Viihde

Dokumentti: Intialainen tehdas on armotta raksuttava koneisto

Palkittu elokuva työstä, koneista ja työläisistä Intian Gujaratissa sijaitsevassa suuressa tekstiilitehtaassa, jossa olosuhteet ja työntekijän asema ovat samat kuin sata vuotta sitten. KUVA: IV Films
Viihde 29.1.2018 7:00 | Päivitetty 1.2.2018 11:55
Nea Alanen

Dokumenttiprojekti: Machines

★★★★ Elämä tekstiilitehtaassa Intiassa on loputonta kangasvirtaa ja vaarallisia työvuoroja. Tehtaan työntekijät ovat kertakäyttötavaraa. Jos joku lähtee, aina löytyy uusi ihminen tilalle, ja jos venkuroit, saat selkääsi.

Dokumenttiohjaaja Rahul Jain kuvasi tehtaan työoloista kertovan dokumentin Intiassa Gujaratissa.

Machines on silmälle kaikessa karuudessaan esteettinen ja kiehtova näky. Upeita kankaita, vahvoja kemikaaleja, värejä ja rasittuneita miehiä tylsine katseineen. Vaikuttavinta dokumentissa on se, ettei selitetä vaan näytetään.

Yksi työntekijöistä kertoo saavansa 210 rupiaa, eli noin kolme euroa työvuorosta. 12-tuntisia työvuoroja hän tekee kaksi, jopa neljä putkeen tienatakseen rahaa 1 600 kilometrin päässä asuvalle perheelleen. Samanlaista työvuoroa tekevät niin lapset kuin aikuiset. Suoja-asuista, hanskoista tai ammattiliitosta ei ole tietoakaan. Taukoja ei pidetä.

Dokumentissa haastatellaan tavallisia, köyhyyttä kaukaa kotikylistään paenneita työntekijöitä. Pomoaan palkolliset eivät ole edes nähneet.

Myös tehtaan ylimieliseltä vaikuttava johtoporras pääsee ääneen. Johtaja ajattelee, että työntekijät ovat kiittämättömiä, ahneita ja saavat liikaa palkkaa.

Jain on onnistunut luomaan koukuttavan ja hypnoottisen tunnin mittaisen elokuvan, joka avaa länsimaalaiselle täysin käsittämättömiä työskentelyoloja ja niiden täydellistä toivottomuutta. Dokumentissa on tehtaan elämää kuvastava ikuisuuden ja muuttumattomuuden tuntu. Asialle ei voida tehdä mitään, tehtaan noidankehä on loppumaton, ja kaikki ovat taipuneet kohtaloonsa.

Vuonna 2016 julkaistu dokumentti on saanut useita kansainvälisiä palkintoja.

TV1 maanantai 29.1. klo 21.30.

MAINOS

Kommentoi

Intia on melkoinen helvetti, ihmisoikeuksia ei liene juurikaan olemassa. Kiina hyvä kakkonen, mutta kauppaa ja yhteistyötä vaalitaan. Tekopyhä Suomi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samanlaista "kertakäyttötavaraa" ihmiset ovat täälläkin. Joku kun lähtee niin uusi tulee tilalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On täällä suomessakin 9e/päivässä ansiotuloa tienaavia. Ne ovat vaiettuja asioita joita ei levitellä julkisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä ja Sodankylä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

123 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Jotkut hulluimmat syyttävät Mannerheimiä vankileirien olosuhteista. Hänhän lähti Suomesta 1.6.1918, ja palasi loppuvuonn... Lue lisää...
Ulkomailla

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image