Viihde

Kaksi suomalaisfirmaa mainittu biopolttoainetta käsittelevässä dokumentissa

Ovatko biopolttoaineet sittenkään fossiilista hiiltä puhtaampaa? Palmuöljyä käytetään paljon, mutta Suomessa on kehitetty mäntyöljy.
Viihde 12.7.2018 7:00
Tiina Vuorimäki

Ulkolinja: Vihreätä kultaa

*** Onko biopolttoaineiden suurin vaikutus eurooppalaisten omantunnon rauhoittamisessa? Ulkolinjan Vihreätä kultaa -dokumentti ei anna kovin ruusuista kuvaa siitä, että biopolttoaineiden käyttö bensiinin joukossa vähentäisi ilmastonmuutosta.

Sergio Ghizzardin ohjaamassa ja käsikirjoittamassa dokumentissa käydään aikajärjestyksessä läpi biopolttoaineiden kehitystä ja käyttöä. Indonesian ja Argentiinan metsienraivaus ja Euroopan unionin lainsäädännön vaikutukset selvitetään kuin oppikirjassa. Se on ohjelman vahvuus ja heikkous.

Sisältö on kiinnostavaa ja tärkeää, mutta toteutus osittain hidasta kuin ajansyömässä entisessä menestyselokuvassa. Katsoja paikoin tylsistyy ja alkaa nuokkua.

Hyvää on kuitenkin, että on kuunneltu monenlaisia ihmisiä ja käyty paikanpäällä niin Indonesiassa, Argentiinassa, Brysselissä kuin Suomessakin. Kolmas tähti tulee asian tärkeydestä.

Ghizzardin lopputulema on, että maailmalla on toivoa, mikäli yksilöllinen aloitteellisuus ei jää heti kättelyssä polttoainejättien jalkoihin. Surullinen tunnelma petaa ajatusta, ettei hän usko toiveen toteutuvan jatkossakaan.

Erityisen kyyninen on Princetonin yliopiston tutkijan Tim Searchingerin näkemys, että Yhdysvaltain hiljainen tavoite on vähentää kasvihuonekaasuja nostamalla ruuan hintaa.

Suomi mainitaan ohjelmassa muutamaankin kertaan. Neste Oilin uusiutuvia tuotteita valmistava jalostamo Rotterdamissa Hollannissa mainitaan. UPM:n kehittämästä mäntyöljystä kerrotaan myös. Kuvausryhmä on käynyt muun muassa mäntymetsässä ja Lappeenrannassa, jossa on yhtiön biojalostamo. Myös molempien yritysten suomalaisjohtajia haastatellaan.

TV1 torstai 12.7. klo 22.05

Useat suomalaiset johtajat pääsevät ääneen dokumentissa. Kuvausryhmä on käynyt Suomessa Lappeenrannassa.

MAINOS

Kommentoi

vanhentunutta tietoa puhua Neste Oilista suomalaisena yrityksenä. Sipilän hallitus on ensin vähentämässä ja sitten lopettamassa veronmaksajien omistuksen yhtiössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nestesoil perustelee palmuöljyn käyttöä niin että yhtiö käyttää vain sertifioitua palmuöljyä. "All the palm oil we have used has been fully traceable to the plantation level since 2007, and 100% certified since 2013."

Käytännössä palmuöljy sertifioinnilla ei ole merkitystä koska palmuöljyn käyttö tuhoaa sademetsiä. Sademetsien tuhoamisen takia Borneon oranki kanta on vähentynyt merkittävästi viimeisten 10-20 vuoden aikana. Suomalaiset ovat melko välinpitämättömiä ja sitten tyhmiä että sallivat Nestespoil kaltaisten yhtiöiden takia jatkaa sademetsien tuhoamista ja orankien sukupuuttoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kai siellä sademetsässä asuu muitakin lajeja, kuin oranki 😀
Mä luulen, että Suomi ei juuri vaikuta siihen sademetsän kaatamisen kovinkaan paljoa. Kyllä ne puut joku muukin valtio ostaisi, mut taitaa sulle suomesta saada parhaan hinnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

80 prosenttia palmuöljystä käytetään elintarviketeollisuudessa eli kommentoijakin syö sitä todennäköisesti joka päivä vaikkapa paikallisen huoltamon roskaruuan mukana. Nesteen tuottaman biodieselin raaka-aine on 80 prosenttisesti jätteitä tai teollisuuden prosesseissa syntyviä tähteitä. Global 100 listalla Neste Oil oli maailman toiseksi vastuullisimmaksi arvioitu yritys. Muilla öljyalan yhtiöillä listalle ei ole edes asiaa. Suomalaisten veronmaksajien hallitsemaksi yhtiöksi Neste tuskin jää tämän hallituksen omistusjärjestelyjen seurauksena. Enemmistöomistuksesta on jo luovuttu. Onneksi meillä ei ole öljyä kuten Norjassa. Silloin emme olisi rikas öljymaa kuten Norja, vaan Nigerian kaltainen monikansallisten yhtiöiden saastuttama ja korruptoima kehitysmaa tai osa Venäjää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä maan eteläosassa. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Keski-Lapissa.

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 seuraavissa Lapin kunnissa: Ylitornio, Pello, Pelkosenniemi, Savukoski, Inari ja Utsjoki. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla ja Muonio.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

329 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Ensinnäkään, tämä ei pidä paikkaansa. Ei ole ketään jotka "aina" saa töitä, eikä ketään jotka eivät "koskaan" saa töitä,... Lue lisää...
Väsynyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image