on juuri jättänyt tehtävänsä CMI:ssä seuraajalleen Alexander Stubbille.

Rauhoittuminen taitaa tosin käydä toiminnan miehelle työstä. Eeva Ahtisaari kertoo muistuttavansa miestään usein tansanialaisesta sananlaskusta, jonka mukaan kiireellä ei ole siunausta. "Toivon, että tuo rauhan mies alkaisi itsekin elää rauhassa."

Ahtisaarien tarinoita olisi kuunnellut mielellään vähän pidempäänkin.

Kiinnostavinta antia ovat välähdykset merkki- miehen siviiiliminään. Viime kesän kuvauksissa esiintyy rento ja hyväntuulinen eläkeläinen.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

219 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Venäjä ei yksin omista kansainvälisiä vesiä. Suomi itsenäisenä maana voi kutsua tänne ketä itse haluaa. Siihen ei tarvit... Lue lisää...
Luvat ja valtuudet k...

Jari ja sarjakuvat

Jari

22.4.

Naapurit

23.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image