Viihde

Mainos

Martti Ahtisaari vilauttaa si­vii­li­mi­nään­sä illan dokumentissa

Martti ja Eeva Ahtisaari näyttävät dokumentissa palan siviiliminiään.
Viihde 4.12.2017 7:00
Riikka Happonen

Dokumentissa kuullaan Jussi Lähdettä, Alpo Rusia ja Paavo Lipposta, mutta sen aikaista pääministeri Esko Ahoa ei päästetä ääneen.

Ahtisaari

MTV3 4.12. klo 20

★★★★ Itsenäisyyspäivän alla MTV3 esittää henkilökuvan presidentti Martti Ahtisaaresta. Dokumentissa käydään läpi uran tärkeimmät hetket: Namibian itsenäistyminen, presidenttikausi, Kosovon kriisin sovittelu, Acehin rauhanneuvottelut sekä luonnollisesti myös Nobel-palkinto.

Namibian presidentin Hifikepunye Pohamban, USA:n suurlähettilään Frank G Wusnerin ja diplomaatin Chester Crockerin haastatteluista piirtyy kuva itsepintaisesta, mutta rauhallisesta, pitkiä kokouksia ja hankalia olosuhteita hyvin sietävästä neuvottelijasta.

Presidenttikausi kuitataan melko tiiviisti. Ääneen päästetään Ahtisaaren silloinen lehdistösihteeri Jussi Lähde, neuvonantaja Alpo Rusi sekä SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen. Olisi ollut kiintoisaa kuulla myös esimerkiksi pääministeri Esko Ahoa (kesk.), jonka kanssa Ahtisaari kiisteli EU-pöytien lautasjaosta.

Itselleni kiinnostavinta antia ovat välähdykset merkkimiehen siviiliminään. En tiennyt, että nuorena tavanneiden Ahtisaarien tiet erosivat ja kohtasivat uudelleen vasta vuosien jälkeen. En myöskään muistanut, että Marko-pojan siviilipalveluksesta nousi aikanaan mediakohu.

80-vuotiasta Ahtisaarta haastatellaan mökillä Kosovoksi nimetyn saunarakennuksen kuistilla. Viime kesänä tehdyissä kuvauksissa esiintyy rento ja hyväntuulinen eläkeläinen, joka on juuri jättänyt tehtävänsä CMI:ssä seuraajalleen Alexander Stubbille.

Rauhoittuminen taitaa tosin käydä toiminnan miehelle työstä. Eeva Ahtisaari kertoo muistuttavansa miestään usein tansanialaisesta sananlaskusta, jonka mukaan kiireellä ei ole siunausta. "Toivon, että tuo rauhan mies alkaisi itsekin elää rauhassa."

Ahtisaarien tarinoita olisi kuunnellut mielellään vähän pidempäänkin.

Kiinnostavinta antia ovat välähdykset merkki- miehen siviiiliminään. Viime kesän kuvauksissa esiintyy rento ja hyväntuulinen eläkeläinen.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Sodankylä, Pelkosenniemi ja Savukoski lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi sunnuntaina aamupäivällä Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Merja Kyllönen ylivoimainen !

340 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

natovaalit

Paavon valinta johtaa YYA-sopimukseen. Lue lisää...
Muttas

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

20.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image