Viihde

Karhuherrasta tehty Paddington 2 -elokuva on hauska ja optimistinen seikkailu, josta koko perhe voi nauttia

Paddingtonilla (Ben Whishaw) on parannusehdotuksia vankilan kokille (Brendan Gleeson).
Viihde 10.11.2017 6:00
Tero Vainio

Paddington 2, Iso-Britannia/Ranska 2017. Ohjaus: Paul King. Pääosissa: Ben Whishaw, Hugh Grant, Brendan Gleeson. – Plaza & Star, Oulu.

Vaikka onkin kotoisin syvältä Perun perukoilta, Michael Bondin (1926–2017) luoma karhuherra Paddington on perienglantilaisuuden ilmentymä. Rakastaahan tämä kiltti ja kohtelias otus appelsiinimarmeladia ja on saanut nimensäkin lontoolaisen juna-aseman mukaan.

Mutta kannattaa huomata, että kaikesta englantilaisuuteen sopeutumisestaan huolimatta vuonna 1958 ensiesiintymisensä tehnyt Paddington on siirtolainen, maahanmuuttaja. Kesäkuussa 91-vuotiaana kuollut Michael Bond perustikin karhuhahmonsa toisen maailmansodan aikana evakuoituihin lapsiin, joita hän näki juna-asemilla. Myöhempinä vuosikymmeninä Paddingtonin katsottiin symboloivan siirtolaisia brittiläisen kansanyhteisön eri osista.


Nyt sen sijaan
eletään Brexit-aikoja, ja historiallisen laajasta pakolaiskriisistä huolimatta, tai sen tähden, Britannia haluaa sulkeutua kuoreensa. Voitaneen siis sanoa, että Paddingtonin optimistista sanomaa tarvitaan nyt enemmän kuin aikoihin.

Paddington 2, jatko-osa vuoden 2014 elokuvalle, ei mitenkään korosta siirtolaisuusteemaa, mutta pilkahtelee se silti kuvioissa. Esimerkiksi tympeä korttelivahti herra Curry (Peter Capaldi) pitää Paddingtonia tunkeilijana, joka ei kuulu (sinänsä jo monikulttuu­riseen) naapurustoon.

Joka tapauksessa karhuherrasta (alkuperäisenä äänenä Ben Whishaw) on tullut olennainen osa adoptioperheensä Brownien elämää.

Tarinan alussa Paddington haluaa ostaa syntymäpäivälahjan karhutädilleen Lucylle. Hän iskee silmänsä antiikkiliikkeestä löytämäänsä kuvakirjaan, mutta sitä havittelee myös ketku näyttelijä Phoenix Buchanan (Hugh Grant), joka tietää kirjan paljastavan aarteen kätköpaikan.

Kun Buchanan ryövää opuksen, Paddington saa syyt niskoilleen ja joutuu kalterien taakse. Mutta lempeä karhu marmeladiresepteineen kykenee sulattamaan paatuneiden rikollisten kovan kuoren.


Paddington 2
on malliesimerkki, miten nautittavaa niin sanottu kaupallinen, isolla rahalla ammattitaitoisesti tehty viihde-elokuva voi olla. Myös ensimmäisen osan ohjanneen Paul Kingin käsissä tarina rullaa sulavasti, leppeän slap­stickin tahdittamana. Vaikka nykyajassa liikutaankin, kaiken yllä lepää ”vanhojen hyvien aikojen” romantisoidun turvallinen silaus.

Herkimmät pikkukatsojat saattavat ensin ahdistua Paddingtonin vankilatuomiosta, mutta rohkea karvaturri ottaa pian ohjat tinkimättä hyvistä tavoistaan.

Elokuva tarjoaa brittiläistä koomista valionäyttelemistä runsain mitoin, monien tuttujen naamojen kera. Hugh Grant, joka teki vastikään oivallisen sutkiroolin Florencessa, on tässäkin kerrassaan herkullinen kelmi. Myös vankilasta löytyy hupaisa kokoelma venkuloita.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

59
Oulun torinrantaan suunnitellaan 22-kerroksista tornihotellia – Terwa Toweriin tulisi hotellin lisäksi asuntoja ja kokoustiloja
50
Suomalainen ei haluaisi muuttaa työn perässä - Janne Härmä on poikkeus
33
Oulun seudun joukkoliikenteeseen lisää tarjontaa – uudet asuinalueet bussireittien varrelle ja lisää liikennettä Linnanmaalle
33
Kärpät on lyönyt Tapparalle luun kurkkuun, kärppäluotsi Manner silti tyynenä: "Pelit vielä pahasti kesken" – katso huippuhetket!
31
Petteri Orpo Harkimon väitteistä: Kokoomuksessa päätetään yhdessä
28
Raahen Laivan kaivos parantaa tehoja - tavoitteena kaksi tonnia kultaa vuodessa
17
Poliisia paenneet törmäsivät tyhjään poliisiautoon Oulunsalossa – asuntomurrosta epäillyt pakenijat ajoivat jopa 180 km/h

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Etelä-Karjalan maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saksalaiset 1940 Oulussa

149 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Harmittaa ja ketuttaa kun meitä eläkeläisiä syyllistetään!

Hyvä kommentti joka meni melkein oikein. Työntekijän osuus on 6,35% joka menee palkasta. Palkanmaksaja tilittää loput n ... Lue lisää...
Ahas

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.4.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image