Viihde

Cheekin biisit päätyivät osaksi tarinaa - elokuva nähdään elo­ku­va­teat­te­reis­sa keskiviikkona

Jare Tiihonen (vas.) ja Antti Holma (oik.) tapasivat faneja Veljeni vartija -elokuvan ennakkonäytöksen yhteydessä Finnkino Plazassa Oulussa. KUVA: Jarmo Kontiainen
Viihde 30.1.2018 18:49
Anssi Juntto

Cheekin kappaleiden päiväkirjamaiset sanoitukset olivat elokuvantekijälle kultakaivos.

Kun tuottaja Annika Sucksdorff soitti elokuvaohjaaja JP Siilille ja kysyi, kiinnostaisiko tätä ruveta kirjoittamaan ja ohjaamaan elämäkertaelokuvaa Cheekistä, Sucksdorff piti puheessaan lyhyen hengähdystauon.

Tauon aikana Siili ehti miettiä projektin järkevyyttä. Cheek eli Jare Tiihonen oli vasta reilut 30-vuotias, Suomen suosituin artisti, eikä suomirap genrenä ollut itselle tuttu.

Mutta kun tuottaja jatkoi, että Cheek oli päättänyt lopettaa uransa elokuussa 2018, ohjaajan kohtalo oli saman tien taputeltu.

– Se oli sillä hetkellä täysin selvää, Siili sanoo.

– Tuo on niin kiinnostava yhtälö. On meidän mittapuulla supertähti, joka on aikuisikänsä tehnyt duunia, jota rakastaa, ja antanut sille ihan kaikkensa. Nyt hän löytää itsensä tilanteesta, jossa ainoa vaihtoehto on lopettaa. Aivan älyttömän kiinnostava lähtökohta tarinankertojalle.

Selkeä todellisuuspohja

Veljeni vartija -elokuvan tarinaa Siili alusti pitkillä keskusteluilla Tiihosen kanssa. Keskustelujen pohjalta näkökulma sekä keskeiset teemat ja painotukset alkoivat hahmottua.

Yhtä lailla Siili paneutui Cheekin musiikkituotantoon, joka osoittautuikin tarinankertojan kannalta kultakaivokseksi. Sanoituksista saattoi jopa ammentaa suoria kohtauksia elokuvaan.

Cheek räppää yleensä tapahtumista, joilla on hyvinkin selkeä todellisuuspohja. Valheita ei lähtökohtaisesti ole, mitä nyt Siilin mukaan on käytetty ”kasvattavaa värikynää”.

– Päiväkirjalähtöisyys avasi hurjan määrän mahdollisuuksia siihen, miten biisejä voi leffan tarinan yhteydessä käyttää niin edistämään tarinankerrontaa kuin kommentoimaan siten, että sanoituksilla on merkitystä leffan kokonaisuuden kannalta, Siili selvittää.

– Ja siinä tämä eroaa olennaisesti aiemmasta Ganes-leffastani, koska Hurriganesin lyriikoilla ei pöyhitä mitään lisäsyvyyksiä tarinankuljetukseen.

Lähtökohtaisesti elokuvantekijöillä oli työssään vapaat kädet, jotta lopputuloksesta tulisi muutakin kuin pelkkä fanielokuva. Käsikirjoitusversiot kuitenkin annettiin Tiihoselle luettavaksi ja kommentoitavaksi.

Ratina-kohtaus oikean yleisön edessä

Lisäksi artisti auttoi elokuvan pääosaa näyttelevää Antti Holmaa räppivalmennuksessa, vieraili kuvauksissa ja antoi palautetta jälkituotantovaiheessa.

– Luonnehtisin Jaren roolia konsultiksi. Se oli meille todella arvokasta. Hän on kuitenkin oman henkilöhistoriansa, musiikkinsa ja musagenrensä paras asiantuntija, Siili toteaa.

Ennen kuvauksia päänvaivaa aiheutti se, että Holma näyttelee sekä Jarea että hänen kaksoisveljeään Jereä. Kaksoisroolin kuvaamista harjoiteltiin ja testailtiin etukäteen, ja kuvauksissa kaikki sujui oikein hyvin.

Lopulta suurin haaste oli kohtaus, jossa Cheek esiintyy Blockfesteillä täpötäydellä Ratinan stadionilla. Kohtaus kuvattiin oikean yleisön edessä.

– Sen toteuttaminen oli jännä paikka – Antille tietysti erityisesti, mutta myös meille muille – koska meillä oli Profeettojen keikan keskellä kolmen minuutin ikkuna tehdä se, Siili muistelee.

– Jos se olisi mennyt pieleen, meillä ei olisi ollut mahdollisuutta uusia sitä. Siinä oli paljon pelissä.

Veljeni vartija tulee elokuvateattereihin keskiviikkona 31.1.

MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Savukoski.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Porvarihallituksen lomarahaleikkauksien antia!!, jopa 700 euroa kesässä - JHL: ”Moni pienituloinen perhe on menettänyt monta lomamatkamahdollisuutta”

Jos 30 % lomarahasta on 700 euroa, ei todellakaan ole enää kysymys pienituloisesta. Siihen kun pitää olla noin 4200 euro... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image